Skip to content

Document Header

НАГРАЂЕНЕ НАЈБОЉЕ ОСТВАРЕНЕ ТЕХНОЛОШКЕ ИДЕЈЕ

НАГРАЂЕНЕ НАЈБОЉЕ ОСТВАРЕНЕ ТЕХНОЛОШКЕ ИДЕЈЕ published on

Финале тaкмичења за најбољу технолошку иновацију у категорији  „Иновативне идеје“, одржано је 4. октобра у Хотелу „Фонтана“  у Врњачкој Бањи.

Девет тимова се такмичило у две поткатегорије, најбоља средњошколска иновација и најбоља студентска иновација. Шесточланим жиријем је председавао др Саша Лазовић, помоћник министра за технолошки развој, трансфер технологија и иновациони систем у Министарству просвете науке и технолошког развоја Републике Србије, док су преостали чланови жирија били Мирко Пешић, директор Научно технолошког парка у Чачку, Марина Вукобратовић Каран, из Министарства просвете науке и технолошког развоја, Игор Марић, члан Општинског већа, задужен за просвету, проф. др Душан Добромиров, Факултет техничких наука, Нови Сад и Небојша Соколовић, директор Електротехничке школе у Нишу.

У финалу поткатегорије најбољи студентски тим, представила су се три тима, „Еко-Гелко“ из Београда, са иновацијом „Развој иновативних и еколошко прихватљивих технологија за добијање гелних премаза на бази незасићених полиестарских смола са применом у грађевинској индустрији“, „Војвођани“ из Новог Сада, са иновацијом „AFFL B 4 (Automatic Feeder for Livestock) и„Фунголигно“ из Београда, са иновацијом „Нова еколошки прихватљивија технологија производње бакар (II)-хидроксида“.

Након збрајања бодова жирија, који су оцењивали презентације, одговоре на питања и златни минут, за најбољу студентску иновацију, са освојених 9 бодова, изабрана је иновација „Развој иновативних и еколошко прихватљивих технологија за добијање гелних премаза на бази незасићених полиестарских смола са применом у грађевинској индустрији“, тима „Еко-Гелко“. Другопласирана је била иновација „Нова еколошки прихватљивија технологија производње бакар (II)-хидроксида“, тима „Фунголигно“, са освојених 7 бодова, док је два бода мање имао тим „Војвођани“, са иновацијом „AFFL B 4 (Automatic Feeder for Livestock).

У финалу поткатегорије средњошколске иновације, надметали су се следећи тимови „Аматери“ из Ужица, са иновацијом „Паинтер 360°“, „White coats company“из Прокупља, са иновацијом „Индикатор здравственог стања“, „Wicked Software“ из Ужица, са иновацијом „Моја корпа“, „Passengers“ из Сврљига, са иновацијом „Lost pass“, „Ski Vision“ из Београда, са иновацијом „Паметна кацига за скијање“ и „Changers“ из Сјенице, са иновацијом „NotЕ-book“.

На основу поена, које је доделио жири, победник је  тим „Ski vision“ из Београда, са иновацијом „Паметна кацига за скијање“.

Укупан поредак од 1. до 6. места је „Ski vision“ из Београда, са иновацијом „Паметна кацига за скијање“ Changers“ из Сјенице, са иновацијом „NotЕ-book“

„Аматери“ из Ужица, са иновацијом „Паинтер 360°“,„Passengers“ из Сврљига, са иновацијом „Lost pass“ „White coats company“ из Прокупља, са иновацијом „Индикатор здравственог стања“ и „Wicked Software“ из Ужица, са иновацијом „Моја корпа“. Такмичење за најбољу технолошку иновацију промовише предузетнички начин размишљања и понашања тако што даје едукативну и финансијску подршку својим такмичарима на територији Србије.

Циљ је промовисање предузетничке иновативне климе у Србији и помоћ потенцијалним и постојећим високо технолошким предузетницима и истраживачима, који су спремни и способни да сопствене идеје преточе у тржишно валоризоване иновације.

Национално такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији, непрекидно се одржава од 2005. године. Поред стандардне категорије „Реализоване иновације“ која је отворена за све иноваторе, посебна пажња је посвећена и категоријама „Средњошколске иновације“, намењене свим ученицима који имају идеју да направе неки нови производ или услугу. Основни мотив организације такмичења је да се сви становници па и средњошколци и студенти подстакну да иновативно размишљају и креирају своје иновације као сопствену шансу за креирање свог радног места као полазишта за отварање и малог предузећа у будућности. Такмичење за најбољу технолошку иновацију одржава се у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а и ове године  реализује га тим са Факултета техничких наука из Новог сада и Технолошко металуршког факултета из Београда уз подршку Привредне коморе Србије.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial