Skip to content

Document Header

Марко Николић отворио 41. Фестивал филмског сценарија

Марко Николић отворио 41. Фестивал филмског сценарија published on
Најстарија културна манифестација у Врњачкој Бањи, Фестивал филмског сценарија, свечано је отворен по четрдесет и први пут.ffs-41-2017-otvaranje 1
Фестивал филмског сценарија трајаће од 13. до 17. августа и за пет фестивалских дана публика ће имати прилику да види 14 филмова у такмичарском делу и један филм ван конкуренције. Филмови ће бити приказивани на Летњој позорници „Данило Бата Стојковић“ и у Биоскопу.
На церемонији свечаног отварања публику и госте Фестивала први је поздравио Душан Стевановић, помоћник председника Општине, у име општине Врњачка Бања.
-Добро вече и добродошли по 41. пут на један наш традиционални Фестивал који окупља најбоље филмове домаће кинематографије. Врњачка Бања као место је поносна и ми као грађани зато што имамо ту част и привилегију да живимо овде, а вама, нашим гостима желим да ових неколико дана проведете у најбољем расположењу, да уживате у филмовима и видите какво је наше место. Јако сам поносан и срећан што сам добио прилику да вас поздравим и у име Скупштине општине Врњачка Бања и да се захвалим Министарству културе и свима онима који помажу да овај Фестивал филмског сценарија опстане и да траје оволико година. Надам се да ће трајати још оволико а можда и више, рекао је Стевановић.ffs-41-2017-Marko-Nikolic
Ђурђијана Јовановић, саветница у Министарству за културу поздравила је Врњчане и бањске госте.
-Добро вече Врњачка Бањо, добро вече драги гости, угледне званице. Част ми је да вас поздравим у име министра културе, господина Владана Вукосављевића и уопште Министарства културе и информисања Републике Србије. Морам да вам кажем да се вечерас налазом у једној врло специфичној ситуацији, с једне стране ми је врло лако да станем на ову сцену зато сто су односи општине Врњачка Бања и Министарства културе Републике Србије деценијски добри. Њихови партнерски односи су допринели томе да децентрализација културних садржаја сине у пуном сјају на културној мапи Србије. Чињенице које говоре у прилог томе су и да су министри културе увек препознавали значај Фестивала и значај Врњачке Бање на тој мапи. Веома ми је драго да ту видим и бившег министра културе господина Небојшу Брадића који је својим великим доприносом дуги низ година унапређивао културни живот не само, али посебно Врњачке Бање. Данас сам обавила један кратак састанак са директором Културног центра, направили смо блиц анализу постојећег стања и схватили да су пред нама бројни изазови за реализацију. Схватили смо и да је овај пројекат у коме сви уживамо, велики амфитеатар, производ наше сарадње . Надамо се да ће у будућности пројекти бити све већи и да ће омогућити богатије и квалитетније културне садржаје, рекла је саветница Јовановић.ffs-41-2017-Marko-zivic
Уметнички директрор 41. Фестивала Филмског Сценарија Марко Живић поклонио се фестивалској публици и рекао:
-Добро вече свима, велика ми је част и задовољство да сам био позван да постанем уметнички директор овог Фестивала и да сам палицу управо добио од Драгољуба Војинова који је то врло успешно радио са екипом одавде последње четири године. Када сам имао 7 година овде сам гледао прве филмове, а осећам и локалпатриотизам јер сам рођен 25 км одавде. Бању сам увек памтио по најлепшим шампитама.
– И будим се јутрос и пада киша. Кажем је ли могуће Марко да си толики баксуз? Да ли је могуће када си једном у животу постао директор да ћеш бити смењен исте вечери? Онда дођем у Врњачку Бању, погледам који је датум -13. Киша и даље пада. И уђем у собу број 13. Зато мислим да ћемо трајати. За следеће године! Живели!Уметнички директор Фестивала одлучио је да 41. Фестивал Филмског Сценарија у Врњачкој Бањи отвори глумац Марко Николић.
-Драги пријатељи, магарце не зову на свадбу да се веселе, него да вучу воду. Одабрао је он мене да отворим овај фестивал. Моји претходници су рекли све што су имали и све што вас интересује. Ја ћу вам само рећи, да ми је неко рекао, на екскурзији овде испод, Марко ти ћеш овде за 60 година да отвориш Фестивал филмског сценарија ја бих га питао шта је то, као друго, помислио бих у себи, из твојих уста у божје уши. Онда је бог у колаборацији са организаторима овог Фестивала и директном везом са директором Фестивала одлучио да то ипак будем ја. Те тако проглашавам овај 41. Фестивал филмског сценарија у Врњачкој Бањи 2017. године отвореним.
Представљени су чаланови жирија и гости фестивала, а након отварања уследио је ватромет.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial