Skip to content

Document Header

КОНЦЕРТ ВРЊАЧКИХ ФЛАУТИСТА

КОНЦЕРТ ВРЊАЧКИХ ФЛАУТИСТА published on

У сарадњи са Центром за децу и омладину Врњачка Бања МШ „Корнелије Станковић“ из Трстеника организовала је 29. јануара у Народној библиотеци „Др Душан Радић“ концерт флаутиста из Врњачке Бање.koncert flaute u vrnjackoj banji

Милица Апостолов, Алекса Радичевић, Огњен Свилановић, Милица Николић, Кристина Видаковић, Лана Михајловић, Марија Васовић, Ана Станковић, Мина Прокић (клавир), Тамара Вукчевић, Јована Мандић, Анита Трнавац, Јован Крстић, Марија Нешић, Анђелија Николић, Милица Живковић и Јања Нешић, ученици Музичке школе у Трстенику у класи проф. Јелене Бранковић показали су публици да су напредовали у учењу флауте.

Професор Милош Милутиновић припремио је наступ ученика у тачкама камерне музике.

– Омогућили смо им простор у Врњачкој Бањи, иначе су ученици МШ „Корнелије Станковић“ из Трстеника, школе која броји 349 ученика. Ученици су јако талентовани и вредни и често приређују моменте попут овог вечерас у смислу да покажу то што су радили претходних месеци. Иду често и на такмичења, прошле године су имали завидан број награда. Прошле године смо имали предиван хор флаута који је водила Милица Арсенијевић. Овај хор је био врло запажен и имао је пуно позива да наступа, рекла нам је Татјана Тодоровић, директор трстеничке Музичке школе.

– Ја сам јако задовољна са децом из Врњачке Бање, посебно зато што сам овде од новембра месеца прошле године, мењам Милицу Арсенијевић, како ми радимо, како се дружимо и како она прихватају моје сугестије. Деца су добра, васпитана, послушна и јако, јако музикална и када су деца таква, онда није тешко радити са њима, рекла нам је Јелена Бранковић.

– МШ из Трстеника у Врњачкој Бањи функционише већ пет година. Сарадња Музичке школе и Центра за децу и омладину омогућила је врњачкој деци да похађају часове у просторијама Центра и да избегну стално путовање до Трстеника. То је разлог што велики број деце из В. Бање похађа ову школу. У току ових година ова деца су наступала пред ученицима основних школа у В. Бањи, а имали су и запажене наступе пред гостима из иностранства у оквиру Програма Youth in action и пред Норвежанима, казала нам је Валентина Крстић, координатор Центра за децу и омладину из Врњачке Бање.

М.Ст.Ј. 

КОНСУЛТАЦИЈЕ СА ГРАЂАНИМА

ЈАВНЕ КОНСУЛТАЦИЈЕ СА ГРАЂАНИМА О ИЗГРАДЊИ МОРАВСКОГ КОРИДОРА

Поводом израде Студије процене утицаја на животну средину и друштво, као и пратеће документације, Коридори Србије, 28. септембра организовали су у Амфитеатру „Данило Бата Стојковић“, јавне консултације са грађанима који су директно и индиректно погођени изградњом Моравског коридора. Циљ ове Студије је био да изврши еколошку и социјалну процену пројекта, да документује потенцијалне еколошке и социјалне утицаје повезане са фазама његове изградње и рада и да обезбеди мере за ублажавање како би се спречили, избегли, смањили или надокнадили сви штетни утицаји. Процењено је да су утицаји Пројекта углавном средњи, а резидуални утицај се смањује на низак ниво након спровођења предложених мера ублажавања. Утицаји који се сматрају великим су: ризик од поплаве током изградње и експлоатације, квалитет ваздуха, бука, промена пејзажа услед промена у намени земљишта, видљивост нових структура, губитак приватног земљишта, уситњавање пољопривредних земљишних парцела, физичко и економско расељавање лица погођених пројектом и саобраћај. Поред тога, процењују се и социјално позитивни утицаји. Ови утицаји се углавном заснивају на развоју у локалној економији и могућностима запошљавања током фаза изградње и рада Пројекта, што ће произићи из директних и индиректних прилика за посао и могућности набавке за локалне компаније и локалне добављаче. На састанку, након презентације наведених докумената, грађани су имали прилику да укажу на проблеме који се јављају као последица изградње поменутог ауто-пута, али и да разјасне своје недоумице у погледу експропријације земљишта, статуса земљишта које се не изузима, као и стања објеката који остају у непосредној близини утврђене трасе. Неки од изнетих проблема су рушење привредних, стамбених и пољопривредних објеката, расељавање становништва, одсецање једнe или више породичних кућа од остатка села.
Организатори су писмено евидентирали све појединачне примедбе грађана како би са свим релевантним учесницима у реализацији Пројеката изнашли решења за примедбе.
Након изјашњавања присутних грађана, председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић замолио је представнике Коридора Србије да се за насељена места Ново Село и Врњци, где је велика концентрација стамбених и других објеката, уради додатна анализа, и да се ангажују како би се пронашло решење или компромис за сваки проблем поједи

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial