Skip to content

Document Header

КОЊИЋЕВ СКОК У ИСТОРИЈУ

КОЊИЋЕВ СКОК У ИСТОРИЈУ published on

Чудна симболика везана је за једну од најлепших зграда  у Врњачкој Бањи, некадашњу Вилу „Туркуловић“, а данашњи Хотел „Променада“.

Ова зграда је после Другог светског рата добила назив „Партизанка“ и у томе је прва симболика којом су нове, послератне власти, кроз ново име здања, исказале победу, јер је управо у тој згради, био штаб Друге оклопне армије Немачке, чији је командант био генерал Лотар Рендулиц. У вили су најпре били смештени делови Генералштаба и Министарства војске, а потом је реквирирана за Немачку команду. Ту је донета „Заповест борбене групе фон Хуго“ која је била јединица „Четвртог пука специјалне дивизије Браденбург“ са циљем да се поставе заседе, заробе и побију Јосип Броз Тито и већници АВНОЈ-а.

Та операција је добила шифру „Нирнберг“.

Важније од тога за причу о некадашњој Вили „Туркуловић“, затим званој „Партизанка“, а данашњем Хотелу „Променада“ је историјски податак да је у том тадашњем објекту  припремљен десант на Дрвар, на Титов штаб, шифровано назван „Коњићев скок“.

Главна симболика се огледа у мозаику који се налази у холу некадашње виле, који импресивно доминира целим простором иако је на поду. Квалитет и уметнички израз мермерног мозаика, осликавају морског коњица или коњића, од непознатог аутора, а Немци нису много „мозгали“ у смишљању имена своје војне операције па се претпоставља да је идеја за шифровани назив инспирисана самим мозаиком.

„Коњићев скок“ нас је кроз историју довео до данашњих дана, а мозаик је преживео  нестручне рестаурације и реновирања зграде, у једној прилици и захваљујући Бошку Руђинчанину, некадашњем директору Културног центра, књижевнику и легенди врњачке културе…

Рентијер Драгутин Туркуловић подигао је тридесетих година прошлог века вилу са леве стране Врњачке реке у близини Топлих извора и Термалног купатила. Према проспекту из 1936. године, вила је имала 26 соба, са централним грејањем, топлом и хладном водом,  окренутих према парку и једним делом према Гочу. Вила је била категорисана у објекте првог реда, телефонски број био је 18 и ту је ординирала као зубни лекар, супруга Драгутинова, Мирослава Туркуловић. Касније је ту живела њихова кћерка Дора Туркуловић. У објекту је на поду био мозаички изведен мотив морског коњица. Црни орнамент морског коњица на мраморном поду, био је тада симбол луксуза,  и породичног афинитета за уметност, Немцима симбол операције „Десант на Дрвар“, а данас Врњчанима, симбол  старе Бање и прохујалих времена.

Срећко Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial