Skip to content

Document Header

На 43. ФФС 14 филмских остварења у конкуренцији

На 43. ФФС 14 филмских остварења у конкуренцији published on

У просторијама Туристичке организације Србије, у Београду, 1. августа 2019. године, одржана је конференција за медије, поводом  43. Фестивала филмског сценарија. У конкуренцији за  најбољи сценарио фестивала у Врњачкој Бањи, од 13 – 17. августа надметаће се 14 филмских остварења.

Конференцију за медије, отворио је Драгољуб Војнов председник Уметичког савета фестивала који је поздравио представнике седме силе, након чега је уступио реч Мини Каличанин која је испред Туристичке организације Врњачка Бања, истакла да је  Фестивал филмог сценарија поред Врњачког карневала и Lovefest-а, једна од најпосећенијих манифестација у Врњачкој Бањи са свакако најдужом традицијом. Присутнима се обратио и државни секретар министарства за културу и информисање Александар Гајовић који је изразио задовољство што министарство подржава фестивал који постоји већ 43 године, наводећи да по насловима филмова, може закључити да се у Врњачкој Бањи очекује квалитетан и разноврстан програм.

Директор фестивала и Културног центра Врњачке Бање Саша Миленковић, у свом обраћању је рекао да ће у такмичарском делу фестивала бити приказано 14 филмова и да жири у саставу Биљана Максић, Ђорђе Милосављевић и Милан Никодијевић неће уопште имати лак посао.

За награде ће се такмичити филмови „Краљ Петар Први“, по сценарију Милована Витезовића, Петра Ристовског и Владимира Ћосића, „Пси умиру сами“ Николе Петровића, филм „Александра“ сценаристе Саше Радојевића, „Ајвар“ Ане Марие Роси и Маје Тодоровић, као и филм „4 руже“ по сценарију Балше Лабовића и Василија Никитовића.

У конкуренцији за најбољи сценарио су и „Злогоње“, за чији су се сценарио побринули Марко Манојловић и Милош Кречковић, „Делиријум тременс“ Горана Марковића, „О животу и смрти“ Предрага Перишића, као и „Терет“ Огњена Главонића, „Такси блуз“ Марка Бацковића и Марка Јоцића, те „Шавови“ према сценарију Елме Татарагић, „Режи“ Драгана Николића, „Јужни ветар“ Милоша Аврамовића и Петра Михајловића и  филм „Пијавице“ за који сценарио потписују Давид Албахари, Драган Маринковић и Душан Спасојевић.

Ван конкуренције биће приказан документарни филм  „Године у (в)етру“ Данета Станојчића, док ће филмови „Балканска међа“ Андреја Анајкина, Ивана Наумова и Наталије Назарове, као и „Између дана и ноћи“ Андре Мартиновића и „Која је ово држава“ Винка Брешана, бити приказани у програму преко плота.

У име Уметничког савета фестивала, Драгољуб Војнов је најавио пратеће манифестације 43. Фестивала филмског сценарија:  Летњу школу драматургије „Слободан Стојановић“, коју ће водити Иван Велисављевић , Летњу школу филмске критике, промоцију монографије Аните Панић „Милена Дравић, или кључ снова“ промоцију књиге Предрага Перишића „О животу и о смрти“, као и изложбу „Великани српског глумишта“, посета изложбама у Замку културе, Посета комплексу винарије и базена “Грабак” и симпозијум “ТВ серије и филмови: препилтања и укрштања”.

Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial