Skip to content

Document Header

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ О МИЛЕНИ ДРАВИЋ

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ О МИЛЕНИ ДРАВИЋ published on

Промоција монографије „Милена Дравић или кључ снова“ Аните Панић, одржана је 14. августа у салону врњачке Библиотеке „Др Душан Радић“.

Она представља заједничко издање Службеног гласника и Филмског центра Србије, а повод за промоцију је велики јубилеј, 60 година од прве филмске улоге Милене Дравић. О самој монографији, говорили су ауторка Анита Панић, Ђорђе Бајић, филмски критичар и Предраг Перишић, филмски сценариста.

Како је истакао Ђорђе Бајић, ова монографија је заправо филмографија о свим филмским улогама Милене Дравић, којих је било око 170, а нажалост њене позоришне улоге, осим неких,  углавном нису сачуване на снимцима.

Ауторка монографије Анита Панић је говорила о Милени Дравић са пијететом, нагласивши њену скромност, као одлику  великих личности.

– Била је изненађена и зачуђена да ћу писати књигу о њој, а када сам јој однела синопсис, и сама је рекла да до тада није постојала ниједна књига о њеном стваралаштву, рекла је ауторка  на почетку књижевне вечери. Реч је о двојезичном издању које садржи низ текстова о Милени Дравић са мноштвом фотографија. Приметна је поступност у приповедању и преглед каријере наше познате глумице, која је и лично написала један од текстова.

По речима ауторке Аните Панић, захваљујући Филмском центру Србије, сусрела се са чувеним Вељком Булајићем у Загребу, који је врло значајан за почетак каријере Милене Дравић. Од легенде југословенске кинематографије, који изгледа одлично у својим стотим годинама, сазнала је да му је препоруку о младој талентованој глумици дао Бата Живојиновић. Уследила је њена улога у филму „Битка на Неретви“.

У првом поглављу књиге су значајни филмски аутори као што је Горан Паскаљевић, јер је за улогу у његовом филму „Посебан третман“, Милена добила 1980. године награду у Кану.

Позоришне и филмске импресије су два поглавља монографије о Милени у којима је уткана не само биографија познате глумице него и донекле историја југословенског филма.

Анита Панић се дуго бави културом и филмом, своју каријеру започела је на Радио Београду, као аутор емисије из културе, а писала је есеје и сценарије за радијски програм након чега је прешла на Телевизију Београд и радила као  телевизијски уредник, сценариста и редитељ. Реализовала је преко стотину документарних емисија и филмова. Написала је и монографију о Петру Краљу.

С.Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial