Skip to content

Document Header

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА „ЏИВЏАН ФЕСТ 2019“ НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРА „ЏИВЏАН ФЕСТ 2019“ НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ published on

Више од 1.400 учесника окупио је IV Међународни фестивал фолклора „Џивџан Фест 2019“, а Врњачка Бања је и овог пута била добар домаћин фолклорним ансамблима који су се 18. и 19. маја игром, песмом и обичајима представили Врњчанима и туристима.

Поред културно уметничких друштава из земље, учесници Фестивала била су и друштва из Републике Српске и Румуније.

Првог фестивалског дана представило се 800 малишана. Они су традиционално пре концерта који је одржан у Хали спортова „Владе Дивац“, у Централном парку испред Термоминералног купатила  одиграли заједничко коло и бројној публици показали како су од малих ногу научили како се негује традиција и култура места из којих долазе. Манифестацију је свечано отворио први човек врњачке Општине Бобан Ђуровић. – Ово су манифестације које гаје и негују културно наслеђе српства, исказано кроз игру и песму и ми смо поносни што је Канцеларија за младе оваквим пројектом већ дуги низ година успешно организује Манифестацију под називом  „Џивџан“ која је ове године окупила велики број учесника и културно уметничких друштава што је пре свега за њих понос али и за Врњачку Бању која је и на пољу ове Манифестације успела да организује на највишем нивоу овакав један скуп. Данас су традиционалне српске игре реткост али Врњачка Бања поред тог модерног туризма, поред савремених и модерних манифестација и окупљања све већег броја младих, не заборавља ни традицију и управо оваква манифестација је доказ тога да је Врњачка Бања један заиста комплеметарни систем који може да пружи све оне услуге које наши грађани и гости очекују, рекао је Ђуровић.

Након завршеног концерта децу је анимирао Младен Томовић Врабац. Културно уметничка друштва оцењивао је трочлани стручни жири: Игор Гудић, кореограф, Владимир Милићевић, професор музике и Душица Лазић, костимограф.

Награде на Дечијем фестивалу су освојили: Прво место – АНИП „Ју-Лира“ – Батајница, Бусије; друго место – АНИП „Ваљарица“ – Ваљево; треће место ЦОТК „Јелек“ – Вранић

Специјалне награде: за кореографију која је најближа извору – КУД „Рас“ Нови Пазар;за најбољу реконструкцију народне ношње – КУД „Соко“ – Инђија и КУД „Ратина“ – Краљево; за најмлађе чуваре народне традиције – АНИП „Колубарско коло“ – Миросаљци и КУД „Шумадија“ – Барајево; за најбоље певање у кореографији – КУД „Дуле Милосављевић – Желе“ – Чачак и КУД „Станислав Бинички“ – Јасика.

 Другог дана Фестивала такмичили су се први извођачки ансамбли, 18 културно уметничких друштава. Према оцени стручног жирија награде су освојили: прво место – КУД „Будућност 1984“ – Добановци; друго место – КУД „Плави делија“ – Велики Сенпетар, Румунија; треће место Уметнички ансамбал „Чивија“ – Шабац; награда за најбољу кореографију – КУД „Ратина“ – Краљево; награда за сценски наступ – АНИП „Смедерево“; награда за најбоље певање у кореографији – КУД „Божидар Димитријевић – Козица“ – Дрмно, Костолац; награда за најоригиналнију ношњу – КУД „Бубушинац“ – Пожаревац. Специјалну награду за кореографију најближу извору освојио је КУД „Бранко Радичевић“ – Нови Бановци а специјалну награду за најбољу реконструкцију ношње – КУД „Љиг“ из Љига.

– Велику захвалност дугујемо, пре свега, председнику општине Бобану Ђуровићу на подршци и великом доприносу у очувању и неговању народне традиције и  господину Родољубу Џамићу који су својим присуством увеличали нашу Манифестацију.

Такође, захвалност дугујемо и Специјалној болници „Меркур“, Дому здравља „Др Никола Џамић“, Полицијској станици Врњачка Бања, Спортском центру Врњачка Бања, Културном центру, Светлани Трифуновић – „Златне нити“, Ђорђу Петровићу – „Лицидерско срце“ и предузетнику Рашку Миодраговићу.

Сама Манифестација не би протекла без добро конципираног програма који су водили новинари Маја Вељковић и Никола  Радаковић, којима такође дугујемо велику захвалност, изјавиле су организаторке „Џивџан Феста“, Сања Цветковић и Марија Рајковић Ћосић.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial