Skip to content

Document Header

Конференција “Дрвна индустрија и шумарство Србије” у Врњачкој Бањи

Конференција “Дрвна индустрија и шумарство Србије” у Врњачкој Бањи published on

Шумарски факултет Универзитета у Београду, у Врњачком хотелу Бреза, 7-8. априла 2016. године, организовао је прву Конференцију “Дрвна индустрија и шумасртво Србије”.152

Прва Конференција “Дрвна индустрија и шумарство Србије” организована је с циљем да се кроз конструктивни дијалог између учесника расветле проблеми који опетерћују пословање фирми из сектора шумарства и сектора дрвне индустрији, те да се дају смернице за њихово решавање.

Према речима Проф. др Ратка Мисића, који је декан Шумарског факултета Београд, скуп у Врњачкој Бањи је стручно-научног карактера,  где ће сви они који се баве истраживањима и они који раде у пракси бити у прилици да укрсте аргументе, ставове, мишљења и да у једном критичком креативном тону дођу до решења, до пројекција неког будућег развоја у овој области.

“Оно што је најважније то је да се људи умреже, повежу сви они који партиципирају у области дрвета и шумарства.  Када се људи умреже комуникација људи је много лакша и долази се до једноставних оперативних решења, која ће бити преточена у одређене закључке који ће бити дистрибуирани државним функционерима и ресорним министарствима” истиче Мисић, декан Шумарског факултета.

Катедре планирања, газдовања шумама, искоришћавања шума примарне прераде дрвета и организације и економике дрвне индустрије Шумарског факултета, организују ову конференцију у сарадњи са ЈП  Србија шуме, ЈП Војводина шуме, Управом за шуме, Националним парковима, приватниом шумовласницима, као и великим предузећима дрвне индустрије, а учествује и велики број пиланара, произвођача грађевинске столарије, подова, плоча, намештаја, стручне школе и партнери из региона.145

Учеснике конференције, односно своје професоре, колеге и сараднике поздравио је Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања, иначе шумарски инжењер, пожелевши им успешан рад и пријатан боравак у Врњачкој Бањи.

“Имајући у виду да је Врњачка Бања надалеко позната као добар домаћин, обећавам вам да ћемо ваше поверење оправдати гостопримством, и да ћемо тако надам се, добити улогу традиционалног домаћина ове конференције и у наредним годинама.  Верујем да ћете уживати у прелепом пролећном амбијенту нашег места,  у нашим парковима, минералним изворима, многобројним атракцијама и туристичким садржајима, и да ћете одавде понети лепе успомене, иако сам сигуран да је већина вас до сада више пута била гост Врњачке Бање, будући да Шумарски факултет недалеко одавде, на планини Гоч има своју наставно-научну базу, као и да је велики број семинара из области шумарства али и Шумаријада више пута одржавана управо у нашем месту.  Врњачки крај, чију природну лепоту употпуњује Гоч, који је једна од планина најбогатијих шумом у Србији, право је место где треба представити иновације и трендове у области шумарства и дрвне индустрије. За очување и развој шумарства у региону важно је да се стручњаци из ове области повежу, да заједно раде и размењују богато стечено искуство. Управо зато је овакав скуп од изузетног значаја, врло користан и плодотворан, и може допринети проналажењу конструктивних решења који ће омогућити унапређење али  и решити проблеме са којима се данас сусреће шумарство и дрвна индустрија у Србији”, закључио је Ђуровић.

Организацијом ове конференције, Шумаски факултет жели да представи предности и потенцијале шумарског и дрвно прерађивачког секотра, као индустрије намештаја Србије.  Посебна пажња на конференцији је била посвећена актуелним проблемима снабдевања сировином.

С. У

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial