Skip to content

Document Header

“Музички витражи” Гордане Крајачић

“Музички витражи” Гордане Крајачић published on

Музиколог, музички критичар и публициста Гордана Крајачић завршила је Музичку академију у Београду, одсеке клавира и музикологије.gordanakrajacic 1

Деловала је као редовни професор СМШ „Станковић“ и „Ј. Славенски“ у Београду. Објавила је 22 књиге. Добитник је већег броја награда и признања. Последње две књиге, Музичке витраже и Музички лексикон Србије, издате 2017. године промовисала је 29. јула у оквиру Фестивала „Врњци“.
Музички витражи садрже музичке критике и текстове објављене у дневној штампи и часописима од јануара 2016. до јануара 2017, као и рецензије биографија Зубина Мехте, Оскара Данона, Војислава Бубише Симића, Дејана Деспића, Исидора Бајића, збирке поезије Гроздане Лучић Лалић и Илдико Печвари, као и осврте на неколико изабраних књига различитих жанрова. То је својеврсна хронологија актуелног српског музичког живота кроз концерте, фестивале, гостовања, награде, јубилеје и такмичења.
У Музичком лексикону од А до Ш обрађени су опера, балет и фолклор, културно-уметничка друштва, музичке и балетске школе, велики и камерни оркестри, хорови, музички фестивали, музички правци, музички важне форме, музичка критика и публицистика, музичка друштва и удружења, све до џеза као последње ћириличке одреднице. За Лексикон се може рећи да је историја уметничке музике српског народа.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial