Skip to content

Document Header

МУЗИЧКА ГРАМАТИКА МАЕСТРА ЂИЛАРДИНИЈА

МУЗИЧКА ГРАМАТИКА МАЕСТРА ЂИЛАРДИНИЈА published on

Треће вече Фестивала класичне музике, 10. септембра у Замку културе било је посвећено маестру Анђелу Ђилардинију. Модератор мултимедијалног програма био је Урош Дојчиновић. Он је публику упознао са радом и стваралаштвом италијанског композитора који је због здравствених проблема био спречен да дође на Фестивал.

Анђело Ђилардино (1941)  је италијански композитор, гитариста и музиколог. Током своје концертне каријере, од 1958. до 1981, премијерно је представио стотине нових дела за гитару. Предавао је на Музичком факултету Лицео Мусикале Виоти у Верћелију од 1965. до 1981. године, а затим био професор на Конзерваторијуму Антонио Вивалди у Алесандрији од 1981. до 2004. године. Конзерваториј му је доделио музичку награду Маренго 1998. Године. Ђилардино је компоновао музику за соло гитару, као и камерну музику и концерте. Његови солистички радови обухватају бројне циклусе студија и етида, неколико соната и сонатина, сетове варијација и разне концерте за гитару са оркестром, а неке и у комбинацији са другим инструментима, укључујући мандолину и хармонику, као и многе дуете  за гитару са фаготом, виолончелом, виолином, вибрафоном. Од 1967. Ђилардино је надгледао објављивање стотине нових гитарских дела у оквиру Едиције Мусикали Бербен. Америчка фондација гитаре му је 2009. године доделила престижну награду за уметничко остварење која је резервисана за извођаче, композиторе, педагоге и  научнике који су дали монументални допринос развоју уметности живота класичне гитаре.

Ђилардино је заслужан за откривање композиције „Variazione“ Ottorina Respighija и неколико дела која су за гитаристу Андрес Сеговију написали Ciril Scot, Pierre de Breville, Lennok Berkelei и многи други.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial