Skip to content

Document Header

„КОРИДОРИ СРБИЈА“: ПОЧЕО ПОСТУПАК ЕКСПРОПРИЈАЦИЈЕ

„КОРИДОРИ СРБИЈА“: ПОЧЕО ПОСТУПАК ЕКСПРОПРИЈАЦИЈЕ published on

За мештане села Штулца, Руђинаца, Врњаца, Новог Села, Грачаца, Подунаваца и Вранеша чије се куће и пољопривредно земљиште налазе на траси будућег ауто-пута Е-761, деоница Појате – Прељина, 24. август представља дан када је отпочео поступак експропријације.

Прво су у скупштинској сали Општине Врњачка Бања прве уговоре о поравнању потписали мештани села Штулца и Руђинаца, а после подне у сали ОШ „Бане Миленковић“ одржан је састанак на којем су Славиша Пауновић, начелник Општинске управе и део тима Радне групе – Љиљана Јовановић, специјалиста – саветник за имовинско-правне послове и поступак експропријације, Ана Секулић, директор Сектора за правне послове и Александар Сенић, директор Сектора за управљање и изградњу и стручни надзор из „Коридора Србије“ д.о.о. са мештанима села Врњци и Ново Село кроз чија имања пролази траса ауто-пута разговарали с циљем да се појасне предстојећи поступци и радње као и да се мештани упознају с вештацима који ће радити на терену. У наредним данима одржани су и састанци с мештанима Грачаца, Подунаваца и Вранеша.

Да кренемо од објашњења самог појма. Експропријација представља законом уређен, принудни прелазак права својине на непокретностима из приватне у државну својину. Основ експропријације јесте јавни интерес који се утврђује законом или одлуком Владе РС за случајeве када се граде аеродроми, болнице, школе, канализација, водовод, па између осталог и ауто-пут који представља капиталну инвестицију која читавом региону, као и држави доноси економски напредак и просперитет. Поступак експропријације, који као правни институт постоји у свим модерним правним системима света, у Републици Србији је уређен Законом о експропријацији („Сл. гласник РС“, бр. 53/1995, 16/2001-СУС и бр. 20 од 19.03.2009.).

У поступку експропријације за потребе изградње ауто-пута, на потесу дужине 15 километара треба да се изврши поравнање за 151 хектар 79 ари и 12 метара квадратних.

Славиша Пауновић обратио се мештанима Врњаца и Новог Села и рекао да је локална самоуправа успела да се избори за нешто више цене од оних које су исплаћене у Крушевцу и уопште у окружењу. Накнада за једен квадрат пољопривредног земљишта износи 215 динара, док накнада за грађевинско земљиште износи од 2.480 до 3.134. динара. За сваки грађевински објекат процена ће се вршити понаособ, а треба рећи да само у Новом Селу  има око 80 објеката. Пауновић је рекао да је ово тешко питање за решавање посебно у случајевима где ће се рушити куће и домаћинства чији су преци више од два века живели на овом простору. Међутим, општи интерес, као и напредак наше земље треба да првелада над појединачним интересом.

Љиљана Јовановић из „Коридора Србије” д.о.о. говорила је о томе да су представници Радног тима дошли у настојању да приближе грађанству поступак експропријације,  јер сматрају да је подручје Врњаца и Новог Села посебно осетљиво подручје. Рекла је и то да у овом тренутку што се тиче планске документације, ту више нема могућности за измене, док се око осталих питања може разговарати и договарати.

Грађани су имали много питања  пошто није било озвучења често се говорило у глас, а и одговори се нису најбоље чули. Дискусија је на моменте била бурна  и наравно осећао се емотивни набој. Треба рећи да је састанак требало да буде боље организован, да се на време постави видео пројектор и да се обезбеди озвучење.  У периоду који предстоји наћи ће се решења за појединачна питања, начелник је обећао да ће они који дођу у просторије Скупштине општине моћи да добију појашњења и одговоре.

У случајевима где су поравнања постигнута грађани ће моћи за 30-ак дана да очекују новац на својим рачунима.

М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial