Skip to content

Document Header

Крај концертне сезоне у Замку културе

Крај концертне сезоне у Замку културе published on

На крају успешне концертне сезоне у организацији Културног Центра, 13. децембра, у Замку културе је одржан концерт пијанисткиња Драгане Димић и Виолете Шаренац.

На програму су били оргуљски корални прелудијуми Јохана Себастијана Баха и Феруча Бузонија, затим дела Александра Скрјабина, серенаде Франца Листа и Франца Шуберта, импровизација бр. 13 у а-молу, Франсиса Пуланка, прелида Дмитрија Кабалевског, романса Георгија Свиридова из циклуса „Мећава“,  остварења Николаја Медтнера и Исидора Бајића.

Драгана Димић је стекла ниже и средње музичко образовање у Музичкој школи  „Др. Милоје Милојевић“ у Крагујевцу у класи проф. Наталије Томић. Годину дана је била и у класи истакнутог пијанисте, проф. Валерија Сигаљевича. Са 15 година је уписала Факултет музичке уметности у Скопљу, као најмлађи студент до тада, у класи проф. Јасмине Чакар. Као најуспешнија на клавирском одсеку, два пута је наступала са Симфонијским оркестром у Свечаној сали „Театар Центра“ у Скопљу. Сарађивала је диригентом Фимчом Муратовским изводећи Бетовенов Клавирски концерт бр. 3 и Шуманов Клавирски концерт у а-молу. Као солиста је учествовала и на музичком фестивалу „Охридско лето“.

Од 1990. године ради у Музичкој школи „Др. Милоје Милојевић“, где је остварила изузетне педагошке резултате на основу којих је више пута била позивана као члан жирија пијанистичких такмичења, републичког такмичења и фестивала. Наступа као солиста и члан клавирског „ВД дуа“, а сарађивала је и са бројним реномираним уметницима. Наступала је широм Србије и одржала низ солистичких концерата под називом „Српски композитори клавиру на дар“, у жељи очувања баштине домаћих композитора везане за клавирску литературу.

Била је ангажована као члан жирија на Интернационалном фестивалу „Donne in musica“. У оквиру педагошке активности на Филолошко уметничком факултету остварила је значајне резултате са студентима, који су освојили велики број првих награда на Међународном такмичењу комплементарног клавира у Нишу, 2013. године и на 11. Интернационалном фестивалу у Крагујевцу. На Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу је запослена као ванредни професор на Катедри за клавир.

Као гост концерта Драгане Димић, наступила је и Виолета Шаренац, пијанисткиња, доцент на клавирској катедри Филолошко уметничког факултета у Крагујевцу. Свој стваралачки опус, ова пијанисткиња је проширила обрађивањем различитих тема из области пијанизма и пијанистичке педагогије. У теоријско уметничком раду, остварила је високо оцењена предавања на теме „Моцарт у делима клавирске музике- интерпретација пијанисткиње Наташе Вељковић“, „Столеће уз музику-Живот и рад пијанисте Андреје Прегера“, „Уметник кроз призму међународних конкурса-такмичарска искуства пијанисте Владимира Милошевића“. Била је члан значајних ансамбала и посебно запажена у квартету „Контрасти“. Сада је члан клавирског дуа „ВД дуо“ са пијанисткињом Драганом Димић.

Наступом пијанисткиња Драгане Димић и Виолете Шаренац, успешно је окончана концертна сезона у Замку културе у организацији Културног центра, установе која је и у 2019. години одржала квалитативни ниво у промовисању културе.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial