Skip to content

Document Header

Национална конференција наставника средњих школа

Национална конференција наставника средњих школа published on

У Врњачкој Бањи, у Хотелу „Цептер“ од 26. до 28. октобра десету годину за редом  одржана је Национална конференција  наставника средњих школа, који спроводе програме предузетничког образовања .konferencija 11

Конференцију је отворио Дарко Радичанин, извршни директор Достигнућа младих, а присутнима су се на коференцији обратиле и Маријана Кнежевић, наставница године и Светлана Кисић, председница Управног одбора Достигнућа младих.nemanja konferencija

Немања Главинић, програмски координатор испред организације Достигнућа младих у Србији на питање шта је то предузетничко образовање и да ли се  предузетничко образовање примењује у  средњим школама  у  Врњачкој Бањи?

-На овој конференцији , на обуци, ми паралелно имамо два догађаја-једно је конференција наставника која окупља око 150  најактивнијих наставника који реализују наше програме у школама , а у другој сали је обука тридесет нових , односно оних који се први пут сусрећу са нашим образовањем, и међу њима су запослени  из Гимназије и Угоститељско -туристичке школе. Од ове школске године, након обуке и ове две школе укључене у све програме које реализујемо у  остале 94 општине у овом тренутку. Junior Achievement , односно Достигнућа младих је део светске организације Junior Achievement Worldwide која постоји у 120 земаља у свету и то је највећа организација која се бави предузетничким образовањем у свету. Бренд програм , препознатљив програм који ми радимо је програм Ученичке компаније где ученици у својим средњим школама оснивају своје Ученичке компаније и њима руководе , доносе пословне одлуке, отварају их на почетку школске године и затварају на крају школске године, и тако у једној школској години пролазе цео циклус пословања једне комапније. Предузетничко образовање само по себи је  образовање које недостаје у  формалном систему, али  још увек у нашој реформи нисмо завршили процес реформе у смислу увођења предузетничког образовања у формално образовање. Оно је врло важно данас када причамо о честим променама занимања , о томе да данас не можемо ни да предвидимо на којим ће радним местима радити људи, али и са друге стране да код младих развијемо предузетнички дух, предузимљивост без обзира да ли ће сутра отворити своју фирму или ће бити предузимљиви, запослени у некој другој фирми. Програми су осмишљени да подстичу, односно развијају  шест кључних компетенција из области предузетништва као што су нпр. тимски дух, иновативност, преузимање иницијативе, сналажење у неким ванредним ситуацијама.

Предузетничко образовање је у ствари припрема ученика за свет изван учионица, за оно што их чека кад  заврше средњу школу и касније факултет, да на тржишту рада буду конкурентни као запослени, и као самозапослени, потенцијални власници сопственог бизниса.

Предузетничко образовање  се примењује у свим средњим школама и у гимназијама и у средњим стручним школама. У  средњим стручним школама постоји предмет предузетничко образовање који је обавезан, а у гимназијама још нема, али је у реформи најављено да ће бити.

Оно што ми радимо, је да поред обавезног предмета који је више теоретско учењепредузетништва, је да  кроз Ученичку компанију која је реална ситуација у којој се ученици налазе,  у процесу школовања стичу практична знања и вештине. Предмет је на добровољној бази и није подељен  по разредима, у смислу да у једној Ученичкој компанији  могу да буду ученици и прве , и друге, и треће и четврте године. Реализује се као ваннаставна активност у школи. Оно што је занимљиво и похвално је што сви ови наставници раде волонтерски у овом процесу предузетничког образовања. Поред својих редовних послова као наставника у средњим школама, одвајају своје слободно време и у ваннаставним  активностима реализују програм ученичке компаније“  изјавио је Немања Главинић.seminar 3

Конференцију је отворио Дарко Радичанин, извршни директор Достигнућа младих, а присутнима су се на коференцији обратиле и Маријана Кнежевић, наставница године и Светлана Кисић, предеседница Управног одбора Достигнућа младих.

Више од  190 наставника из 110 средњих школа из 64 општине у Србији имали су могућност да освеже и унапреде своја знања и вештине из методологије предавања, као и да добије најновије информације о раду образовних установа у  нашој земљи и Европи. Ово су наставници који без накнаде преко целе године имају ваншколски ангажман спроводећи програме предузетничког образовања и који су креирали генерације предузимљивих младих људи спремних за суочавање са будућношћу. Међу предавачима били су и Зоран Илић, психотерапеут, Небојша Бјелотомић, директор компаније САГА, Милош Жикић, предузетник, као и гост изненађења  био је Владимир Вулетић, председник Управног одбора РТС-а,  који је традиционално затворио конференцију.

Конференцију реализује организација Достигнућа младих у Србији, уз финансијску подршку Министарства омладина и спорта, Европске комисије, Министарства привреде и Америчке агенције за међународни развој.

Организација Достигнућа младих у Србији већ 13 година спроводи образовне програме из области предузетништва и финансијске писмености у више од 280 школа широм Србије и једна је од 120 националних организација у оквиру глобалне мреже Junior Achievement Worldwide која постоји од 1919. године. Кроз образовне програме ове мреже годишње проше виш еод 10 милиона ученика, од чега 17 хиљада у Србији.

 

Н.П.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial