Skip to content

Document Header

КОНЦЕРТ У ЗАМКУ КУЛТУРЕ „VIVA LA MUSICA“

КОНЦЕРТ У ЗАМКУ КУЛТУРЕ „VIVA LA MUSICA“ published on

Замак културе 12. августа одисао је чудесном синергијом која је успостављена између сјајних уметника и бројне публике.

Концерт „Viva la musica“ окупио је извођаче који су приуштили публици концерт за памћење: Јасмина Трумбеташ Петровић, сопран, Саша Божидаревић, тенор, Марија Јелић, сопран, Петар Илић, клавир, Милан Николић, хармоника, Зоран Миленковић, удараљке и проф. др Бошко Миловановић који је казивао песме Добрице Ерића и Радмиле Лазић. На репертоару су се нашле наполитанске песме које су са лакоћом изводили Јасмина Трумбеташ Петровић и Саша Божидаревић, као и Мокрањчеве песме из прве и пете руковети. Публику је посебно дојмио Врњчанин Саша Божидаревић са аријом Каварадосија из опере „Боеми“, аријом Дуке из опере „Риголето“ и аријом Калафа из опере „Турандот“. Марија Јелић извела је арију Манон Леско из истоимене Пучинијеве опере, арију Мими из опере „Боеми“, као и арију Лаурете из Пучинијеве опере „Ђани Скики“ за шта је добила бурне аплаузе.  Првакиња опере Јасмина Трумбеташ Петровић бриљирала је током концерта, а овације је добила за извођење арије Тоске из истоимене опере.

Првакиња опере Народног позоришта у Београду, Јасмина Трумбеташ Петровић, рођена је у Београду где је упоредо са студијама славистике учила певање код проф. П. Андровића и касније код проф. Р. Бакочевић, код које је и магистрирала на ФМУ. У Опери Народног позоришта у Београду почела је да пева од 1993. године, најпре као члан оперског студија, а потом као солиста од 1996. Касније, после низа остварених главних улога сопранског репертоара, добија звање првакиње опере 2002. Добитница је многих награда у земљи и иностранству за тумачење улога: Аида, Тоска, Маргарета, Леонора… Наступала је у Италији, Аустрији, Француској, Румунији, Немачкој, Кореји, Мађарској, Португалији, Грчкој, Бугарској, Азербејџану… У априлу 2014. са улогом Тоске на сцени Народног позоришта у Београду прославила је свој јубилеј поводом 20 година уметничког рада. Од 2015. године сарађује са ИМВАЈ – мајсторским курсом за певаче у Јерусалиму као вокални педагог, а од сезоне 2018/19. је уметнички директор Опере Народног позоришта у Београду.

Др Саша Божидаревић је рођен у Врњачкој Бањи. Завршио је Средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“ у Краљеву (теоријски одсек) као ученик генерације. Дипломирао је 1992. године на Одсеку за општу музичку педагогију Факултета уметности у Приштини, на предмету Познавање хорске литературе код професора Милоја Николића. Добитник је универзитетске дипломе Истакнути студент, која му је додељена као најбољем студенту Одсека за општу музичку педагогију. Магистрирао је на Катедри за музичку теорију ФМУ у Београду, код проф. Милоја Николића, 2010. године. Докторирао је 2016. године на истој катедри под менторством др Соње Маринковић. Аутор је две научне монографије из области српске вокалне музике и мноштва научних радова. Редовни је професор ФУ у Косовској Митровици и Академије уметности у Београду. Поред посвећености научном и педагошком раду током своје целокупне каријере Саша Божидаревић показивао је изразити афинитет према певању, што је остала његова велика љубав. Наступао је широм Србије и у иностранству.

Београђанка Марија Јелић (1993) музиком се бави од девете године завршивши СМШ за флауту, а од петнаесте соло певањем у МШ „Коста Манојловић“. Упоредо са студијама на Електротехничком факултету усавршава се код примадоне Јасмине Трумбеташ Петровић, а од 2017. године постаје члан оперског студија Народног позоришта у Београду са улогом Барберине (Фигарова женидба), наставила и са улогама Инес (Трубадур), грофица Ћепрано (Риголето), Микаела (Кармен). У јуну ове године певала је улогу Стане у опери „Коштана“ поводом јубилеја 150 година Народног позоришта. Учествовала је на концертима на Београдском летњем фестивалу, у салама Београдске филхармоније и Коларца, као и на концертним подијумима Илић у Србији.

Петар Илић клавир је завршио на МА у Источном Сарајеву у класи проф. Драгољуба Шобајића и проф. Ирине Скерл. Тарску тезу (МА Источно Сарајево 2011.) и докторску дисертацију (АУ, Слобомир П Универзитет 2016.) из области методике наставе клавира и музичке педагогије и теорије, одбранио под менторством проф. др Биљане Горуновић. Запослен на ФУ у Косовској Митровици у звању вишег стручног сарадника.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial