Skip to content

Document Header

МУЗИКА МЛАДОСТИ ЗЛАТКА ЦВЕТКОВИЋА

МУЗИКА МЛАДОСТИ ЗЛАТКА ЦВЕТКОВИЋА published on

Врњчанин Златко Цветковић,професор на Факултету примењених уметности у Београду даровао је Врњачкој Бањи своју једанаесту самосталну изложбу под називом „Музика моје младости Vol. 3“ која је свечано отворена 16. септембра у Замку културе.

Златко Цветковић је уметник који, аутентично, луцидно и често са хумором, ствара инсталације обједињујући текстилне технике и технологије са предметима популарне културе. Изложбом „Музика моје младости“, он наставља да испитујује феномене пролазности и заборављања. Да би исказао асоцијативне и емотивне вредности музике, Цветковић експериментише са плочама, аудио – видео касетама. У његовим остварењима, као и у нашој свакодневици, они губе своју намену и постају материјал за плетење, хеклање, вез, прошивање, лепљење и за обликовање видео – рада.

Седам изложених дела и њихови називи (Long Play, Madonna, I Like This Music, Wave, Три, Интерконекција 2 и Троструки албум) изненађују посматрача и пружају му радост препознавања сопственог животног и музичког искуства.

Златко Цветковић дипломирао је на Факултету примењених уметности и дизајна, Одсек дизајн текстила, 1996. године. Магистрирао на истом факултету, област Таписерија, 2001. године. Члан је УЛУПУДС-а. Његови радови се налазе у колекцијама Музеја примењене уметности у Београду, Атељеу 61 у Новом Саду, Музеју декоративних уметности и дизајна у Риги (Летонија) и Централном музеју текстила у Лођу (Пољска). Стручни је сарадник за хоризонтално ткање од 1997 – 2004. Уметнички сарадник од 2004 – 2014. У звање доцента изабран 2014. године.
Излагао на преко 110 групних изложби у земљи и иностранству. Ради на Факултету примењених уметности у Београду од 1997. године. Ужа уметничка област му је Текстил, а предмети: Обликовање тканог и плетеног текстила 1 и 2 као и Обликовање тканог текстила. Добитник је бројних награда.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial