Skip to content

Document Header

МЕРКУР ПОСТАО КОВИД БОЛНИЦА

МЕРКУР ПОСТАО КОВИД БОЛНИЦА published on

Део капацитета Специјалне болнице „Меркур“, од 13. априла је преуређен за услове „Ковид“ болнице.

Део капацитета Специјалне болнице „Меркур“, од 13. априла је преуређен за услове „Ковид“ болнице.  Створени су услови да се у „Новом Меркуру“ лече здравствени радници, припаници Министраства унутрашњих послова  и Министарства одбране, који имају лакше симптоме коронавируса и који су заражени у току обављања својих послова.

– Добили смо допис о Кризног штаба Владе Републике Србије, након тога су нас звали, и одмах је стигла неопходна опрема и ми смо се спремили и обавили обуку особља. Имали смо неколико едукативних састанака, направили смо ткзв. црвене и зелене путеве, утврдили смо апсолутну немогућност укрштањања тих путева, направилиу смо процедуру детоксикације. Наравно, са овим се први пут суочавају наши здравстевни радници и немедицинско особље, међутим, ми смо здравствена установа  и овај посао ћемо, надам се добро одрадити. Фактори ризика су свакако присутни али сви који се буду налазили у црвеној зони биће у комплетној заштитној гардероби, уз наочаре, визире, заштитна одела и радиће у сменама од по шест сати. За то време нема хране, пића, тоалета, једноставно тако мора бити. Уколико неко не буде издржао све то, изаћи ће из црвене зоне, биће деконтаминиран али то неће бити проблем јер имамо  пет резервних тимова, рекао је Дејан Станојевић, директор Специјалне болнице „Меркур“. На питање Милене Зиск, главне уреднице РТВ Врњачка Бања, да ли је учињено све да се вирус „не изнесе“ из „Меркура“,  и да ли су спроведене  апсолутно све превентивне мере, Станојевић је рекао да је  сигуран у то али људски фактор чини све и не чини.

– Ми ћемо, пре свега да водима максимално рачунa о свим запосленицима, а они су то изузетно одговорно схватили. Ако они то буду радили успешно, онда се неће изнети инфекција и вирус ван „Меркура“.

Врњачка Бања је само једна од бања у којој су постојећи капацитети претворени у „Ковид“ болнице, а Специјална болница „Меркур“ покрива шест округа, Златиборски, Моравички, Шумадијски, Рашки, Расински и Косово и Метохију.

С. Станочић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial