Skip to content

Document Header

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „МОСТОВИ МАТЕМАТИКЕ“ 2020

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „МОСТОВИ МАТЕМАТИКЕ“ 2020 published on

Манифестација „Мостови математике“ 2020 по први пут одржана у Београду. Како је манифестација била међународног карактера окупила је бројне стручњаке ове егзактне науке из чак осам земаља

Прва међународна конференција „Мостови математике“ 2020, одржана је у Свечаној сали Скупштине града Београда, 17. јануара 2020. године у организацији Удружења „Млади математичар“. Тема конференције била је тема „Искуства у примени пројектне наставе“.

Конференцију је у име Министарства туризма, трговине и телекомуникација отворила Емина Бековић, а учеснике је поздравио у име Скупштине града Игор, подсекретар за образовање и дечију заштиту града Београда. Учесницима су се обратили др Ђорђе Баралић у име Математичког института, Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања као организатор Финалног такмичења и Радица Каровић председница Удружења „Млади математичар“. Са Удружењем „Грци у Србији“ потписан је Протокол о сарадњи а у име њиховог Удружења обратио се Василиос Провелегиос.

Овом приликом  представљен је рад Удружења „Млади математичар“ и квиз „Мостови математике“, који се већ 6 година за редом одржава у Врњачкој Бањи. Туристичка организација града домаћина, уврстила је у званичну туристичку понуду Врњачке Бање управо финале квиза „Мостови математике“.

Конференцији су присуствовали предавачи из Француске, Румуније, Словеније, Северне Македоније, Црне Горе, Тузланског и Унско-Санског кантона,  представници удружења, универзитетски професори, удружење „Архимедес“, Савез учитеља Србије, Друштво учитеља града Београда, директори и професори средњих и основних школа, бројни гости.

У току радног дела конференције, првог дана, представљене су делегације држава учесница конференције (Француска, Грчка, Македонија, Босна и Херцеговина, Словенија и Србија). У кратким излагањима, они су представили образовни систем својих држава и своје школе. Проф. др Мирослав Марић је представио Квиз „Мост математике“ , а затим су реализоване пројекте представили Енес Шкргић из Унско-Санског кантона, Јелена Соколоски из  Македоније и Марина Лакчевић са својим ученицима из Србије.

Уз бројне наставнике и професоре математике, учешће су узели и ову значајну манифестацију подржали и Градски Секретаријат за образовање и дечију заштиту града Београда, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, као и Математички институт Српске академије наука и уметности, те представници амбасаде Републике Грчке у Републици Србији и чланови удружења „Грци Србије“.

Након краћег представљања свих организатора, као и самог такмичења, председник Удружења „Млади математичар“, Радица Каровић и председник Удружења „Грци Србије“, Василиос Провелеггиос, су потписали Споразум о сарадњи.

Радни део другог дана Конференције је одржан у Хотелу „Палас“. Предавања су одржали гости из Француске, Румуније, Словеније, Северне Македоније, Црне Горе, Тузланског кантона, Унско-Санског кантона и Радица Каровић из Србије, као и еминентни гости из Украјине. О правилима квиза говорио је и проф. др Милан Бјелица.

Манифестација је окупила велики број учесника и предавача.

Одлучено је да се сваке следеће године у  јануару месецу одржава конференција Удружења у Београду.

Маја Вељковић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial