Skip to content

Document Header

Није свака туга депресија, ни таблета лек

Није свака туга депресија, ни таблета лек published on

Једна од најчешћих психичких болести је депресија која није ништа друго до утученост, потиштеност која настаје услед клонулости психичке енергије.Petar V. Jeknić

Није свака туга исто што и депресија. Туга је основна емоција и сасвим је природна и нормална, иако не и пријатна, али дуготрајна туга може указивати на депресивну епизоду или, ако је вишемесечна, на клиничку депресију, односно на дуготрајни недостатак психичке енергије. Депресија није стање у које се долази из љубави, већ због великог притиска, ма како тај притисак изгледао околини.

У случају дуготрајне туге неопходно је обратити се психијатру који ће настојати да пронађе најбољи лек за пацијента. Неопходно је стрпљење зато што поједини антидепресиви делују тек након одређеног времена. Антидепресиви и стабилизатори расположења олакшавају тугу и осећај безнађа променом физиологије мозга чија последица је промена осећаја у души. АЛИ, лекови не отклањају узрок! Лекови не могу утицати на разрешење онога што је довело до депресије, нити ојачати личност.

Пише: Петар В. Јекнић, психолог и психотерапеут

Цео текст можете прочитати у наредном штампаном издању “Врњачких новина”.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial