Skip to content

Document Header

ОДРЖАНА ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

ОДРЖАНА ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА published on

Уз неколико мање значајних тачака, данас су већници усвојили подједнако важне Нацрте одлука, као и сагласност на Програме пословања и финансијских планова  Јавних предузећа и установа за 2021. Годину.

Усвојени су Нацрти одлука о ангажовању екстерне ревизије завршног буџета општине Врњачка Бања, локалном омбудсману, покретању поступка расељавања станара из неколико старих стамбених објеката, отуђењу грађевинског земљишта уз јавне својине, давању на коришћење непокретности у јавној својини Општине Министарству  одбране Републике Србије и Оперативном плану за одбрану од поплава на територији општине Врњачка Бања за воде другог реда за 2021. годину. Усвојене су и Измене Програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја општине Врњачка Бања уз сагласност ресорног Министарства., Нацрт одлуке и измени Одлуке о грађевинском земљишту општине Врњачка Бања, предлог о давању сагласности на Одлуку о давању на коришћење непокретности у јавној својини ЈП „Нови Аутопревоз“, општини Врњачка Бања и коначно допуњена, 19. тачка дневног реда о Плану опште расподеле места за постављање монтажних објеката.

Ускоро опширније…

ЈОВАНИНО КУВАЊЕ ОСВАЈА ЕНГЛЕЗЕ

ЈОВАНИНО КУВАЊЕ ОСВАЈА ЕНГЛЕЗЕ published on

ЈОВАНА МИЛОСАВЉЕВИЋ НА ПУТУ ДО УСПЕХА

Јована Милосављевић (22) из Отрока студент је четврте године врњачког Факултета за хотелијерство и туризам. Завршила је средњу Уметничку школу у Краљеву. Планира, након дипломирања, мастер студије Интернационалног Маркетинга у Енглеској. Њен животни сан је да једног дана отвори Балкански ресторан у Бристолу.

Јована кува с љубављу

Повремено, од децембра 2019. године ради у Енглеској, тачније у Мидсомер Нортону у близини Бристола, као помоћни радник у породичном ресторану енглеског брачног пара, Терија и Анет Ендруз. Јованина предузимљивост дошла је до изражаја када су власници ресторана подржали њену иницијативу да Енглезима презентује специјалитете балканске кухиње. Вечери балканске кухиње „Balkan night“ у Клубу у хали Westfield Sport&Community Center убрзо су освојиле Енглезе и подстакле их да перманентно испробавају новитете са нашег поднебља.

Према речима Јоване, идеја је настала спонтано, тако што је са власницима за које каже да су јој као „други родитељи“ пожелела да разбије стереотипе понуда из менија енглеских ресторана.

Тери, Јована и Анет

– Желели смо да се издвојимо од конкуренције, да обогатимо понуду нечим несвакидашњим за Мидсомер Нортон. Тако смо суботом у мени додали неке традиционалне рецепте који гравитирају на подручју Балкана. Задатак који сам себи поставила био је прави изазов јер је подразумевао да се конзервативним Енглезима допадне кухиња која се битно разликује од њихове традиционалне на коју су навикли.

Моја цела идеја организације „Balkan night-а“ у Енглеској је била моја жеља да им макар путем наше хране дам прилику да схвате нашу културу, наше обичаје и традицију. О једној нацији доста можеш рећи кроз њену националну кухињу. Зато и сматрам да је наша национална кухиња шаренолика и разноврсна, и да још како имамо шта понудити. Били су одушевљени нашом кухињом, често кажу, ви користите исте или сличне састојке, само имате другачији начин припреме, ми никада не бисмо ни помислили на такав начин нешто да спремимо. Углавном су ме питали како сам то припремила, и шта је мој тајни састојак. Ја увек кажем да је мој тајни састојак љубав, веома сам посвећена свему што радим, и велики сам перфекциониста. Поред кувања, радила сам и на  маркетингу Клуба мојих енглеских „родитеља“, неким данима помагала и у  бару, мој „други отац“ овде каже да не постоји место у угоститељству где би могао да ме убаци, а да се не бих снашла. Људи ми углавном кажу да сам мултиталентована и да сам једна естета и уметничка душа. Ја бих рекла да само имам превише интересовања!

„Balkan night“ смо организовали сваке суботе, посећеност је велика, уз придржавање ковид мера које су присутне и ограничен број људи који може посетити. Свој мени сам мењала на недељном нивоу, јер сам желала да задржим атрактивност, и да Енглезима увек прикажем нешто ново. Оно што је био изазов за мене је било приказати балканску кухињу нацији која се грчевито држи свега традиционалног, чак и по питању кухиње. Балканска кухиња је њима потпуно непознат појам. Нажалост, морам рећи да је за њих таква и Србија. Многи је знају само као део некадашње Југославије, Енглези нису пуно информисани о нама, јер њих мало ствари ван њиховог „острва“ уопште и интересује.

Поносна сам на богатство наше националне кухиње и са великим задовољством је откривам Енглезима. Највећа ми је награда њихова позитивна реакција на наше укусе и пробуђена радозналост да пробају нешто ново, рекла нам је Јована и додала да изразито поштује британску кухињу као део њихове традиције и културе, али да по њеном мишљењу није пуно разноврсна, садржи много пржења хране и сувишне количине уља и путера.

Овако Јована рекламира суботњи балкански мени

Јеловник из недеље у недељу иновира се са новим јелима. И циљ је постигнут. Енглези су одушевљени са Јованиним специјалитетима, а њихова заинтересованост да неке наредне суботе поједу неко ново јело и дезерт константно се одржава. Испробали су гулаш, пасуљ, домаћу супу, питу са сиром, питу од вишања и јабука, баклаву, крофне, ролат са џемом…

– Већина жена и девојака у Енглеској нису веште у кухињи, већ се ослањају на готову замрзнуту храну или „takeaway“. Наша традиција се разликује, имали смо прилику да гледамо и учимо од наших бака и мама које су прилично веште куварице. Одрастамо уз домаћу, скувану храну. Наша домаћа супа је „пола здравља“. Када сам им први пут припремила нашу домаћу супу, нашли су сличност са кинеским супама и нудлама, а ми знамо колико се заправо разликују. У сваком случају са нашом супом су такође били одушевљени, каже Јована.

М.Ст.Ј.

КИНЕСКЕ ВАКЦИНЕ СТИГЛЕ У ВРЊАЧКИ ДОМ ЗДРАВЉА

КИНЕСКЕ ВАКЦИНЕ СТИГЛЕ У ВРЊАЧКИ ДОМ ЗДРАВЉА published on

СТИГЛО 330 ДОЗА  КИНЕСКЕ  ВАКЦИНЕ  СИНОВАК БИОТЕК

Масовна имунизација у Србији је почела, по плану расподеле домови здравља на територији Републике Србије преузели су вакцине против Корона вируса па је тако у врњачки Дом здравља „Др Никола Џамић“, 19. јануара стигло  330 доза кинеске вакцине  Синовак Биотек. Пријављивање за вакцинацију је преко кол центра или е-управе где су грађани Србије у прилици да изаберу једну од пет вакцина против Корона вируса.

– Ми смо два места где ће се вакцинација обављати припремили, то су просторије Дома здравља односно просторије Опште медицине  на другом спрату док је друго место где ће се вакцинација обављати, Амбуланта у Руђинцима. Сходно препоруци Владе РС, ресорног министарства и „Батута“, ми пратимо инструкције на дневном нивоу на свака два или три сата  и сходно тим упутствима  се и понашамо. Амбуланта за вакцинисање је припремљена и чекамо даље инструкције. Нама је стигло 330 доза кинеске вакцине, пријављивање за вакцинацију је преко  е-управе и кол центра  тако да ће грађани путем мејла или СМС поруке бити обавештени  о термину и месту  вакцинације.  Тренутно смо добили кинеску вакцину, очекујемо руску а у најави је и Фајзерова коју је примило 29 наших суграђана и које очекује ревакцина почетком фебруара месеца.  Сходно упутствима ми ћемо све мере и инструкције поштовати и наше суграђане благовремено обавештавати, рекла је директорка врњачког Дома здравља др Весна Малићанин. Она је додала да, ако је судећи по броју позива  Дома  здравља, интересовање грађана да приме вакцине је велико.

– Уколико интересовање Врњчана за вакцине буде велико, организовали смо четири екипе  а уколико буде потребе и број медицинских екипа ћемо повећати. Апелујем на наше суграђане да прихвате да ово просто мора тако да буде и да је имунизација на добробит свих нас. Са локалном самоуправом и нашим Кризним штабом  договорили смо да уколико дође до масовне имунизације, проширимо простор  где ће се иста обављати. Остаје нам да видимо како ће се ствари одвијати, а у зависности од ситуације ми ћемо, како смо то од марта месеца радили, у ходу решавати ствари и благовремено реаговати. Наше екипе су ту, помоћник за медицинска питања др Зорица Шарац Лаковић  је координатор, главни техничар Мирко Стевановић и изабрани лекари су ту за све информације које су пацијентима потребне, рекла је директорка врњачког Дома здравља др Весна Малићанин.

А.С.

ЦРВЕНИ КРСТ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ ОБЕЛЕЖИО СЛАВУ

ЦРВЕНИ КРСТ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ ОБЕЛЕЖИО СЛАВУ published on

СВ. ЈОВАН КРСТИТЕЉ БИО ЈЕ ВЕЛИКИ ХУМАНИСТА

Општинска организација Црвеног крста је 20. јануара обележила своју крсну славу, Св Јована Крститеља у присуству чланова и активиста  ове организације као и општинског руководства, Ивана Радовића, председника Скупштине општине и Ивана Џатића, заменика председника Општине. Ове године, због мера предострожности и корона вируса  славски колач пресечен је у врњачком храму Рождества Пресвете Богородице. У име Општинске организације Црвеног крста Врњачка Бања, присутне, у сали Црвеног крста, је поздравила председница, др Весна Малићанин.

-Хвала вам  што сте дошли да заједно прославимо нашу крсну славу и нашег заштитника Светог Јована Крститеља. Захваљујем се председнику Скупштине општине и заменику председника Општине који су овде са нама и секретару  ОО ЦК Слободану Дишовићу  који је синоним Црвеног крста Врњачка Бања. ОО Црвеног крста може да се похвали својим резултатима рада и да обећа да ће у наредном периоду  наставити предано да ради  и помаже тамо где је најпотребније. Трудићемо се  да из године у годину будемо све успешнији. Свима вама честитам славу, као и свим нашим суграђанима који данас славе желим срећну славу, мир и благостање, рекла је председница ОО ЦК Врњачка Бања, др Весна Малићанин.

Гостима се потом обратио Слободан Дишовић подсетивши да је у Жичи добијен благослов да ОО ЦК Врњачка Бања слави великог хуманисту Св. Јована Крститеља. Рекао је и то да је у центру пажње ове организације брига о човеку. У току прошле године спроведено је више хуманитарних акција и акција добровољног прикупљања крви. У сарадњи са месним одборима Црвеног крста организовано је 13 акција и прикупљено је више од 350 јединица крви. Бележи се пад од око 30 одсто, а разлог је пандемија корона вируса. Свим даваоцима се у име Црвеног крста се захвалио са жељом да их здравље служи и да се поново одазову у новим акцијама. Похвалио је и припаднике Полицијске управе у Врњачкој Бањи који су организовали две акције и узели учешћа и у свим другим акцијама. У више хуманитарних акција подељено је 2.500 пакета нашим најсиромашнијим суграђанима, старачким домаћинствима и деци у стању социјалне заштите и ометеној у развоју. У протеклој години Црвени крст имао је добру подршку наше Општине.   

Присутнима је славу честитао Иван Џатић пожелевши да се осећај и брига за људе у невољи развија код што већег броја наших суграђана. Помоћ пристигла у право време се не заборавља. Похвалио је запослене у Црвеном крсту јер треба имати стрпљења за све захтеве и проблеме угрожених. По његовим речима, Општина Врњачка Бања је у сарадњи са Кризним штабом и Црвеним крстом определила једнократну новчану помоћ у износу од 30.000 динара за породице које су изгубили своје чланове у време короне.

М.В. 

130 ПОЗИТИВНИХ ВРЊЧАНА

130 ПОЗИТИВНИХ ВРЊЧАНА published on

БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД КОВИДА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ У ПАДУ

Епидемиолошка ситуација у Врњачкој Бање се полако стабилизује и број оболелих је свакодневно у паду.  Број позитивних пацијената  на Ковид 19 данас износи 130 и од последњег обраћања директорке Дома здравља др Весне  Малићанин,  број оболелих   је драстично мањи.

Др Весна Малићанин

-Број јављања у Ковид амбуланту у Новом Селу  која је референтна установа за јављање пацијената са респираторним тегобама  је смањен што значи да је број првих прегледа смањен. Ми смо, сходно епидемиолошкој ситуацији рад одређених организационих јединица Дома здравља вратили на старо односно ставили у процес рада. Мислим на рад специјалистичких   служби, Лабораторије и  Одељење педијатрије док  у служби Ковид пацијената и даље остаје Организациона јединица  АТД и ренген. Ја молим наше суграђане да поштују све прописане мере, да носе маске и поштују дистанцу јер иако су бројке у паду нема опуштања и надамо се да само уједињени можемо да изађемо овако добро из целе ове приче, рекла је директорка Дома здравља „Др Никола Џамић“ др Весна  Малићанин у данашњем обраћању медијима.

А.С.

“ЧАСНИ КРСТ” ОСВОЈИО НАЈМЛАЂИ

“ЧАСНИ КРСТ” ОСВОЈИО НАЈМЛАЂИ published on

За разлику од претходне године, овогодишње купање у леденој води Врњачке реке, за „Часни крст“, свим учесницима било је мање хладно, ако не због температуре воде и ваздуха, онда бар због субјективног осећаја које је стварало сунце и по коме ће овогодишње Богојављење остати у сећању свима који су 19. јануара били сведоци обележавања  великог хришћанског празника. Пливање за „Часни крст“, обичај је у целом православном свету, а Богојављење се обележило у врњачким црквама, где су верници узимали освештану „богојављенску воду“, која се по верским обичајима носи кући. Веровање постоји у народу вековима, да ова вода има духовни значај и лековито својство. Сви који су учествовали купањем у најдубљем делу Врњачке реке, пред више од стотину верника, посматрача и навијача, допринели су наставку традиције код врњачких ресторана „Вир“ и „Гочко“, а  до „Часног крста“ први је стигао најмлађи учесник, шеснаестогодишњак Лука Стојановић.

Купање у Врњачкој реци на дан „Богојављења“, већ је постало традиција, највише захваљујући врњчанину Видоју Станојевићу, који је најзаслужнији за организацију и који учествује сваке године у обележавању великог хришћанског празника на овај начин.

С. Станојчић

МАТИЈА И ЈАНА ПРВЕ БЕБЕ У 2021

МАТИЈА И ЈАНА ПРВЕ БЕБЕ У 2021 published on

Прва рода у 2021. у врњачку Општину стигла је 3. јануара.   Мирјана Марковић и Горан Бркушанин постали су тог дана родитељи дечака Матије. Првенац, који је на рођењу добио чисту десетку, био је тежак два килограма и осам стотина грама и дугачак 49 центиметара. Мама је на радном месту провела седам месеци трудноће па управо томе, односно доброј кондицији захваљује на брзом и лаком порођају природним путем.   

Матија са мамом

Матија је унео оргомну радост у малу породицу, а мама каже да ужива у првим данима код куће са бебом и да нестрпљиво свакодневно ишчекују татин повратак са посла. Бака их повремено обилази, а највећа помоћ стигла је од Службе поливалентне патронаже која је ту да маму односно породицу обучи за самосталну негу новорођенчета. Током првог месеца бебиног живота сестре пет пута обилазе породицу, а широк осмех на лицу ове маме најбољи је показатељ да је све у најбољем реду.

Два дана после Матије стигла је и прва девојчица у овој години. Валентина и Милош Рајковић из Врњаца надоградили су свој живот кроз малу Јану. Наследница коју су добили 5. јануара имала је два и по килограма и 49 центиметара и оцењена је деветком. Порођај је протекао у најбољем реду, а комплетна породица фокусирана је на  принову и њене потребе. Тата не крије да је ово најлепши могући  новогодишњи поклон и не скида осмех са лица. 

Породица Рајковић

До обе породице кроз јануарску снежну мећаву стигли смо у друштву Снежане Ивковић, више медицинске сестре у Служби поливалентне патронаже. На основу вишедеценијског искуства она сигурно оцењује да су обе бебе лепо неговане и да лепо напредују, а да је за свако дете најбитније да одраста у здравој породици. Изазови са којима се ова Служба свакодневно сусреће су огромни, а сатисфакција је топао пријем који имају у породицама.

– За Патронажу 2020. година представљала је и посебан испит у виду рада под комплетном заштитном опремом, збрињавања позитивних трудница, породиља и новорођенчади и бриге да се они здрави заштите од короне, каже Наташа Ђукић, главна сестра. У нашој општини 2020. године рођено је 205 беба, колико и претходне године, а оно што радује јесте да је током прве две седмице у јануару у краљевачком породилишту свет угледало 5 врњачких беба. Времена су тешка, изазови велики, али опстаћемо само ако сачувамо породицу и подигнемо здраве нараштаје, наглашава Наташа Ђукић.

Патронажна сестра Снежана Ивковић у посети прворођеној беби

И Матијини и Јанини родитељи сагласни су у томе да желе велике породице и да им је жеља да њихови првенци што скорије добију браћу и сестре.

Скупштинском одлуком о финансирању и подршци породици са децом на територији Општине Врњачка Бања за прворођено дете у 2021. опредељено је сто хиљада динара, а свако новорођенче добија 25.000 динара.

Весна Ђорђевић

ОДРЖАНА СЕДНИЦА СПОРТСКОГ САВЕЗА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ

ОДРЖАНА СЕДНИЦА СПОРТСКОГ САВЕЗА ВРЊАЧКЕ БАЊЕ published on

Редовна годишња скупштина Спортског савеза Врњачке Бање, одржана је 15. јануара. Усвојен је извештај о раду, као и финансијском плану и програму за ову годину. По речима генералног секретара Спортског савеза Врњачке Бање, Ненада Јокића, према Закону о спорту, сваки клуб и спортска организација су у обавези да то учине на почетку године. То је основ да би се конкурисало за средства која додељују општине и градови Спортским савезима за годишње посебне програме. Спортски савез Врњачке Бање чини преко 40  спортских клубова и школски спорт.

-Спортски савез Врњачка Бања окупља клубове са територије наше општине и ми се бавимо искључиво функционисањем наших чланова. То се пре свега односи на обезбеђивање средстава за годишње програме, то су конкурси које расписује општина Врњачка Бања, а ми се у име наших клубова пријављујемо на те конкурсе. То су посебни програми и школски спорт,  након тога иду конкурси за доделу награда најуспешнијима. Поред тога наше активности су усмерене на обезбеђивање услова за бављење спортом и тренажне процесе и одигравање утакмица, рекао је Јокић за Врњачке новине.

Редовном годишњом скупштином Спортског савеза Врњачке Бање, председавао је председник савеза Душан Радовић, а због епидемиолошких мера, одржана је у сали врњачког биоскопа, била је затвореног типа и на  њој су били присутни само чланови савеза и органа управе,  законски заступници или лица која уз пуномоћје могу да учествују у одлучивању.

С. Станојчић

МЕРКУР ПОНОВО РАДИ

МЕРКУР ПОНОВО РАДИ published on

Специјална болница „Меркур“ није више у режиму Kовид болнице и почиње да нормално прима госте од 18. Јануара 2021. Очекује се велики број дијабетичара који у 2020. години нису стигли на уобичајени третман у Врњачкој Бањи док је „Меркур“ био у режиму Kовид болнице.

Специјална болница „Меркур“ из Врњачке Бање 8. јануара 2021. године отпустила је последње пацијенте оболеле од вируса корона и тиме званично изашла из режима рада ковид болнице. То значи да ће од 18. јануара сви капацитети „Меркура“ бити поново доступни за одмор, уживање и лечење, како гостима који боравак плаћају сами, тако и пацијентима који на боравак долазе о трошку фонда.

У „Меркуру“ се тренутно обнављају редовни пословни процеси, као и припреме за почетак рада и уобичајени пријем гостију. У току је дезинфекција простора по препорукама кризног штаба, уз подршку стручњака Завода за јавно здравље Краљево и инфектолога Здравственог центра Студеница, користећи и искуство руског тима за дезинфекцију објеката, који су дезинфекцију обавили када је Меркур изашао из ковид режима у мају 2020.

По плану имунизације Министарства здравља  и Завода за јавно здравља „Батут“, запослени у Меркуру имаће могућност вакцинације у првом кругу, чиме ће се додатно повећати безбедност гостију. Током јучерашњег дана  део радника Меркура примио је вакцину против вируса Kовид.

Тренутно се ради на информисању пацијената, старих и потенцијално нових гостију о поновном почетку редовног рада, као и резервација које су пристигле током периода рада у Kовид режиму.

Из „Меркура“ поручују да су искуства из рада у ковид режиму гаранција да је ризик од вируса у „Меркуру“ сведен на минимум и да у овом тренутку нема безбеднијег туристичког објекта у региону.

ОБУКА О ИНТЕРСЕКТОРСКОЈ САРАДЊИ

ОБУКА О ИНТЕРСЕКТОРСКОЈ САРАДЊИ published on

ТУТОРИНГ ПРОГРАМ ЗА ПОДРШКУ УЧЕНИЦИМА

У просторијама Центра за децу и омладину, 11. јануара, поводом реализације пројекта „Интерсекторском сарадњом до социјалног укључивања“ који спроводи Центар за децу и омладину Врњачка Бања  у партнерству са WЕBIN из Београда, а финансира Влада Шведске одржан је састанак на којем је представљен пројекат као и појединачне улоге сваког актера и сектора.

Обука је одржана 12. јануара у просторијама УРДОУР-а. Учесници обуке били су представници сектора здравства, локалне самоуправе, Центра за социјални рад, УРДОУР-а, као и представници основних школа и средње школе.

– Иако се наш пројекат углавном односи на сектор образовања, веома је значајно укључивање представника свих сектора како би се умреженим ресурсима допринело његовој успешнијој реализацији.

Туторинг програм је програм превенције раног напуштања школовања. Циљ програма је да допринесе смањењу стопе раног напуштања школовања у основним школама док истовремено промовише једнаке шансе за све, волонтерски рад у заједници, културу солидарности и толеранције. Срж овог програма чини подршка учењу пре или после школе, односно, однос који се формира између тутора (студента/киње, омладинског радника/це или волонтера/ке) и његовог/ног ученика/це (детета или младе особе која је у повећаном ризику да због тешкоћа у учењу превремено напусти школовање). Успех овог програма захтева изградњу снажног партнерства између различитих институција у локалној заједници попут локалне самоуправе, центара за социјални рад, школа, високошколских установа, канцеларија за младе и цивилног друштва, али и партнерства са заједницом у којој деца и млади живе, као и сталну комуникацију са родитељима и старатељима.

Успех деце и младих који учествују у програму није само њихов индивидуални успех, већ и развојни успех целог друштва. Свако дете има потенцијал да успе у школи и животу. Ипак, велики број деце има потешкоћа у учењу и због тога не успе да заврши основну односно средњу школу. За дете које заостаје у савладавању градива у основној школи, сустизање у средњој школи представљаће велики изазов. Зато је важно да се проблеми који постоје решавају одмах. С тим у вези, солидарни програми подучавања и подршке у учењу могу имати пресудан значај за дугорочни развој сваког детета и младе особе, рекла нам је Валентина Крстић, председница Центра за децу и омладину и координатор пројекта.

Проф. др социологије Сретен Јелић одржао је предавање којим је обухватио рурално сиромаштво,појам и значај интерсекторске сарадње у разним областима друштвеног живота, интерсекторску сарадњу у источним и западним земљама, на различитим нивоима (међународни, државни, регионални, локани)као и примену интерсекторске сарадње у циљу унапређења квалитета услуга у сектору образовања.

– Побољшање образовне структуре укупног становништва, а пре свега сеоског, неминовност је у циљу бржег развоја пољопривреде и сеоских подручја. У руралним подручјима образовна структура руралног становништва, односно пољопривредног, је неповољна, посебно у одређеним регионима, областима и локалним заједницама, што утиче на развој руралних подручја и рурални развој. Услед неповољне образовне структуре успорен је процес модернизације пољопривреде и других делатности у руралним подручјима. Анализирајући образовну структуру у периоду 1991. – 2011. према школској спреми подаци указују да је неповољнија у сеоским насељима него у градским, а пре свега, код пољопривредног становништва и чланова пољопривредних газдинстава. Такође, утврђена је узајамна веза образовне структуре и развоја пољопривреде и руралног развоја и развијености региона и области. Побољшањем образовне структуре становништва може се утицати на унапређење развоја пољопривреде и руралног развоја по регионима и областима, закључио је проф. др Сретен Јелић.

Туторинг програм представила је проф. др Анђелија Роглић. Професорка је присутне упознала са корацима у имплементацији програма, значајем укључивања целокупне заједнице у циљу спречавања прераног напуштања школовања, а посебно се осврнула на искуства у основним школама у Рашкој.

Према подацима објављеним у Првом националном извештају о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији, образовна структура становништва у Србији је неповољна: 3,4% становништва узраста старијег од 10 година је неписмено, 21,9% становништва узраста старијег од 15 година нема завршену основну школу док 23,9% има завршену само основну школу.

Посебан проблем у систему основног и средњег образовања представља рано напуштање редовног школовања. Чак 30% младих старосног узраста од 18 до 24 године напушта школу и не узима учешће у било каквим даљим обукама. Приближно 7% ученика или 5.997 деце једне генерације у Србији превремено је напуштало основно образовање у школским годинама од 2000/2001 до 2007/2008.

У нашој земљи још увек не постоји системски механизам којим би се превентивно деловало на проблем превременог напуштања школовања.

М.Ст.Ј.

СНЕГ НИЈЕ ИЗНЕНАДИО ПУТАРЕ

СНЕГ НИЈЕ ИЗНЕНАДИО ПУТАРЕ published on

ЗИМСКА СЛУЖБА ОДРЖАВАЊА НА ИСПИТУ

Киша која је у  врњачком крају падала овог викенда, у недељу је прерасла у снег, а у касним вечерњим сатима и у озбиљну вејавицу.  Врло брзо формирано је  двадесетак центиметара снежног покривача, а под тежином влажног снега поклекла су многа стабла, покидани електрични водови, поједина насеља остала без воде.  Први снег узроковао је и проблеме у саобраћају.

– За овдашње прилике снег је стигао касно и није изненадио путаре. Међутим, у јако кратком времену пале су велике количине.  Екипе  зимског одржавања  састављене од људства и механизације из јавних предузећа „Шуме Гоч“, „Бањско зеленило“, „Белимаровац“  и  „Нови  Аутопревоз“ током ноћи остале су без трећине возног парка јер су машине услед преоптерећења стале што је узроковало проблеме у саобраћају у раним јутарњим сатима.

Максималним ангажовањем  комплетних екипа данас до 13 часова све саобраћајнице биле  су очишћене. Радило се, као и увек по приоритетима: улице око Дома здравља и Болнице, Полиције и вртића, путни правци првог реда, пешачке стазе… Како метеоролози најављују  падавине за  целу ову седмицу, руководиоци рада Службе зимског одржавања заседаће свакодневно, рекао нам је Саша Грковић, помоћник председника општине и координатор Службе зимског одржавања, 11. јануара. Он је додао да ће сви проблеми који се јаве на терену бити решавани у ходу.                                                                       

За одржавање магистралног пута, улице Кнеза Милоша од кружног тока у Врњцима до уласка у Бању и старог пута за Гоч задужено је ЈП „Крушевац пут“. Магистрала је рано јутрос била проходна али са великим наслагама снега и леда на асфалту.  Међутим, како „Крушевац пут“ не стиже благовремено да одради и остале  преузете обавезе, бањска Служба одржавања је обављала  и овај посао.

Када је о новом путу за Гоч реч, о њему брину Врњчани. Он је викенда за нама био проходан али су проблем стварали возачи који су покушавали да до планине стигну без зимске опреме, стварајући успут застоје и додатне проблеме и другим возачима. Тим поводом надлежни скрећу пажњу да је зимска опрема обавезна, а да вожњу треба прилагодити условима пута.

Снежне падавине довеле су и до застоја у водоснабдевању – квар на далеководу који струјом снабдева црпну станицу у Угљареву оставио је ноћас без воде доње делове Штулца, Врњаца и Руђинаца. Директор ЈП „Белимарковац“  наводи да су екипе биле благовремено на терену и да су учињени максимални напори да се ситуација стабилизује.

Весна Ђорђевић

ИСКРЕ РАДОСТИ У ПОРТИ ВРЊАЧКОГ ХРАМА

ИСКРЕ РАДОСТИ У ПОРТИ ВРЊАЧКОГ ХРАМА published on

Традиционалним паљењем бадњака у порти Храма Рођења  Пресвете Богородице и божићним порукама у предвечерје најрадоснијег хришћанског празника, Врњчани су обележили Бадње вече.

Почетак славља Христовог рођења означава јутарња литургија, док је освећење и паљење бадњака уследило после вечерње службе коју су служили свештеници Црквене општине.

Централни догађај Бадњег дана окупио је  велики број верника, али је било приметно да их је знатно мање но претходних година, у складу са актуелном ситуацијом. Верујућем народу  се при светлости бадњака обратио старешина храма. 

– Нека Бог благословом својим осветли све оне који данас нису са нама. Који су у болницама, у туђини, у немоћи. Жељни смо и жедни љубави, топлине, једни других. Зато, нека свима буде љубав у срцу. Нека ово буде почетак једног новог духовног пролећа и буђења свега доброг у нама, свега што смо добили кроз духовно наслеђе. Дај Боже да нас буде све више и да славимо Бога у радости. Христис се роди! – рекао је протојереј Часлав Јовановић, честитајући празник.

Бадњак представља свето дрво које је симбол живота, док је традиција паљења бадњака везана  за сећање на ватру коју су, према предању, витлејемски пастири наложили у пећини у којој се родио Исус Христос да би угрејали божанско новорођенче и његову мајку.

Весна Ђорђевић

ГОДИНА ВАНРЕДНОГ ЖИВЉЕЊА

ГОДИНА ВАНРЕДНОГ ЖИВЉЕЊА published on

Са Иваном Радовићем, председником СО Врњачка Бања о години за нама.

Годину 2020. памтићемо највише по пандемији, ванредном стању и полицијском часу али пре свега по жртвама од вируса који нам је променио животе.

Памтићемо је и по лепим догађајима. У Врњачким новинама, за будуће генерације, као хроника за историју Врњачке Бање, у јануару је написано да смо имали рекордну посету за новогодишње празнике. Најава успешне туристичке сезоне, на Међународном сајму туризма, одржана је под слоганом „Пут под ноге“ и правац у Врњачку Бању која је све ближа региону, Европи и свету. У Врњачкој Бањи су отворени нови хотели и почела градња будућих. Почетком  марта , расписани су локални и парламентарни избори, средином месеца проглашено је ванредно стање у земљи, а након тога избори су одложени за боља времена. Животи су нам постали ванредни. У мају, пандемија се стишава, и живот се полако враћа у нормалу. Освештан је нови Храм Живоносног Источника у центру Врњачке Бање. У Врњачким новинама је записано да је у јуну, у Врњачкој Бањи боравио породично Новак Ђоковић. Крајем тог месеца одржани су избори, пристиже лето и наизглед, све је исто само карневала нема као раније. Ни Love Fest-a није било али је Врњачка Бања била препуна гостију. Средином августа одржана је и конститутивна седница СО Врњачка Бања. Остаће упамћена по томе што је Бобан Ђуровић трећи пут изабран за председника Општине, што се никада раније није десило али и по томе што је Иван Радовић други пут узастопно изабран једногласно за председника Скупштине општине, што се такође никада није десило раније. Крајем августа, на празник „Велика Госпојина“, откривен је величанствен споменик Светом Сави у Грачацу. Сезона Врњачких културних свечаности померена је за септембар. Одржани су Фестивал класичне музике и Фестивал филмског сценарија.

Долазе јесен и зима 2020. године али долази и други, већи талас пандемије.

О години ванредног живљења, за Врњачке новине, причао је Иван Радовић.

Иван Радовић, председник Скупштине општине Врњачка Бања

Скупштина није заседала у периоду ванредног стања, како сте Ви остваривали ваше надлежности, обзиром да сте функционисали кроз Општинско веће и Штаб за ванредне ситуације, односно Кризни штаб?

-Ми смо у 2020. години имали само једну седницу у старом сазиву, 29. јануара и након тога до избијања пандемије више нисмо имали заседања јер су били заказани избори. Када је наступила пандемија и проглашено ванредно стање, као што знате, избори су одложени, а ми смо ингеренције Скупштине пребацили на Општинско веће, које је било у сталном заседању. Ја сам као председник Скупштине, свакодневно присуствовао тим седницама. Именовали смо неке одборнике у Кризни штаб, где смо доносили најважније одлуке.

Формирањем нове скупштинске већине, на првој редовној седници смо потврдили све одлуке које је Општинско веће доносило уместо Скупштине, тако да је било 14 тачака из делокруга Скупштине општине које смо потврдили.

Одборници СО су за време ванредног стања били активни на терену, у складу са повереним овлашћењима. Организовали смо у то време поделу око 3000 пакета са намирницама, као помођ најугроженијим категоријама становништва на територији општине Врњачка Бања. Видели сте да су то биле врло озбиљне хуманитарне акције и да смо били на висини задатка. Имали смо срећу јер нас је и време служило. Сви одборници, чланови Општинског већа и активисти, су учествовали  у акцијама допремања хуманитарних пакета са намирницама до кућа социјално угрожених грађана. Не сумњам да се негде и поткрала грешка и да некоме није допремљен пакет, а да испуњава услове за добијање, наравно не због наше лоше намере али увек се трудимо да исправимо грешке.

Нов скупштински сазив, у односу на претходни има шири коалициони потенцијал. Како ће се то по Вама одразити на рад и  ефикасност Скупштине и реализацију скупштинских одлука?

Имали смо, после конститутивне седнице и једну по хитном поступку, искористили смо Пословник о раду који нам даје ту могућност, да бисмо скратили тај период јер је била потребна и потврда тих одлука које је доносило Општинско веће у време ванредног стања. На конститутивној седници кад су потврђени мандати одборницима, изабрани председник Скупштине, заменик председника СО, секретар и заменик секретара, изабрали смо и председника Општине, његовог заменика и део Општинског већа. Тиме смо отворили могућност о преговорима за неку ширу коалицију. Све несугласице нису биле толиких размера да не може да се седне за преговарачки сто. У временима када имамо невидљивог непријатеља, није време за несугласице. И на другој страни били су људи који су добили одређени број гласова и део бирача је и њих кандидовао да их представљају. Један од мојих предлога био је да имамо апсолутно ширу коалицију, да Врњачка Бања нема трзавица и да убрзано напредује у будућности. Сада је већ евидентно да се у широј коалицији нашао и господин Војислав Вујић, народни посланик. Као политичар са дугогодишњим стажом, позивам и опозицију која је бојкотовала изборе да у перспективи, када дођу нови избори, да сви заједно радимо за Врњачку Бању и ако се не слажемо у већини ставова, идеолошких и политичких. Кад је Врњачка Бања у питању и њен развој, ми ту морамо да нађемо шири консензус и јавни интерес.

Нећемо да губимо и расипамо енергију и да доводимо наше грађане у било какве заблуде. Буџет за 221. годину је свакако развојан и добар за грађане Врњачке Бање и у сваком погледу. Видите да сређујемо Дом здравља, да се праве хотели и да се Врњачка Бања сређује и развија инфраструктурно, да се дечији вртићи сређују и коначно да смо ушли у пројекат где ћемо добити од 30 до 50 нових  станова за решавање проблема домицилног становништва, као што смо решавали за избеглице. Имамо потврду да ће нам проћи тај пројекат, који Европска Унија финансира са око милион и по евра, а ми са око 10 процената у две године. Наредним буџетом предвидели смо осам милиона, а још осам наредне буџетске године.

Иван Радовић и Александар Вучић

Шта бисте Ви, на почетку другог узастопног мандата као председник СО Врњачка Бања, на истеку тешке године поручили грађанима Врњачке Бање и шта бисте им пожелели у новој, 2021. години?

-Грађанима желим добро здравље и да се свакако чувају, јер ако развијене земље доносе одлуке да би требало да се носе маске и да се поштују мере у циљу спречавања ширења заразе, зашто се ми не бисмо тога придржавали? Ми, као озбиљни људи, требало би да кренемо путем којим су ишли наши претходници тридесетих година прошлог века, када су Врњачку Бању сматрали најлепшом и најбољом туристичком дестинацијом. Биле су то златне године и да је у том периоду Врњачка Бања имала више гостију него Блед, Дубровник и Београд.

Да ли сте очекивали да туристичка сезона у Врњачкој Бањи буде тако успешна поред свега што се десило? Никад више гостију није било у месецима после лета..а сложићете се да је сезона била успешна, иако нисмо имали пратећих туристичких манифестација у шпицу сезоне, попут карневала.

-Успешна је била свакако али сам очекивао да ће бити још успешнија јер како је кренуло од почетка године, није било места за јавни паркинг, разлоге сви знамо.. Врњачка Бања је добила ексклузивне хотеле који имају шта да понуде, ових дана је отворен и хотел „Врњачке терме“ тако да Врњачка Бања има добру перспективу. Морам искрено да се захвалим и „Врњачким новинама“ и Установи „Културни центар јер нам они и чувају историју Врњачке Бање и архивирају хронику нашег места.

С. Станојчић

НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ С ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА

НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ С ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА published on

На измаку још једне, по свему специфичне године, која је променила животе свих нас, али и научила да будемо још солидарнији и сложнији, говоримо са првим човеком врњачке општине, Бобаном Ђуровићем.

Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања

У години која је за нама, поверен Вам је трећи мандат председника општине Врњачка Бања. Да ли сте веровали да ће Ваше идеје и визије бити остварене?

Када сам 2012. године, први пут као председник општине, изнео своју визију модерне и уређене Врњачке Бање, пун стваралачког набоја и уверен да уз себе имам тим људи који су спремни да своје знање, искуство и енергију усмере на оживљавање Врњачке Бање иза које је био период стагнације, многима се она чинила недостижном и крајње нереалном. Сада осам година касније, са поносом могу рећи да ништа није немогуће ако се искрено жели и ако се у томе истраје. Завршетак важних инфраструктурних пројеката, али и реализација нових амбициозних, које је тешко сагледати и набројити, променили су слику Врњачке Бање. Да су наше досадашње одлуке биле исправне, потврђено је на локалним изборима, одржаним у јуну месецу, када ми је поверен још један, трећи мандат заредом, и пружена прилика и поверење грађана да заједно са својим тимом, уз велику подршку председника Републике Србије, г. Александра Вучића, Владе Републике Србије, ресорних министарстава и локалне привреде, наставим са активностима на унапређењу амбијента и очувању стечене лидерске позиције Врњачке Бање.

Изградили смо на десетине километара нових путева на територији наше општине. Реконструисане су најзначајније и најфреквентније саобраћајнице у Врњачкој Бањи, на којима је саобраћај регулисан изградњом кружних токова које сада красе велелепне фонтане. Након реконструкције и оплемењавања централног бањског парка и главног шеталишта Променаде, наставља се сукцесивно уређење шире парковске зоне. Поред Моста љубави, Јапанског врта, Римског извора и парка скулптура, понуда у централној бањској зони постала је садржанија отварањем Музеја бањског лечења, формирањем лавиринт парка и изградњом водопада. Реконструисали смо објекте културе – Врњачки биоскоп, Замак Белимарковић и библиотеку „Др Душан Радић“.

Библиотека “Др Душан Радић”

Врњачка Бања је у 2019. години забележила рекордну посећеност са остварених 1.170.000 ноћења. Каква су била очекивања за 2020. годину, а шта нам је она донела?

Очекивали смо много. Почетак године је обећавао.  Врњачка Бања је у прва два месеца имала скоро 20% више гостију, него годину дана раније. Очекивали смо да ће Врњачка Бања премашити рекордну посећеност која је остварена у 2019. години. Нико није знао да ће доћи до пандемије, која је наступила у марту месецу. Уследио је период потпуног прекида, а затим и прилагођавање новој реалности и околностима наметнутим пандемијом Kовид-19. Спремност да се учини много више на безбедности грађана него што то предвиђају актуелне мере и добра национална кампања под слоганом „Летујте у Србији“, наша агресивна рекламна кампања, која је пре свега била дигитална,  довели су до тога да Бања и у тим специфичним околностима, према званичним статистичким подацима, заузме водећу позицију у Србији када је посећеност у питању. У таквим условима, ово је била шанса, коју смо искористили. Многи до тада нису имали прилику да упознају Врњачку Бању или су имали стереотип да у бању долазе старија лица и да је она само лечилиште. Нису знали да постоји једна друга демографска структура гостију – младих, породичних људи, спортиста. Сада је јасно да је Врњачка Бања мултифункционалан туристички центар, који пружа угођај како најстаријима, тако и младим људима, али и онима који желе луксуз. У том тренутку били смо изложени нападима и критикама појединих медија, али смо се заједно моји сарадници и ја, борили да покажемо каква је заправо стварна слика. Наравно, здравље је на првом месту и све мере које су прописале струка и Влада примењене су, али привреда не сме да стане. Јер, ако стаје привреда, стаје читав систем. Политика локалне самоуправе Врњачке Бање је била на исправном путу, једином одрживом путу, само је нама било тешко да то као мала локална самоуправа изгурамо у први план. Данас смо сведоци да смо у томе успели и да наш пример следе друге локалне самоуправе. Гости из Србије имали су прилику да боље упознају, не само понуду и садржаје Врњачке Бање, већ и њено окружење. Нажалост, након успешне летње сезоне, поново је уследио период који су, због новог таласа корона вируса,  обележила отказивања свих већих дешавања, договорених групних посета гостију из иностранства, конгреса, семинара, тим билдинга, чије се организовање традиционално везује за јесењи и зимски период. Хотелијери су се борили индивидуално, нудећи породичне или викенд пакете, одмор током недеље када је мања гужва за све оне који желе мирније окружење. Све то је доста редуковало бањску привреду, с обзиром на то да смо ми 90% ослоњени на туризам. Сигуран сам да ће Влада Републике Србије, којој велику захвалност на досадашњој изузетно великој помоћи дугују локална самоуправа и хотелијери, и убудуће помагати како би се обезбедила одрживост и трајност овог дела привреде. Борићемо се заједно са хотелијерима, даваћемо подршку и надам се да ћемо све ово успешно пребродити, сачувати привреду и радна места за наше грађане.

Буџет за 2020. годину, планиран је као развојни буџет. Од којих пројеката и инвестиција се одустало, односно на који начин сте одредили примарне инвестиције?

Имали смо амбицизан буџет. Он је био на реалним основама, из 2019. године. Наши планови су били да ове године имамо већи приход, него што је био 2019. године, а који је износио 1.350.000.000 динара. Међутим, пандемиија је довела до потпуног рушења наших планова.  Приходовна страна буџета умањена је за 30%. То је реално, с обзиром да хотели нису радили неколико месеци, да је био мањи број гостију у односу на прошлу годину, да је било мање инвестиција, мањи ниво улагања од стране приватног капитала. Са овом ситуацијом суочили су се и други градови, општине, не само ми. Наши планови су морали бити редуковани. Од пројекта „Рајска планина Гоч“ који је био планиран за 2020. годину, морало се одустати, пре свега јер је Министарство трговине, туризма и телекомуникација извршило рецесију свог буџета. Из тог разлога смо добили знатно мањи износ, који није био довољан да се пројекат реализује у целости. Реализација овог пројекта је одложена за 2021. годину. Када су у питању путна инфраструктура, водовод и канализација, имали смо значајно већа улагања, у односу на претходне године. У сеоским срединама спроводили смо ургентне радове, у циљу заштите од поплава, односно санације штете из ранијег периода. Морамо бити реални. У овом тренутку је битно сакупити новац за личне дохотке директних корисника буџета, за нормално функцинисање Дома здравља, обезбедити новчана средства за неке непредвиђене ситуације, а које се јављају из дана у дан.

Централни врњачки парк

Вратимо се неким лепшим темама. Врњачка Бања се може похвалити садржајном и квалитетном понудом, која је пре свега заступљена у оквиру врњачких хотела. Сматрате ли је конкурентном у односу на бање у региону и Европи?

Бања је постала део Асоцијације европских римских бања, као једина бања ван Европске уније. То значи да смо подигли и ускладили наше параментре и стандарде са европским. Ово су препознали и најеминентнији привредници из области хотелијерства и туризма који су, у последње две године, упослили више од две хиљаде људи. До пре неколико година једино се хотел Соларис, са својим услугама, издвајао као хотел високе категорије. Хотели у државној својини били су девастирани. У међувремену, добили су нове власнике спремне да свој капитал уложе у подизање категоризације ових објеката, како би услугом и садржајима могли да задовоље и најзахтевније госте. Данас су ти објекти претворени у хотеле високе категорије са богатим велнес и спа програмима, попут хотела Тонанти, Цептер, Слатина, Фонтана, Парк, Банбус, Лидер С Врњачка Бања добија још нових, модерних хотелских објеката, са богатим велнес и спа програмима, као што су: Пегаз, Врњачко врело, Опера и Врњачке терме које су, у оквиру комплекса отворених и затворених базена, са термоминералном водом, учиниле доступним услуге због којих су туристи до сада одлазили у словеначке бање. У изградњи су и Меркур Палас, Хотел Три коцке, а фасада некадашње Звезде 2, која гледа на Променаду, до половине априла, требало би да засија на исти начин као и приземље где се налази тржни центар. Унутрашње уређење и отварање, планирано је за 2021. годину.

Којим новом атракцијом планирате да обележите почетак нове туристичке сезоне?

У току је изградња савременог аква парка који ће се простирати на 3,5 хектара корисничке површине, и чије ће отварање, уколико то услови буду дозволили, управо обележити почетак следеће туристичке сезоне. Биће то највећа и најмодернија водена атракција на овим просторима,  како због броја људи који може у истом тренутку да прими, тако и због модерног приступа градњи, с обзиром на то да исти граде инвеститори који су радили најбоље аквапаркове у свету и учествовали у конзорцијуму других великих компанија које су неприкосновени лидери у реализацији ових објеката.

Уређењем летње позорнице започели сте реконструкцију Црквеног брда. Које активности је још потребно реализовати до окончања овог пројекта?

Реконструкција Црквеног брда извођена је по фазама. Након Летње позорнице, наставило се са поплочавањем пешачких стаза, изградњом водопада, видиковца, уређењем зелених површина и постављањем мобилијара. У завршној фази овог пројекта је реконструкција Леровог тунела дугог 130 метара, где је планирано да се од девет соба направи музеј у ком ће бити изложени предмети пронађени током археолошких ископавања, а један део ће бити претворен у 6Д биоскоп, у којем ће, кроз мултимедијалне садржаје, посетиоцима бити приказивани филмови о историјату Врњачке Бање. Потребне дозволе за овај подухват дале су  надлежне институције, па ће ускоро и ова туристичка атракција бити доступна мештанима, бањским гостима и посетиоцима.

Поглед на Трг културе и Црквено брдо

Улажете у инфраструктуру, осмишљавате нове и подижете квалитет постојећих услуга, али и имате одговоран приступ према благодетима Врњачке Бање. Којим новим аутентичним садржајима планирате да продужите боравак врњачких гостију?

Планирана је реализација Дино и Инсект парка, Шуме илузије и Парка цвећа у централном делу. Након Беча и Анталије, и Врњачка Бања ће добити панораму која ће, свакако, представљати једну нову атракцију, не само у Врњачкој Бањи, већ и у Србији. Наш циљ је  и отварање нових пространстава у зонама које неће нарушити најбитнији и највиталнији део Врњачке Бање, а то су наши паркови, шеталишта, извори, што је и утицало на осмишљавање пројекта „Рајска планина Гоч“ који обухвата широки спектар понуда за све генерације. Као што сам споменуо, реализација овог пројекта је одложена за 2021. годину. Лепоту планине Гоч употпуниће тако плишане ливаде замишљене као дечије село, сунчана падина са шумским кућама, рекреативни комплекс “Пропланак”, језеро мирне воде на Селишту, лавиринт, мини зоолошки врт, зип лајн, авантура парк, видиковац у облику шаке, туристички возић који ће, уз већ присутну и све популарнију вожњу квадовима, омогућити обилазак прелепих пејзажа планине Гоч. Уз подршку Владе Републике Србије, као један од најзначајнијих и најамбициознијих пројеката, у плану је изградња панорамске гондоле која ће повезивати центар Бање са планином Гоч. Свакако, државни пројекти попут Аеродрома  „Морава“ у Лађевцима и Моравског коридора представљају велики подстицај за врњачки туризам и привреду.

Анимација видиковца на Гочу

У отварању нових пространстава учествовала је и локална привреда.  Можете ли навести неколико садржаја, који су успешно реализовани захваљујући приватној иницијативи?

Уз помоћ привредника, обезбедили смо финансијска средства за комплетно уређење простора око најстаријег храма на у овом делу Србије – Храма Светог Саве у Грачацу, где смо обновили здање старе школе, подигнутe давне 1909. године, а сада претворенe у музеј. У непосредној близини, подигнут је и споменик нашем првом архиепископу и просветитељу. Туристима је доступан и мини ЗОО врт у Врњцима који се налази на приватном поседу, површине од три хектара и има преко сто врста животиња. За атрактивност винарије и базена Грабак, већ се чуло и ван граница наше земље. Морам споменути и Кедар село на Гочу, које је употпунило понуду Врњачке Бање, као и  врхунске тениске терене у Новом Селу, на којима се организују значајни турнири који се бодују за светску WTA листу.

Кедар село на Гочу

Врњачка Бања је првенствено позната по здравственом туризму, чији је носилац Специјална болница „Меркур“. Међутим, последњих година неретко у Врњачкој Бањи можемо видети врхунске спортисте и спортске екипе.

Великим улагањем у спортску инфраструктуру створили смо услове да Врњачка Бања буде избор врхунских спортиста. Уређен је стадион малих спортова „ Коцка“, завршене су спортске хале и изграђен фудбалски терен који одговара прописима ФИФА за професионална такмичења. Често смо домаћини врхунским спортистима и спортским екипама из земље и иностранства, који овде долазе на припреме или организују међународне спортске престижне кампове, али смо и домаћини бројних спортских дешавања. 

Фудбалски терен у Врњцима

Образовање и здравство су такође приоритети локалног руководства. Од многобројних улагања у поменутим областима, која бисте посебно издвојили?

Улагање у образовање је инвестиција у будућност. Управо тиме смо се водили када смо донели одлуку да нашим младим суграђанима обезбедимо што боље услове за школовање. За потребе Факултета за хотелијерство и туризам, који је, у години за нама, обележио 10 година успешног рада, откупили смо зграду некадашњег предузећа „Енерготехник“.  У плану је и иградња новог објекта за потребе нових студијских програма. У току је и изградња новог објекта за потребе Гимназије, чије отварање је планирано у 2021. години. Реконструисали смо школе и школска дворишта. Изградили смо нове вртиће. Отворили смо амбуланте у сеоским подручијима. Изводе се и радови на другој фази реконструкције Дома здравља, чијим завршетком ћемо добити модерну зграду опремљену са пет нових санитета, новим рендген апаратом и другом опремом неопходном за пружање квалитетне услуге у примарној здравственој заштити грађана.

Дом здравља “Др Никола Џамић”

Шта бисте пожелели својим суграђанима у Новој 2021. години?

Упркос тешким временима кроз које сви заједно сада пролазимо, искрено верујем да ћемо у  Новој години, солидарни и сложни, бити сведоци великих позитивних промена. Свим нашим грађанима желим, да им 2021. година донесе много здравља и среће, али и већу извесност, мир и благостање, да се сви заједно радујемо сваком новом успеху.

Срђан Удовичић, Данијела Јелићанин

НАРЕДБА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

НАРЕДБА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ published on

Штаб за ванредне ситуације Општине Врњачка Бања на седници одржаној телефонским путем дана 30. 12. 2020. године, а у циљу спречавања ширења вируса Covid 19, на територији Општине Врњачка Бања, доноси Н А Р Е Д Б У

УСКЛАЂУЈУ СЕ сви претходно донети акти Општинског штаба за ванредне ситуације на територији Општине Врњачка Бања, са новим мерама Владе Републике Србије.

Уредбом  Владе РС прописују се мере којима се одступа од Уставом зајемчених људских и мањинских права за време ванредног стања.

  1. За време боравка на јавним местима у затвореном простору, грађани су дужни да, због спречавања ширења заразне болести COVID-19, обавезно носе заштитне маске и одржавају међусобно растојање од најмање два метра између два лица која не бораве у истом домаћинству, односно на свака 4 m² може бити присутно једно лице.

На јавним местима на отвореном простору, уколико није могуће одржати растојање између два лица од најмање два метра (испред продавница, апотека, на аутобуским и другим стајалиштима и сл.), ношење заштитних маски је обавезно.

У јавном друмском и железничком превозу путника обавезно је ношење заштитних маски.

Родитељи малолетне деце или деце са посебним потребама, односно њихови старатељи, дужни су да обезбеде да деца старија од четири године носе заштитну маску у случајевима из ст. 1.–3. овог члана.

  • У периоду почев од 30. децембра 2020. године закључно са 11. јануаром 2021. године, радно време објеката у којима се обавља делатност у области трговине на мало (трговинске и друге радње и продајна места), пружања услуге у области угоститељства, које обухватају продају хране и пића (ресторани, кафићи, барови, клубови, сплавови и сл.), пружања услуге у затвореним или отвореним трговинским центрима и сличним објектима у којима се обавља делатност у области трговине на мало (тржни центри, пијаце и сл.) и приређивања посебних и класичних игара на срећу (кладионице, играонице и сл.), као и у објектима у којима се обавља делатност пружања занатских и других услуга у непосредном и дуготрајном физичком контакту са корисником услуге (козметички салони, фризерски салони, салони лепоте) и делатност у области културе која подразумева истовремено присуство више лица у истом простору (позоришта, биоскопи, музеји, галерије) и области спорта која подразумева истовремено присуство више лица у истом простору или дуготрајнији непосредни контакт са корисником услуге (фитнес центри, теретане, вежбаонице, спа центри, базени и други објекти намењени за спорт и рекреацију и сл.) ограничава се тако да ти објекти могу радити сваког дана од 05.00 часова до 20.00 часова.

Изузетно од става 1. 31. децембра 2020. године и 1. јануара 2021. године, радно време објеката у којима се пружају услуге у области угоститељства, које обухватају продају хране и пића (ресторани, кафићи, барови, клубови, сплавови и сл.) ограничава се тако да ти објекти могу радити од 05.00 часова до 18.00 часова.

У току радног времена из става 1. овог члана у објектима у којима се пружају услуге у области угоститељства није дозвољено непосредно извођење музике (музика уживо), а после 17.00 часова није дозвољена музика у било ком облику.

У периоду утврђеном у ставу 1. овог члана током радног времена у затвореним трговинским центрима и сличним објектима у којима се обавља делатност у области трговине на мало, а чија је површина преко 300 m2, максималан број посетилаца ограничава се на једног посетиоца на 9 m2.

Ограничење из става 1. овог члана не односи се на радно време:

1) апотека (укључујући и оне у којима се врши промет робе намењен за живoтиње или пољопривреду), изузев оних апотека које продају обављају у трговинским центрима и за које управљач не може обезбедити посебне коридоре за приступ или у које се не улази са спољне стране или непосредно са јавне површине, бензинских пумпи у обављању делатности продаје горива и трговинских, угоститељских и других објеката који врше доставу хране, који могу да раде и ван радног времена утврђеног у ставу 1. овог члана, као и суботом и недељом;

2) трговинске и друге радње и продајна места на којима се врши продаја прехрамбених производа (намењених за људе или животиње), укључујући и оне које продају обављају у трговинским центрима, а за које управљач може да обезбеди посебне коридоре за приступ или у које се улази са спољне стране или непосредно са јавне површине, и самостални малопродајни објекти у којима се трговина, по правилу, обавља тако да купац не улази у објекат (трафике тј. киосци), који могу да раде до 21.00 часа, као и суботом и недељом;

3) ординација и лабораторија у којима се пружају медицинске и стоматолошке услуге и ветеринарских ординација и лабораторија и сл, које могу да раде и ван радног времена утврђеног у ставу 1. овог члана, као и суботом и недељом;

4)  позориште, биоскоп, музеј, галерија и сл, могу да раде до 21.00 часа, као и суботом и недељом;

5) ресторана и других простора у којима се пружају услуге исхране у категоризованим и некатегоризованим смештајним објектима;

6) ресторана и других простора у којима се пружају услуге исхране у категоризованим и некатегоризованим смештајним објектима и у категоризованом приватном смештају, у којима се услуга може пружати само лицима која имају пријављен боравак у тим врстама смештаја и то најкасније до 21.00 часа, као и суботом и недељом;

7) фитнес центара, теретана, вежбаоница, базена и других објеката намењених за спорт и рекреацију – када се користе у сврху тренинга и припрема за одржавање и одржавање искључиво регистрованих такмичења у надлежности надлежних националних спортских савеза, који могу да раде и ван радног времена утврђеног у ставу 1. овог члана, као и суботом и недељом;

3. Ова наредба ступа на снагу 30. децембра 2020. године, а доноси се у циљу спречавања ширења вируса Covid-19, на територији Општине Врњачка Бања домаћег становништва као и туриста који посећују Врњачку Бању.Наредбу објавити у Службеном листу Општине Врњачка Бања.

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА

Број 217-1/20-162 од  30. децембра 2020. године

КОМАНДАНТ  ШТАБА

Бобан Ђуровић, с.р.

УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА 2021. ГОДИНУ

УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА 2021. ГОДИНУ published on

Усвојеним Дневним редом по свим тачкама, 25. децембра је одржана 3. редовна седница СО Врњачка Бања. Најважнија, Одлука о буџету општине Врњачка Бања, изгласана је након краће расправе и образложења известиоца, Зорана Дунића, руководиоца Одсека за буџет и финансије. Нови буџет Општине и остале тачке Дневног реда треће редовне седнице Скупштине општине Врњачка Бања изгласане су на предлог и сагласност Општинског већа, а у контексту тачке о буџету,  биле су и измена Одлуке о утврђивању висине накнаде за коришћење јавних површина и Кадровски план Општинске управе.

Председник Општине Бобан Ђуровић рекао је између осталог да је најтеже онима који планирају буџет, јер је потребно покрити све расходе, који су у овом тренутку непредвиђени, а да се сачувају основне функције локалне самоуправе.  Врњачка Бања константно мора да има инвестиције, да ли у туризму или неком другом сегменту, битно је да предњачи у свему и остане у фокусу интересовања гостију али и оних који живе у Врњачкој Бањи.

-Недавно смо гледали неку статистику, а претпостављам да ће господин Вујић, као посланик, на најбољи начин то презентовати на републичком нивоу, да Врњачка Бања има један од најмањих трансфера новца из републичког буџета у Србији  за функционисање локалне власти, који износи око 84 милиона динара  на годишњем нивоу. Поређења ради, суседна општина Трстеник, има годишњи трансфер око 500 милиона динара, што је око пет пута више него што има општина Врњачка Бања. Тиме је њихово функционисање доста олакшано у односу на нас јер њихов трансфер на месечном нивоу око 40 милиона динара, чиме су покривени сви трошкови енергената, јавне расвете, плата и осталог. Врњачка Бања има на месечном нивоу око 7,4 милиона динара, а платни фонд је 21 милион, плус 5 милиона за јавну расвету и други стални трошкови за енергенте. Ми морамо, као озбиљна фирма да зарадимо 20, 30 милиона да бисмо нормално функционисали. Ово је сугестија господину Вујићу да на Одбору за финансије Скупштине Србије или неком другом Одбору где има простора и могућности, разговара о томе, а ја сам већ упутио писмо министру Синиши Малом.  Не желим да добијемо нешто што нам не припада али да смо имали тај ниво средстава који је реалан, не би нам била потребна ниједна подршка по било ком пројекту јер смо и сами способни да реализујемо велике инвестиције, изјавио је Ђуровић.

Председник Општине је истакао да је у доброј мери задовољан Јавним предузећима јер су оправдала своја пословања и делатности које су им поверене. То се односи на водовод и канализацију, на шуме, паркове, а и на ресурсе аутобуске станице и паркиралишта. Та предузећа су почела да реализују и неке друге инвестиције из сопствених прихода. Водовод и канализација су ушли у категорију пројеката до 2 милиона евра које ће финансирати Влада Републике Србије,  на нивоу свих градова и општина. Више од половине ових пројеката је покривено планском документацијом али ће и преостали добити потребну планску документацију. То се углавном односи на репарацију одређених водоводних линија, уграђивање филтера, канализацију и друго. Бобан Ђуровић се на крају свог излагања  захвалио свим радницима Дома здравља, посебно онима који су радили у „Ковид“ систему, докторима, медицинском и немедицинском особљу Специјалне болнице „Меркур“ и Специјаној болници за интерне болести у Врњачкој Бањи која није била у „Ковид“ систему али свакако на учешћу и великом доприносу  у борби против пандемије у тешкој години иза нас.

Почетак заседања, обележиле су изгласане одлуке о изменама и допунама Статута и Пословника Скупштине општине Врњачка Бања.

Надаље, на предлог Бањског одбора за питања привреде, пољопривреде, заштите животне средине и друштвене делатности, усвојене су, поред Одлуке о буџету, и Одлука о покретању поступка прибављања објеката у јавну својину општине путем изградње на локацији „Дубоки поток“ у Врњачкој Бањи,  Одлука о плану распореда места за постављање билборда и посебних објеката за оглашавање и рекламирање на јавним површинама и Програм спровођења друштвене бриге за јавно здравље на територији Општине за 2021. годину.

Одлуке о грађевинском земљишту општине Врњачка Бања и о прибављању, управљању и коришћењу ствари у јавној својини, уз Правилник о евиденцији непокретности у јавној својини општине Врњачка Бања, такође су усвојене на предлог Бањског одбора за питања привреде, пољопривреде, заштите животне средине и друштвене делатности  уз претходну сагласност Општинског већа.

Одборници су гласањем усвојили и Одлуку о давању сагласности на Споразум о сарадњи и партнерском иступању на Јавном позиву за предлоге пројекта социјалног становања и активне инклузије. Овај програм ће финансирати Европска Унија у овиру програма „Подршка  ЕУ социјалном становању и активној инклузији“. Правни основ за доношење ове одлуке садржан је у члану 13. Закона о локалној самоуправи, а разлози за доношење огледају се у жељи да се оствари допринос јачању социјалне инклузије осетљивих друштвених група, изложених сиромаштву и побољшање њихових животних услова на одржив и одговоран начин. Средства за финансирање биће обезбеђена из буџета.

На овој редовној седници, усвојени су, по посебним тачкама Дневног реда, Извештаји о финансијском пословању ЈП „Шуме Гоч“ и ЈКП „Бањско зеленило и чистоћа“  за 2019. годину,  Извештаји независног ревизора о њиховим пословањима и Одлуке њихових Надзорних одбора о расподели добити. Изгласане су и одлуке о прибављању непокретности у јавну својину општине Врњачка Бања али и отуђењу одређеног земљишта из јавне својине, непосредном погодбом сувласнику као и исправци границе између неких парцела.

Скупштинско гласање прошли су и Извештај о раду  Привредног друштва,  Регионални центар за управљање комуналним отпадом „Регион Краљево“ д.о.о. за 2019. годину, њихов Финансијски извештај и Извештај овлашћеног ревизора. У оквиру те тачке била је и Одлука Скупштине тог Привредног друштва о покрићу губитка као и Програм пословања за 2021. годину. Усвојени су ценовник ЈП „Нови Аутопревоз“ и Статут „Туристичке организације „Регија Копаоник“. Избор и именовања, била је последња тачка Дневног реда овог заседања. Седницом је председавао Иван Радовић.

С.Станојчић

СВЕЧАНО ОТВОРЕНЕ „ВРЊАЧКЕ ТЕРМЕ“

СВЕЧАНО ОТВОРЕНЕ „ВРЊАЧКЕ ТЕРМЕ“ published on

Церемонијом свечаног отварања и симболичним пресецањем врпце, председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић, председник Скупштине општине Врњачка Бања Иван Радовић и власник „Врњачких терми“ Милан Милојевић, означили су почетак рада туристичко рекреативног центра високе категорије, који је својим садржајима обогатио туристичку понуду Врњачке Бање. Значај „Врњачких терми“,  огледа се и по броју запослених Врњчана који ће бити радно ангажован у делу ланца компаније „Милојевић“.

„Инвестиција компаније „Милојевић“ и улагања у туристички потенцијал Врњачке Бање, требало би да буде пример добре праксе и за бање у окружењу“-истакао је начелник Рашког управног округа Небојша Симовић.

Број гостију на отварању „Врњачких терми“ био је мањи од планираног како би биле испоштоване прописане мере кризног штаба, те су свим гостима, због специфичне здравствене ситуације, уз остале сувенире биле подељене заштитне маске са логом хотела. Завршетак постојећих радова на изградњи споменутог објекта, неће бити крај инвестирања компаније „Милојевић“ у Врњачку Бању. Први гости стижу вечерас а  управа хотела истиче да ће их бити из свих крајева Србије.

„Ово је свакако један од јако битних објеката у Врњачкој Бањи. С обзиром да се ми бавимо туризмом ово ће повећати вредност наше понуде на европском и светском нивоу, па са потпуним правом можемо рећи да смо туристичка дестинација са највише хотела у својој понуди. Захваљујући понуди „Врњачких терми“, пакетом велнес и спа програма, као и затвореним базенима, надокнадили смо све што је недостајало гостима Врњачке Бање. Са овом додатном понудом, нашим гостима нудимо угодан боравак у Врњачкој Бањи и Србији уопште. Ефекат ове инвестиције омогућава нова радна места, поготово у тренутку велике здравствене али и економске кризе, када је велика борба за свако радно место. Преседан је да управо у овом сектору, који је најугроженији због ситуације са Корона вирусом, упошљавамо раднике  а то је данас омогућила породица Милојевић отварањем престижног хотела. Надамо се да ће у складу са пословањем и сутуацијом, тај број бити драстично већи, што је и договорено са компанијом. Поносни смо на чињеницу да је изградња хотела започета септембра 2018. године а данас комплетно завршена. Ово је постао и пример доброг пословања да су сви хотели грађени у последње четири године завршени у рекордном року две године, без обзира на ниво инвестиција и величину самог објекта, што је пре свега доказ добре сарадње са локалном самоуправом, јавним предузећима и општинском администрацијом“- истакао је председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић.

„Након позива председника општине Врњачка Бања Бобана Ђуровића, да сагледамо све туристичке потенцијале и садржаје које ово место нуди, донели смо одлуку да инвестирамо у Врњачку Бању, тако да данас и свечано отворимо овај велелепни хотел“- истакао је Милан Милојевић, директор хотела „Врњачке терме“.

Туристички комплекс „Врњачке терме“ у који је компанија „Милојевић“ уложила 8 милиона евра, простире се на површини од 16.800 m2. Хотел има 85 соба, 15 апартмана, односно укупно 160 лежаја. У оквиру овог комплекса наћи ће се спа и велнес центар, 9 базена, од којих ће бити 3 отворена и 5 затворених, теретана, лоби бар, пансионски и полупансионске ресторане, малу и велику конгресну салу, казино, као и подземну гаражу са 12 паркинг места.

Никола Вељковић

ОДРЖАНА ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

ОДРЖАНА ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА published on

НАЦРТ НОВОГ БУЏЕТА УПУЋЕН СКУПШТИНИ НА УСВАЈАЊЕ

Нa седници Општинског већа, одржаној у петак, 18. децембра, уз поштовање свих епидемиолошких мера,  усвојено је, уз једну допуњену, 22 тачке дневног реда од којих је најважнија, Нацрт Одлуке о буџету општине Врњачка Бања за 2021. годину.

Укупни приходи предвиђени Нацртом Одлуке о буџету за 2021. годину износе 1.461.094.000 динара. Најважнија тачка дневног реда ванредне седнице Општинског већа, одржане 18. децембра, усвојена је једногласно, а пројекцијом расхода, планиран је буџетски суфицит од 81.437.000 динара. Највећи део тих средстава биће искоришћен за враћање главнице кредитних задужења, а девет милиона динара биће уложено у увећање основних капитала врњачких јавних предузећа. Пренети вишак прихода из ове године  од 10,5 милиона динара, биће распоређен ребалансом буџета, а наменска неутрошена средства биће искоришћена у 2021. години у складу са одлуком надлежног органа.

Новим буџетом, пројектована су и већа издвајања за месне заједнице у сеоским подручјима али и за медијску промоцију Врњачке Бање.

У контексту Нацрта Одлуке о буџету, усвојена је измена Одлуке о утврђивању висине накнаде за коришћење јавних површина и  Кадровски план Општинске управе. Општинска управа има 79 радника на неодређено време јер су неки радници отишли у пензију,  а кадровским планом предвиђена су 84 радна места, објаснила је Љиљана Радаковић, заменица начелника Општинске управе, тако да ће у складу са најавом о укидању забране запошљавања у јавном сектору, следеће године бити места за три нова радника.

Већници су усвојили Одлуку о изменама и допунама Статута општине Врњачка Бања, Нацрт Одлуке о покретању поступка прибављања објеката у јавну својину општине путем изградње на локацији „Дубоки поток“ што је детаљније појаснио известилац по тачкама секретар СО Саша Радисављевић. Вредност Пројекта који финансира Европска унија је милион и по евра а Општина Врњачка Бања ће партиципирати са 150 хиљада евра.

Давање сагласности на споразум о сарадњи и партнерском иступању на јавном позиву за предлоге пројекта социјалног становања и активне инклузије, изгласано је кроз Нацрт Одлуке о томе, што је већницима детаљније објаснио Небојша Алимпић из Одсека за локални економски развој и инвестиције, као известилац. Општинска правобранитељка Славица Станковић детаљније је, као известилац објаснила већницима појединости везане за прибављање непокретности у јавну својину Општине Врњачка Бања путем размене, исправкама граница између појединих парцела, као и отуђењу земљишта из јавне својине непосредном погодбом, што је усвојено кроз нацрте одлука по тачкама Дневног реда.

Једна од значајнијих одлука Општинског већа, на овој ванредној седници, је помоћ породицама чији су чланови преминули од последица заразе Ковидом 19. Врњачка општина ће из текуће буџетске резерве издвојити  900 хиљада динара и на предлог Општинске управе, већници су једногласно усвојили Одлуку о једнократној новчаној помоћи од 30 хиљада динара свим породицама које имају право на тај износ, уз неопходне потврде из Дома здравља и пријаве Црвеном крсту у Врњачкој Бањи.

Усвојен је и Нацрт Одлуке о распореду билборда  и посебних објеката за оглашавање и рекламирање на јавним површинама. Чланови Општинског већа усвојили су програм  спровођења друштвене бриге за јавно здравље на територији Општине Врњачка Бања за 2021. годину, као и нацрте Одлука о грађевинском земљишту Општине Врњачка Бања, затим о прибављању, управљању и коришћењу ствари у јавној својини врњачке Општине, у складу са Законом о јавној својини. Као посебна тачка Дневног реда, усвојен је и Нацрт Правилника о евиденцији непокретности у јавној својини Општине Врњачка Бања.

Чланови Већа дали су сагласност на Нацрт Протокола о сарадњи са Општином Кучево, која у Врњачкој Бањи види пример добре праксе и модел за развој.

 Усвојени су извештаји о пословању јавних предузећа „Шуме – Гоч“ и „Бањско зеленило и чистоћа“ за 2019. годину уз финансијке извештаје овлашћених ревизора али и извештај о раду Општинске управе за 2019. годину.

Општински већници, прихватили су на овој седници извештај комисије за доделу награде „Најбољи најбољем – др Зоран Ђинђић“. По мишљењу комисије, ово признање заслужили су студенти Миљана Бубања и Петар Вукман, за постигнут успех на четвртој години факултета у Београду, Сара Бабић за успех у четвртом разреду Гимназије и Милица Трифуновић за успех у осмом разреду ОШ „Попински борци“.

На ванредној седници Општинског већа, дата је сагласност на Статут Туристичке организације „Регија Копаоник“, усвојен  извештај о раду Привредног друштва Регионални центар за управљање комуналним отпадом „Регион Краљево“ д.о.о. за 2019. годину  и усвојен захтев Општинске управе за средства из текуће буџетске резерве у износу од 600 хиљада динара за услуге израде стратегије реструктуирања ЈП „Бели извор“ и ЈП „Борјак“.

Ванредном седницом Општинског већа председавали су Бобан Ђуровић и Иван Џатић.

С.Станојчић

БРОЈ ОБОЛЕЛИХ МАЊИ НЕГО ПРЕТХОДНИХ ДАНА

БРОЈ ОБОЛЕЛИХ МАЊИ НЕГО ПРЕТХОДНИХ ДАНА published on

575   ПОЗИТИВНИХ НА КОВИД-19

Након цифре од 650 оболелих Врњчана од Ковида-19 епидемиолошка ситуација је нешто боља  и  број оболелих је  у паду.

– У  овом тренутку, 17. децембра, број оболелих пацијената од Ковида-19 је у паду па тако тренутно имамо  575 позитивних суграђана. У паду је и број оболелих здравствених радника па их је сада укупно 10 и до краја недеље очекујемо да још њих петоро изађе из изолације јер су сви у једном добром општем стању, рекла је  директорка врњачког Дома здравља др Весна Малићанин.

Веома је битно да се пацијенти не лече сами или по саветима комшија и пријатеља већ да се при појави првих симптома јаве у једну од две Ковид амбуланте колико их је у Врњачкој Бањи а у којима је, иначе, број јављања последњих дана смањен.

– Није сваки бол у грлу и свака температура Ковид-19, али ја апелујем на наше суграђане да не постављају дијагнозу сами већ да то да ли је или није Ковид, каже струка односно лекари а не да  терапију  узимају насумично. Број прегледа у Ковид амбулантама је смањен, на одељењу АТД-а  јесу гужве али имамо појачање, односно два радиолога и пнеумофтизиолога и контроле су смањене на два три дана управо да би се детектовало  погоршање основне  болести ако га има, што је веома значајно, рекла је  др Малићанин и додала да уколико желимо да број оболелих и даље буде у паду потребно је да се сви придржавамо прописаних мера. 

– У суботу је највећа српска слава Свети Никола за коју кажу да пола Срба слави а друга половина иде на славу, ја вас молим немојте правити окупљања, поштујте дистанцу, биће слава још а важно је да сада овај период прегурамо и изнесемо како треба, додала је др Малићанин.

А.С.

ДРАГИША ОБРАДОВИЋ: ОТКЉУЧАНО ВРЕМЕ, ПЕСМЕ, 2020

ДРАГИША ОБРАДОВИЋ: ОТКЉУЧАНО ВРЕМЕ, ПЕСМЕ, 2020 published on

Eутерпином путањом

Драгиша Обрадовић сав живот служи уметности и уметност му узвраћа дајући смисао постојању. Уз скулптуру, цртеж, есеј, било је очекивано да га Ерато, лепотица нимфа, кћи Зевсова и Мнемосинина, приведе себи, и изнедри песника. Заштитница лирике, високо уздигнута над Бањским висом званим Црквено брдо и птицом феникс у руци (насловна страна) откључава време Драгише Обрадовића, и иза тог кључа осветли емотивни и мисаони простор лирског субјекта. Речи пред читаоцем одлазе и враћају се у нови стих, а лепотица са брда (рад Драгише Обрадовића) ишчекује песника.

Два су циклуса испуњена песмама: Трептај, искра нека и Месец у кочији. Настајале у дугим временским осцилацијама Обрадовићеве песме не би се могле разликовати по мотивским, естетским и структурним обележјима да их песник није означио. Оне новијег датума можда нешто дуже, можда више искуствено обојене, али су све у бити један уједначен ход по Еутерпиној путањи. Уз песничке слике и боје сна, траве, росе, месеца, уз звуке птичјег заустављеног лета, сиве шуме, уз ветрове на пропутовању, присутно је дирљиво и онеспокојавајуће протицање времена, бледило давних сећања, осама која баца сенке на сунчане спрудове.

Симболи воде и руку присутни су посебно у првом делу књиге. Вода може имати многа значења. Извор је живота, средство очишћења (од тајни и тмина), средство обнављања; код песника протицање је несталност и пролазност. Тумачење воде подразумева нивое егзистенције, физичке и духовне. Овоземаљски живот упоређује се са водом коју разноси ветар (мисао присутна и код исламских мислилаца). Река и море чине несталност жеље и осећања. Новалисова мисао је: „И сам сан је тек притицање тог невидљивог свеобухватног мора, а буђење је почетак његовог отицања“.

Обрадовић пева:

Време у протицању измиче

као заметен траг на обали…

Уочавам и симболику руку. Уз тумачење да су руке симбол снаге, пружене помоћи и заштите, додир руку „размиче копрене невидела“. Чекају сунце и доносе осмех.

Ако руку коме даш, одричеш се своје моћи. Она распознаје ствари које додирује и обликује (предмете, обрисе, боје дана дозива). Помаже сликару да допре до моћне експресије.

Рефлексија и емоција преплићу се те настаје безобална неомеђеност времена; човек у времену чији дани увиру у нигдину. Дозива се неки давни живот, нека бледа сећања, неки призив имена, пољане и детињства. Човеку је често неко потребан у коме би оставио траг, неко давно драг, и све више далек.

Из ноћи немира неког дозивам

да будем у некоме присутан

Живот без света је тужан и сам

У другоме и са вама је бити у себи.

Лирски субјект близу је (каткад) оностраности, када се само слути (јер слутити још једино знам Дис) а небеске тајне недефинисане су, као што измичу одсањани дани и нејасна буђења.

Сликарско умеће песник исказује у песми Лице. Визуелним и акустичним стилским средствима оживљава се лепота портрета која је адекватна лепоти природе.

У твојој коси уплетен је пејзаж

Горских река и густих шума

Сунчеви зраци и топли додири

Јутра с провидним капима росе

Твоје лице с којим се буди дан.

После ових стихова тешко је наставити са Ноћи у времену. Иако медитативно, меланхолично и уз резигнацију пева теме пролазности и нестајања, песник ипак зна и слути да из даљине долази пролеће, да се животни сокови обнављају што за њега, више за оне који долазе.

Драгиша Обрадовић негује сажет лапидаран исказ, не размеће се речима. Песничка слика је експресивна, повремено и ирационална. На читаоцу је и да је у себи сагледа или домашта.

БИОГРАФИЈА ДРАГИШЕ ОБРАДОВИЋА

Драгиша Обрадовић је рођен 1943. године у Пепељевцу код Крушевца. Завршио је Академију за ликовне уметности у Београду 1966. године. Био је на последипломским студијама Факултета примењених уметности у Београду од 1973. – 1975. године. Предавао је ликовну културу од 1966. до 1969. у врњачкој Гимназији. У Културном центру Врњачке Бање основао је и као руководилац реализовао ауторски пројекат Синтеза стваралаштва и култура простора од 1973. до 1997. године. У оквиру тог пројекта основао и организовао Бијенале југословенске скулптуре у пленеру (7 смотри), Симпозијум синтезе (8 смотри); 1973. обновио Вајарски симпозијум (6 сесија до 1990.). У својству главног и одговорног уредника уредио и публиковао 5 Књига синтезе. Установио иреализовао Центар за сваремену графику 1985; основао и реализовао Центар за културу и уметничко стваралаштво младих 1989; Међународну летњу акдемију за ликовно стваралаштво 1991.  (организована у сарадњи са факултетима лик. и прим. уметности Србије); Фестивал пејзажа 1992; Уметничку збирку 1993; Школу за ликовне таленте 1994. итд. У периоду 1988. до 1966. био је управник Замка културе. Са академиком Светомиром Арсићем Басаром и групом познатих стваралаца из Србије 2000. године је формирао Атеље Басара-Обрадовић. Приредио је 45 самосталних изложби скулптура и цртежа у земљи и иностранству и учествовао на преко 300 колективних, од 1966. до 2019. године. Радио је као професор на Факултету уметности Приштинског универзитета (сада у Косовској Митровици) и на Нишком универзитету.  Стваралаштво Д. Обрадовића представљено је у монографијама: Синтезе Драгише Обрадовића (Е. Радуловић), Цртежи Драгише Обрадовића; Казивања и искази српских вајара (В. Мајхер). Објављене су књиге есеја Д. Обрадовића, О уметности и уметницима и Сјај, одсјаји, Сенке или о култури простора (у штампи). Есеје и поезију објављивао је у Видцима, Човјеку и простору, Багдали, Ликовном животу, Политици, Градини, Изградњи, Повељи, Трагу, П.У.Л.С, Искри итд. О Д. Обрадовићу су објављене одреднице у Ликовном лексикону, у лексикону КО је КО у Србији, у Српској националној енциклопедији, у Енциклопедији Крушевца, на порталу Растко на Википедији итд. За своје стваралаштво Д. Обрадовић је добио бројна признања и награде.  Живи ради у Врњачкој Бањи где је отворио Сталну поставку својих скулптура и цртежа 2017. године.

Гордана Влаховић

АКТЕРИ СЕРИЈЕ “ИГРА СУДБИНЕ” У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

АКТЕРИ СЕРИЈЕ “ИГРА СУДБИНЕ” У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ published on

Паузу у снимању тренутно најгледаније телевизијске серије у Србији „Игра судбине“, део глумачке екипе искористио је за одмор у Врњачкој Бањи. Њихов долазак и одмор у Хотелу „Фонтана“ искористили смо за разговор. За Врњачке новине, говорили су Сандра Бугарски, позната по лику Панчете из напред поменуте серије, Милица Томашевић и Аммар Мешић, које је публика заволела као Наду и Страхињу, као и Милан Босиљчић, који у популарној серији глуми браћу близанце – Комарца и Маринка.

САНДРА БУГАРСКИ: БАЊА ЈЕ МНОГО ЛЕПА

Нисте први пут у Врњачкој Бањи. Каква вас сећања вежу за раније доласке?

– Ја сам била у Бањи, пре рецимо неких 15-ак дана, са другарицом. И, ево сада сам се вратила брже боље. Добра реклама, јел’да? Тако се једноставно наместило, али када се указала прилика да поново дођем, ја сам одмах дотрчала. Много је лепа бања. Нетакнута. Дивна. Са, такође, делом екипе наше серије „Игра судбине“, недавно сам пар дана провела на Златибору. Оно што ми се не допада, то је када се те наше дивне планине на тај начин урбанизују, да изгледа као да си дошао у Београд на води. Е, то није случај са Бањом. Зато је то оно што је божанствено и што је тај градић одржао свој прави изглед, упркос новим зградама. Питом, диван. И људи су добри. Све ми је просто допадљиво. Иначе, прошле или претпрошле године, сам, а у сваком случају у два наврата, долазила са Александром Дунићем, својим колегом. Представу „Лажи ме“ коју је написао Саша Симоновић, играли смо на отвореном, на Тргу културе и та гостовања су заиста добро прошла.

Како проводите овде дане у Врњачкој Бањи?

– Искрено, нисмо превише активни. Покушавамо на све могуће начине да заварамо траг овој пошасти, која се зове Корона. Тако да смо дошли овде и заправо се дружимо међусобно. Желели смо да одемо до Гоча, то нам је био изазов, али је ноћас пала ледена киша и колима данас не бисмо могли да стигнемо, ни докле. Тако да смо од те идеје одустали, али сутра је нови дан.

„Игра судбине“ је већ скоро пуних годину дана на малим екранима. Тренутно је снимање на паузи. Хоће ли се то одразити на емитовање серије и шта ће се дешавати са вашим ликом, Марице Панчетовић?

– Скоро смо обележили годину дана снимања. Јако брзо снимамо. Ми смо један јако уигран тим. Како на сету проведемо између 12 и 14 сати, имамо доста снимљеног материјала. Тако да гледаоци не морају бринути. Има довољно епизода за емитовање. Вероватно и до фебруара. Ипак, не може да се тапка у месту, а прилике нам не дозвољавају да грабимо крупним корацима. А, са Панчетом, Бога ми биће свашта. Бар што се тиче ових епизода које смо до сада снимили. Радња се дешава у реалном времену, из дана у дан. Исто као у приватном животу.  Увек се дешава нешто или ти свашта. Зависи од тога шта живот понуди.  Дивна је моја Панчета. Велики је то човек и борац.

Корона има утицај на све сфере живота, тако и на позориште. Члан сте Београдског драмског позоришта. У којим се насловима појављујете?

– Ја сам у Београдском драмском позоришту 27 година. Сада тренутно немам ниједну представу на репертоару, јер је новопостављени директор Југ Радивојевић, тако сукцесивно, али скидао једну по једну представу. Па, тако сада на репертоару имамо неколико представа, али не и мојих наслова. Али, то је нека друга прича.

Фестивал филмског сценарија је једна од најстаријих манифестација ове врсте у Србији. Да ли сте раније били гост ФФС?

– Нажалост нисам. Али је сасвим извесно да ћу следеће године доћи. Чула сам да је у питању јубиларни 45. ФФС, тако да ето мене на јубилеју.

МИЛИЦА ТОМАШЕВИЋ: ИМАТЕ ПРЕЛЕПО ШЕТАЛИШТЕ И ПАРКОВЕ

Да ли сте први пут у Врњачкој Бањи или сте имали прилику да раније посетите наше место?

– Не, нисам први пут у Бањи. Не знам који ми је ово пут да  посећујем ваш град, али оно што је битно то је да се увек радо вратим. Разлог свакако постоји. То су првенствено људи. Та топлина и гостопримство на које увек наилазим, било да сам у неком хотелу, ресторану, продавници или на шеталишту. Овај пут сам дошла како бих се мало одморила и напунила батерије пре почетка снимања наставка серије „Игра судбине“, а до чијег је прекида дошло због погоршане епидемиолошке ситуације. Трудим се да што више водим рачуна и да чувам како себе, тако и остале, када је у питању Корона. Да будем искрена,  осећам се  сигурније кад нисам у Београду, а имам и већу слободу кад су у питању неке активности, као што је на пример шетња. Ви овде заиста имате прелепо шеталиште, паркове, тако да је Врњачка Бања права дестинација за мене. 

У плану је и  панорамско летење авионом изнад Врњачке Бање.  Да ли сте имали таквих искустава раније?

– Нисам и могу да кажем да сам баш узбуђена. Нисам чак ни знала да ме то очекује овде. Е, кад су ми рекли, кренула сам психички да се припремам, за ту вожњу или летење авионом. Тако да ако се будемо срели после тог искуства, рећи ћу вам како сам прошла. Наравно, прво да преживим.

Да ли вас можемо очекивати  и у неким другим улогама, поред улоге у серији „Игра судбине“?

– У позоришту не играм. Мада темпо снимања серије „Игра судбине“ је такав да нам не даје много простора за друге ствари. Снимамо 12 сати дневно, пет дана у недељи. Скоро сам завршила снимање две серије. У питању су мање улоге, тако да сам успела да их уклопим са ангажманом око „Игре судбине“. Да су веће улоге, вероватно ни бих могла да их прихватим. Серија чије се емитовање очекује у фебруару, зове се „Дрим тим“, а у продукцији је Лазара Ристовског, док је редитељ Дејан Зечевић. Друга серија је серија о Томи Здравковићу. Ту играм Бранку, којој је Тома посеветио песму. Ето, то су та два пројекта. Јако се радујем и веома сам поносна што сам успела све да уклопим. За неке даље пројекте, да будем искрена, не знам. Сведоци смо да је све неизвесно.  Буквално не знамо шта ће сутра да нас задеси, а не за пар месеци. Надам се да ће бити нових пројеката, радујем се новим пројектима, али пре свега тога желим да изађемо из овога и да се цела планета опорави од ове пандемије која нас је задесила.

Шта можемо да очекујемо да ће се догодити са  ликом Наде до краја серије?

– Сценариста Жарко Јокановић је толико маштовит и пише све те заплете.  Сваки пут отвара неке нове линије. Не знам шта да кажем. Ја се искрено, као и ви питам и жељно ишчекујем шта је даље за Наду намењено. Али, оно што свакако знам и оно што смо снимили до сада, јесте да ће се  Нада мало променити. Нада ће да порасте, промениће  начин размишљања  према животу и својој околини. Биће занимљиво.

Део глумаче екипе серије „Игра судбине“ био је на ФФС. Зашто вас нисмо видели?

– Позив је био упућен, али нисам све обавезе успела уклопити. Баш ми је жао што нисам могла да присуствујем, поготово што су ове године биле и моје колеге из серије „Игра судбине“. Нама који нисмо били на Фестивалу филмског сценарија препричавали су све догодовштине. Јако лепо су се провели, у шта нисам ни сумњала. Надам се да ћемо се  следеће године  дружити. Зовите ме, поново. А, ја ћу се радо одазвати.

АММАР МЕШИЋ: ПРЕПОРУЧУЈЕМ СВИМА ДА ПОСЕТЕ ВРЊАЧКУ БАЊУ

Како вам се допада Врњачка Бања?

– Лепо ми је овде. Први пут сам био пре пар месеци, на Фестивалу филмског сценарија. Нажалост нисам био од првог дана. Екипи из серије „Игра судбине“ прикључио сам се четвртог дана, али и то мало времена која сам провео овде код вас, било је довољно да се поново вратим. Нисам имао прилике да одем да шетам, јер ми је одмор заиста потребан. Лежим у хотелу. Посећујем велнес. Опуштам се. Али, генерално волим мала места. Врњачка Бања је право место за одмор. И прошлог пута, а и сада, људи око мене су јако гостољубиви, великодушни. Стварно сам задовољан и моја препорука свима је да посете Врњачку Бању.

Имали сте једну занимљиву активност овде у хотелу. О чему се ради?

– Идеја нашег колеге Марка Јовичића Димија је била да окитимо јелку у Хотелу „Фонтана“. Цела та ситуација била је смешна. Ми смо као неки патуљци, који долазе у окићеном Голфу, са све кутијама, украсима и јелком унутра. Не знам како смо сви и стали. Имали смо помоћ и два дечака. Било нам је веома забавно, а драго нам је да су се забавили и радници хотела, као и Ивона Боројевић, менаџерка из Хотела „Фонтана“. Када буде изашао клип, сигуран сам да ће се многи људи насмејати. Живимо у тешким временима. Шта ће бити с Короном, тренутно нико не зна. Користимо слободно време да забавимо људе, да заборавимо тренутну ситуацију, и ако можемо, да их насмејемо.

Када очекујете наставак снимања серије „Игра судбине“?

– По свему судећи са наставком снимања ћемо почети половином месеца децембра. Једва чекам, да кренемо у нове радне победе. Не знам, искрено, ни колико тачно епизода имамо још да снимамо. Вреоватно ће их бити доста, јер је гледаност невероватна. Бележимо раст гледаности из епизоде у епизоду. Претпостављам да ћемо око новогодишњих и божићних празника имати паузу, а онда након тога озбиљно кренути да радимо и да серију приводимо крају, надам се без прекида.

Колико времена, поред вишесатних снимања, остаје за приватни живот или за неки други пројекат?

– Што се тиче телевизијских серија, филмова и представа, тренутно, да кажем немам времена. Оно што успевам да ускладим, то су спонзорства, односно рекламирања преко инстагрма. Како ја, а и друге колеге из серије, имамо много пратилаца на инстаграму, неке компаније нас ангажују за промоцију свог бренда. Ипак, ја водим рачуна кога ћу, односно шта ћу рекламирати.  У току недеље, слободни дани су нам понедељак и уторак. Та два дана углавном користим за друштво, за завршавање послова по банкама, поштама и слично.

Шта можемо очекивати да ће се догодити са ликом Страхиње у серији?

– И ја бих волео да знам шта ће се десити с ликом Страхиње до краја серијала. Жарко Јокановић то фантастично пише и увек јавно говорим да је мој лик баш лепо написан. Има једну палету боја. Од проблематичног дечка, који је био лош, клептоман,  развио се до једног доброг момка ког је љубав променила. Мени се заиста свиђа распон од тог лошег Страхиње, до доброг. Шта ће бити са Страхињом, то зависи од сценаристе Жарка Јокановића, мада мислим да ни он још увек не зна која је Страхињина судбина до краја серије. У сваком случају, овај лик ми је јако драг, занимљив је за рад.

Очекујемо вас и следеће године на ФФС, ако не и пре у Врњачкој Бањи.

– Сигуран сам да ћу доћи и пре августа следеће године, када буде Фестивал. Поготово јер се овде у Врњачкој Бањи јако лепо осећам, а и сада је већ доста вас које познајем и с којима сам се спријатељио.

МИЛАН БОСИЉЧИЋ: ДОЋИ ЋУ НА 45. ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКОГ СЦЕНАРИЈА

С обзиром да је ово ваш први долазак у Врњачку Бању, какви су утисци?

– Могу рећи да сам стварно фасциниран. Имате прелепо шеталиште. Мало сам прошетао, није било ветра. Пријала ми је шетња. Видео сам да имате доста добрих места, где може да се седне и попије кафица или кувано вино. Видим да је жив град. Могу замислити како је када није ова ситуација са короном.

Смештени сте у Хотелу „Фонтана“. Како вам се допада хотел? Понуда хотела?

– Право да вам кажем, одлично. Баш сам изненађен. Прво гостопримство хотела, као домаћина, а и  ту је меаџерка из хотела, наша драга Ивона, која нас је оберучке прихватила. Имамо чак и више него што би неко и захтевао. Стварно уживамо и одмарамо се. Китили смо јелку. То је била једна занимација. Где год да дођемо гледамо да мало забавимо наше пратиоце путем друштвених мрежа, а и  људе који су ту присутни. Наш посао глумаца је да  забавимо, насмејемо, поготово у данашње време, када су људи због пандемије у страху, грчу.

У серији „Игра судбине“ играте два лика, која су потпуна супротност. Да ли је било лако или тешко да се прилагодите и брзо трансформишете из лика Комарца у лик Маринка?

– Право питање. То јесте захтеван задатак, али с друге стране и забаван. У једном тренутку сте у једном костиму, с једном фризуром, с једним понашањем, онда у наредној сцени други лик, костим, фризура.  Један је у оделу, озбиљан, а други у мајцама, с кајлом. И са самим костимом, односно оделом, другачије се опходим. Одмах је другачија и гестикулација тела. Комарац је енергичнији у покрету, суровији, а с друге стране Маринко је сведенији, мирнији.

Који вам је лик од та два дражи?

– Комарца више познајем. Некако сам се више у њега унео до сада. Има ту једна ситуација, за коју сам везанији. А, то је сцена Комарчеве патње у кафани. Мој покојни отац који је такође био глумац, радио је чувене винету филмове. Играо је по целом свету, мада мало ко зна за њега. Радио је и слетове за Тита, био је кореограф. Сврстан је у четири најзначајнија кореографа у нашој земљи. Радио је са фолклорним ансамбима у Србији, Европи. На једној смотри фолклораша био је са Добрицом Ерићем и Радомиром Андрићем. Док су седели и причали, млади су играли у колу, надметали се у фолклору. Тада је Радомир Андрић изговорио „Немојте клинци да вам наш Белац покаже како се то ради. Немој да се сад попне на ову флашу“. Мој отац се попео на сто, затим на грлић флаше и почео да игра, да балансира. Радомор Андрић је њему написао песму „Небески играч“, а за ту ситуацију чуо је и сценариста Жарко Јокановић, који је са мојим оцем играо у „Ужичкој републици“. Жарку сам рекао да бих волео да се та сцена провуче кроз серију и да бих ја ту ситуацију могао да изведем, али не на флаши већ на бокалу. Отишао сам кући, попео се на сто, на бокал и избалансирао. Послао сам Жарку снимак да види, а он је написао сцену и када сам добио ту епизоду рекао ми је да ћу се изненадити када будем читао сцену у кафани о патњи Комарца. Након тога ми је написао поруку  „Ово је омаж мом драгом пријатељу, твом оцу. Милану Босиљчићу Белцу“. И, то је мени једна од можда најдражих сцена. Ја сам је и поставио, кореографисао и режирао. Наравно, ту су били и људи иза камера, али ја сам имао идеју и хвала целој екипи која је то подржала. Буквално су ми рекли ради шта хоћеш, пустили су камере да снимају и ја сам ту сцену изнео. Из тога разлога могу рећи да ми је дражи Комарац. У тој сцени видело се да има и неку другу страну душе.

Ове године у Врњачкој Бањи одржан је по 44. пут ФФС. Можемо ли вас очекивати следеће године међу гостима?

– Врло радо бих дошао. До сада није било прилике. Иначе, до сада нисам претерано посећивао фестивале. У животу сам до сада снимио можда један домаћи филм. Пре више година, био сам на Нишком фестивалу, тачније 2005. године, али у улози водитеља. Партнерка ми је била колегиница Ива Штљић. Колеге из серије које су биле код вас на фестивалу, рекле су ми да су се одлично провеле. Видео сам снимке, слике. Тако да сам након тога био мало љубоморан на њих што су они уживали, а ја нисам био у прилици. Али, свакако ћу се са задовољством одазвати следеће године. 

Срђан Удовичић  

НАГРАЂЕНЕ ЗА ВОЛОНТЕРСКИ РАД

НАГРАЂЕНЕ ЗА ВОЛОНТЕРСКИ РАД published on

Општинска организација Црвеног крста Врњачка Бања одлучила је даповодом Међународног дана волонтера, који се обележава 5. децембра као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере, затим за добровољно давање крви као и за активизам исказан при организацији акција награди жене активисткиње из свих месних одбора Општинске организације Црвеног крста.

У просторији Црвеног крста окупљеним активисткињама из Руђинаца, Липове, Врњачке Бање, Подуноваца као и осталим женама које због радних обавеза нису могле да присуствују обратио се Слободан Дишовић речима:

-Поштоване суграђанке, изузетно ми је задовољство што могу да вам се захвалим за ваше вишеструко учешће у акцијама добровољног давања крви. Захваљујем се што се редовно одазивате и што сте увек спремне да помогнете људима у недаћи, а оне се, на жалост, дешавају.Нашим плановима смо предвидели да се у свим месним одборима организују акције и да тако активирамо целокупно становништво наше Општине. Број прикупљених јединица сесмањио, а подсетићу све да се потребе нису смањила услед пандемије корона вируса. Пожелео бих свим волонтерима да и даље буду активни и да шире круг хуманизма.

Миланка Аџић из Липове због старосне границе више не даје крв, а то је раније учинила 88 пута.Изразила је жаљење што више не даје крв.

-Лепо је помоћи некоме у невољи. Мени је жао што крв више не могу да дам, али имам унуке који настављају хумани пут и срећна сам због тога. И даље ћу учествовати у организацији акција сакупљања крви, а наредна акција у Липови одржаће се у фебруару 2021. године.

Нада Јурић из Рсоваца која редовно учествује у акцијама изразила је захвалност даваоцима који су притекли у помоћ њеном мужу који је имао операцију у краљевачкој болници и тако му спасли живот.

Драган Миленковић, председник Одбора за добровољно давалаштво изразио је задовољство што је у прилици да поздрави жене које, пре свега, имају вољу и жељу да помогну другим људима, а потом је волонтерима уручио пакете Црвеног крста Србије.

М.В.

ЗАВРШНИЦА УСПЕШНОГ ПРОЈЕКТА

ЗАВРШНИЦА УСПЕШНОГ ПРОЈЕКТА published on

„YОLО“ – YОUTH ONLINE LEARNING OPPORTUNITIES

Међународна конференција која је одржана од 8. до 9. децембра у Хотелу „ЛидерС“ у Врњачкој Бањи, завршница је двогодишњег пројекта „YОLО“ – Онлјан учење и мрежни алати у неформалном образовању. Конференцију коју је организовала Невладина организација IUVENTA из Србије са партнерима отворио је Иван Џатић, заменик председника општине.

Главни циљ овог пројекта је био изградња капацитета партнерских организација за коришћење интернетских алата у неформалном образовању и побољшавање квалитета неформалног образовања и рада с младима.

Овај је догађај део пројекта „YОLО“ који финансира Европска комисија у оквиру Кључне акције 2, Изградња капацитета у пољу младих под Прозор Западног Балкана, у оквиру програма Ерасмус + Млади у акцији.

Конференција је осмишљена тако да би се олакшала размена информација и идеја о проблемима, развоју, интернетским алатима и трендовима и применама широког спектра тема повезаних са е-учењем у неформалном образовању и његовом применом током раздобља Ковид-19. Конференција „Е-учење и интернетски алати у неформалном образовању“ обухватала је како техничке, тако и нетехничке аспекте е-учења и интернетске алате у неформалном образовању. Конференција је пружила прилику омладинским радницима, тренерима, едукаторима,  говорницима и европским стручњацима да поделе своја искуства о разним техникама и алатима које користе у свакодневном раду.

– Конференција је задња активност у оквиру пројекта „YОLО“. Током конференције панелисти из Италије, Словачке, Бугарске, Србије и са Косова разматрали су изазове са којима се неформално образовање сусреће у онлајн окружењу, важност дигиталних компетенција. Они су са учесницима поделили разне алате који могу да се користе у раду са младима.

Током конференције презентовани су сви резултати „YОLО“ пројекта, веб сајт пројекта, приручник за онлајн учење у неформалном образовању, онлајн платформа и онлајн курсеви који су креирани током реализације пројекта. Након две године рада на овом пројекту можемо рећи да смо више него задовољни са постигнутим. Исто тако пројекат нам је пмогао да на неки начин, ако говоримо о онлајн образовању, спремни уђемо у ковид кризу, изјавила је Дијана Пушкар, председница НВО „IUVENTA“.

– Пројект „YОLО“ имао је огроман утицај и на нашу Невладину организацију и на учеснике који су суделовали у пројектним активностима, али и на локалне дионике, младе људе, наставнике и омладинске раднике који су учествовали у вебинарима и локалним радионицама у Бугарској. Овај пројект дао нам је знања о различитим онлајн алатима који су нам сада када се сви суочавамо са пандемијом Корона вируса висе него корисни у свакодневном раду са младима. Хвала „YОLО“ што сте нас унаприед припремили за тренутну ситуацију, рекла нам је Цветина Захарлиева (YCIRV, Бугарска).

– Читав процес спровођења пројекта „YОLО“ био је заиста невероватан. Посао је текао без проблема, а сарадња свих партнера била је сјајна. Пројект је имао врло велик утицај на нашу организацију, не само по броју људи који су учествовали у локалним активностима пројекта, већ и по ономе што је овај пројект понудио младима, омладинским радницима, едукаторима. Како живимо у дигиталној ери, пресудно је ићи у истом смеру с ажурираним технологијама и њиховим алатима. Овај је пројект свим својим корисницима и нашој организацији као једној од њих пружио прилику да научимо о новим онлајн алате који ће се користити у НФЕ. Такође смо имали прилику проширити нашу партнерску мрежу. Мени особно као учеснику активности мобилности и координатору пројекта у име ББА, овај пројект је помогао да побољшам своје дигиталне вештине, разумем боље НФЕ поље и постанем бољи омладински радник. Хвала IUVENTI и свим партнерима, утисци су Силвије Дервиси (ББА Албанија).

– За БЛИНК је „YОLО“ пројекат фантастичан и иновативан пројекат који нам је пружио прилику да научимо нове алате за комуникацију и интеракцију, а имао је и велики утицај на младе који су били део пројектних активности. Поготово имајући на уму раздобље пандемије у којем су свимс нама потребне такве вештине и алати како бисмо могли организовати различите онлајн сесије и активности, каже Алберт Алиу (БЛИНК, Косово*).

У конференцијском раду учествовало је преко 60 омладинских радника из различитих европских земаља, а имајући у виду актуелну ситуацију са пандемијом, већина је учествовала у раду конференције онлајн.

М.Ст.Ј.

ШЕСТ СТОТИНА ОСОБА ЗАРАЖЕНО У ОПШТИНИ ВРЊАЧКА БАЊА

ШЕСТ СТОТИНА ОСОБА ЗАРАЖЕНО У ОПШТИНИ ВРЊАЧКА БАЊА published on

МАЊЕ ОБОЛЕЛИХ НЕГО ПРОТЕКЛЕ НЕДЕЉЕ

Према последњем пресеку и информацијама из Дома здравља у Врњачкој Бањи, око шест стотина особа је заражено вирусом “Короне” на територији општине. Ново радно време амбуланте у Руђинцима је од 9 до 16 часова, а Ковид амбуланта у Новом Селу је и даље у радном времену као и Дом здравља . Смањио се и број здравствених радника који су у изолацији. Према речима Др Весне Малићанин, директорке Дома здравља у Врњачкој Бањи, скоро све службе и даље су у служби “Ковид” пацијената, а за друге пацијенте, раде гинекологија и педијатрија.

Др Весна Малићанин

ОДРЖАНА ДРУГА РЕДОВНА СЕДНИЦА СО ВРЊАЧКА БАЊА

ОДРЖАНА ДРУГА РЕДОВНА СЕДНИЦА СО ВРЊАЧКА БАЊА published on
НАЈВИШЕ ОДЛУКА УСВОЈЕНО ЈЕДНОГЛАСНО

Уз примену свих епидемиолошких мера, 4. децембра 2020. године, одржана је друга редовна седница Скупштине општине. Иван Радовић, председник СО, на почетку је констатовао да кворум чини 20 одборника, а да су свој изостанак оправдали Дане Станојчић, Весна Малићанин, Јелена Дишовић Ђукић, Весна Милићевић и Јордан Пецић. На основу Закона о локалним изборима, предложена је допуна дневног реда за хитан поступак разматрања тачака под редним бројем један, два и три што су одборници прихватили. Пре гласања о дневном реду, усвојен је записник са прве седнице Скупштине општине, одржане 11. септембра.

Првом тачком дневног реда утврђен је престанак одборничког мандата за Владана Јоцића због подношења оставке. Уследило је формирање Верификационог одбора у саставу: Милан Плањанин (председник), и чланови Катарина Ђорђевић и Марија Радуловић. Овај одбор потврдио је одборнички мандат Обраду Радуловићу, са изборне листе Ивица Дачић СПС – ЈС Драган Марковић Палма из Подунаваца који је потом дао и потписао свечану заклетву. Мандат одборника траје четири године.

Следећа тачка била је избор нових чланова Већа, пошто је усвојена оставка Александре Вукмировић Јевтић. Председник општине Бобан Ђуровић предложио је за нове чланове Већа Владана Јоцића, струковног инжењера  и Драгану Нешић запослену у ЈП „Белимарковац“, испред СПС-ЈС. Први ће бити са статусом стално запослени. Сачињен је Гласачки одбор у саставу Иван Радовић председник, Милан Плањанин и Марија Радуловић чланови. Гласало се прозивком одборника, Владан Јоцић је од 19 присутних одборника добио 16 гласова, док је Драгана Нешић добила 17 гласова. Новоизабрани чланови Општинског већа су затим положили заклетву.

Одборник Ненад Николић дискутовао је неколико пута о постигнутој коалицији СНС, СПС-ЈС затраживши од Родољуба Џамића и Вијислава Вујића  безрезервну подршку за Бобана Ђуровића, председника Општине. У дискусији је учествовао и Родољуб Џамић који је истакао да је неоспорно добра одлука СПС-ЈС да узме учешћа у локалној власти. Уједно, Џамић је показао признање које је Удружење „Гочки круг“ добило за успешно пословање.

Одборник Ненад Николић

У свом обраћању Војислав Вујић је рекао да они нису потребни Српској напредној странци само за гласање, али кад су заједнички интереси у питању тражи се јединство и у том смислу је договор и направљен. Одборник Миљко Арсић се нада да ће дискусије убудуће бити много смисленије и да неће бити увреда и помињања деце, брачних другова и уопште лоших речи.

Председник Општине Бобан Ђуровић поводом постигнутог договора да се креира јединствена политика, захвалио је коалицији што је прихватила предлог о сарадњи. Најавио је спремност да и овог пута оправда поверење грађана које је указано листи Српске напредне странке. Он је такође позвао све који учествују у политичком животу Општине, да свако, у домену где је најбољи и најкориснији, да свој допринос остварењу визије Врњачке Бање као модерне, конкурентне, економски стабилне Општине која брине о својим грађанима и њиховим потребама.

На основу предлога Општинског већа и Административно мандатног одбора усвојене су следеће тачке дневног реда: Одлука о изменама и допунама Пословника Скупштине општине В. Бања; Извештај о остварењу прихода и извршењу расхода буџета Општине Врњачка Бања у периоду од 1. 1. до 30. 9. 2020. године; Ребаланс Одлуке о буџету Општине В. Бања за 2020. годину; Одлука о начину и поступку утврђивања просечне цене непокретности по зонама на територији Општине В. Бања и закључак о давању сагласности  на Решење о утврђивању просечних цена непокретности по зонама на територији Општине за 2021. годину; затим, Одлука о монтажним објектима; Одлука о Изменама и допунама Одлуке о општем уређењу Врњачке Бање и одржавању јавне чистоће паркова, зелених и рекреационих површина и шетних стаза; Одлука о Изменама и допунама Одлуке о доприносу за уређивање грађевинског земљишта; Одлука о комуналним делатностима; Одлука о погребним делатностима; Одлука о прибављању и отуђењу земљишта путем размене; Одлука о отуђењу стана из јавне својине; Одлука о изменама Одлуке о утврђивању начина и услова за отуђење станова у јавној својини Општине Врњачка Бања ради трајног решавања стамбених потреба избеглица; Одлука о изменама и допунама Одлуке о такси превозу; за превоз путника и транспорт робе „Нови Аутопревоз“ В. Бања; Одлука о повећању основног капитала ЈKП „Бањско зеленило и чистоћа“ В. Бања и Измена Плана мрежа предшколских установа на територији Општине Врњачка Бања.

На седници Скупштине општине одборници су гласали о извештајима о финансијском пословању ЈП „Белимарковац“ , „Врући извори“ ДОО Грачац и ЈП „Нови Аутопревоз“ за 2019. годину. Треба рећи да су сва јавна предузећа исказала финансијску добит осим ЈКП „Зеленило и чистоћа“. За дискусију се јавио одборник Родољуб Џамић који је рекао да је ове извештаје требало донети почетком године, јер су практично они основ за план рада у текућој години. Одговор на ову примедбу био је да се ти извештаји усвајају почетком године, а да је разлог за кашњење ковид пандемија.

У оквиру претпоследње тачке избор и именовања разрешени су бројни управни и надзорни одбори. Именовани су нови с тим што неки управни и надзорни одбори нису потпуни, чека се именовање чланова испред установа и предузећа. Неким директорима истекао је четворогодишњи  мандат, па су пребачени у В. Д. директора на годину дана и то: Душану Радовићу, Спортски центар, Ивану Трифуновићу у Туристичкој организацији и Дејану Лучићу у Народној библиотеци „Др Душан Радић“. У ЈКП „Бањско зеленило“ разрешен је дужности уз изражену захвалност за досадашњи рад Небојша Ристић који је поднео оставку, а за новог директора именован је за В.Д. директора Момчило Крстић, досадашњи порески инспектор. За заменика директора Општинске стамбене агенције именован је Зоран Рајић на период од пет година. Именовани су и чланови општинских комисија за непокретности, за именовање, чланови Бањског одбора и Савета за здравље.

Седница Скупштине општине завршена је без одборничких питања.

М.В.

           

ТРАГОМ УСПОМЕНА СТАРИХ ВРЊАЧКИХ ВИЛА

ТРАГОМ УСПОМЕНА СТАРИХ ВРЊАЧКИХ ВИЛА published on

Инфо историјске табле испред појединих објеката

Ускоро ће захваљујући Туристичкој организацији Врњачке Бање бити обележене све виле са занимљивом историјом и са фографијама како су некада изгледале.

Више од век и по у Врњачку Бању се сливају најшареније људске судбине, од оних који се до краја вежу за судбину Бање, до оних који осете тренутне чари ове бањске лепотице.

На таблама ће осванути у којим су вилама били Иво Лола Рибар и Слобода Трајковић, где су Крлежа и Иво Андрић писали своје романе, из које виле је најпознатији српски књижар и издавач Геца Кон одведен у логор, затим вила где је осмишљен  „Десант на Дрвар“, места која су посећивали Обреновићи и Карађорђевићи, тераса где је Максим Горки пио кафу, итд…

– Од свог оснивања 1868, па све до данас Врњачка Бања, стасавала је усред земље Србије, и својим чарима привлачила многе туристе, утискујући им неизбрисиве успомене. Многи познати и непознати, уграђивали су по камен у врњачке дворе и баште, градећи хотеле, виле, пансионе, радње, гостионице, па смо ми решили да тај део историје пренесемо на инфо историјске табле које ће стајати испред појединих објеката и показивати њихову историју. Врњце су посећивали Обреновићи, Карађорђевићи, Тито, Иво Андрић, Максим Горки, Крлежа, Десанка Максимовић и други, па ће многе приче бити и о њиховом боравку. Ово је наш скромни допринос попуњавању мозаика што се зове врњачка историја, и жеље да се из заборава истргну неки значајни ликови и догађаји, каже Горан Каравесовић из Туристичке организације Врњачка Бања.

РАДОВИ ТЕКУ ПО ДИНАМИЦИ

РАДОВИ ТЕКУ ПО ДИНАМИЦИ published on

ДРУГА ФАЗА РАДОВА У ДОМУ ЗДРАВЉА

Друга фаза радова на реконструкцији врњачког  Дома здравља „Др Никола Џамић“ предвиђа   реконструкцију  канцеларија и ординација, централног грејања и климатизације објекта, постављање подова и унутрашње столарије као и замену  лифта.

– Код нас су у току радови на реконструкцији Дома здравља, трећи спрат је готов тако да се немедицински кадар вратио у своје просторије као и специјалистичке службе. Знам да је нашим суграђанима  тешко нарочито на Општој медицини јер лифт не ради а  по динамици радова он ће на  крају  тек бити одрађен, рекла је директорка врњачког Дома здравља др Весна Малићанин.

Др Весна Малићанин

Без обзира на радове који су у току, све службе раде несметано  тако да пацијенти не морају да брину, сви ће на време бити збринути.

– Молим наше суграђане да имају разумевања и стрпљења јер је ово све  на добробит свих нас. Ова ситуација  тешка је и пацијентима али и  нама који овде радимо јер премештамо организационе јединице у зависности од динамике радова. Било би лакше да смо имали могућност да се потпуно иселимо док се радови не заврше али то је било немогуће. За сада све функционише како треба и наравно на првом месту су пацијенти. Свака организациона јединица је дала приоритет сходно својим условима где се налази тако да у овом тренутку највећи радови су на другом спрату а након тога по динамици коју су нам доставили, силазе  на Одељење гинекологије, Педијатрије, АТД и рентген. Ми на дневном нивоу имамо састанке, договарамо динамику и то за сада функционише заиста без икаквих потешкоћа јер имамо већ искуства с обзиром да смо реализовали  прву фазу радова. Ја морам да похвалим наше суграђане који имају разумевања али понављам, то је за добробит свих нас. Радови се јесу мало одужили али цела година је била таква због  пандемије  Ковида  зато смо сада мало и убрзали темпо  да би радови били што пре окончани и са поносом могу да истакнем да ће  након завршетка радова  ово бити један од најлепших домова здравља у Србији.  

Радови у току

Вредност радова је 166 милиона динара  а средства су обезбеђена преко Канцеларије за јавна улагања.

А.С.

ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА

ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ОПШТИНСКОГ ВЕЋА published on

ТРЕЋИ РЕБАЛАНС ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ

Ванредна седница Општинског већа одржана је 26. новембра, а председавали су Бобан Ђуровић и Иван Џатић. Чланови Већа усвојили су Нацрт трећег Ребаланса Одлуке о буџету Општине за 2020. годину. Образложење је изнео Зоран Дунић, руководилац Одсека за буџет и финансије. Разлог за предлагање овог ребаланса је стварање основа за увећање издатака за повећање вредности капитала код јавних предузећа чији је оснивач Општина у циљу помоћи у превазилажењу недостатака у новчаним токовима и стварању услова за сервисирање доспелих обавеза. Здравствена криза која је изазвана пандемијом вируса  SARS-CoV-2 који изазива заразну болест Ковид-19 довела је поред тешких последица по живот и здравље становништва и до тешких економских последица по привреду. Процена је да ови трендови умањују пројекцију прихода буџета за 2020. годину за око 30%. Ребаланс који се предлаже израђен је на вишем нивоу прихода. Кориговане су пројекције за остварење прихода по основу боравишне таксе коју плаћају паушално обвезници по основу издавања приватног смештаја. Укупан раст ових прихода планира се у висини од 9.000.000 динара, колико износи и увећање расхода на одговарајућим апропријацијама.

Скупштини је предложено да донесе одлуку којом се повећава основни капитал ЈКП „Бањско зеленило и чистоћа“ у износу од девет милиона динара. Снежана Миљевић, руководилац Одсека за локалну пореску администрацију упознала је присутне са Нацртом Одлуке о начину и поступку утврђивања просечне цене непокретности по зонама на територији Општине В. Бања. Просечну цену одговарајућих непокретности по зонама на територији јединице локалне самоуправе утврђује свака јединица локалне самоуправе актом надлежног органа, на основу цена остварених у промету непокретности по зонама у периоду од 1. јануара до 30. септембра године која претходи години за коју се утврђује порез на имовину.

Скупштина ће разматрати Одлуку о доношењу Плана детаљне регулације „Х3“ који обухвата простор између Врњачке улице и Улице хероја Чајке, између Виле „Емилија“, хотела „Александар“ и „Променада“ и објекта старе Летње позорнице.

Одлуку о монтажним објектима која је предложена Скупштини да је донесе, образложила је Славица Стаменић, руководилац Одсека за урбанизам, еколошке и имовинско правне односе. Одлуком се прописују услови и начин постављања, коришћења и уклањања мањих монтажних објеката и мобилијара, привременог карактера, на јавним површинама и осталим површинама у општој употреби на територији врњачке Општине, а разлог за доношење ове одлуке је прецизирање појединих одредби важећих прописа у циљу ефикаснијег поступања.

У даљем току седнице разматрани су извештаји о финансијском пословању за 2019. годину ЈП „Белимарковац“, „Врући извори“ ДОО Грачац, ЈП „Нови Аутипревоз“. ЈП „Белимарковац“ је у годишњем извештају исказало добит у нето износу од 644.000 динара. „Врући извори“ су у годишњем финансијском извештају исказали добит од 69.202 динара. Број запослених у овом предузећу реализован је у складу са Програмом пословања за 2019. годину којим је предвиђено шест запослених на неодређено и три запослена на одређено време. ЈП „Нови Аутопевоз“ исказало је добит од 1.716.504 динара. Оснивачу, Општини, определило је 10% а 90% нераспоређене добити предузеће ће задржати за своја инвестициона улагања. Веће је дало сагласност на измену и допуну ценовника услуга ЈП „Нови Аутопревоз“. Сат паркинга у екстра зони биће 50 динара, у првој и другој зони 45 динара, целодневно паркирање у првој и другој зони коштаће 200 динара, а паркинг карта за месечно паркирање 1.200 динара.

О информацији о степену усклађености планираних и реализованих активности пословања јавних предузећа, друштава капитала и других облика организовања на која се примењује Закон о јавним предузећима, а чији је оснивач СО В. Бања, за период од 1. јануара 2020. до 30. септембра 2020. године,чланове Већа известио је Живорад Јаћимовић, руководилац Одсека за привреду и друштвене делатности. Тим за праћење реализације годишњег, односно тромесечног програма пословања седам јавних предузећа, у оквиру ове информације дао је своја закључна разматрања и напомене сваком предузећу понаособ.

Општинско веће донело је другу измену и допуну Програма коришћења средстава за за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима на територији Општине за 2020. годину. Већници су изгласали предлог за усвајање економске цене програма васпитања и образовања у ПУ „Радост“ од стране СО В. Бања. Месечна економска цена по детету је 23.709 динара. Буџет Општине финансира 80% економске цене. Износ који финансира корисник услуга је 4.741 динара месечно. За дане одсуства корисник плаћа 50% од утврђеног износа. Седница је завршена усвајањем захтева за одобравање средстава из текуће буџетске резерве за врњачки Дом здравља на име плата за неуговорене раднике за месец септембар и октобар.

М.Ст.Ј.

БРОЈ ПОЗИТИВНИХ НА КОВИД У ПОРАСТУ

БРОЈ ПОЗИТИВНИХ НА КОВИД У ПОРАСТУ published on

Пред крај новембра месеца, тачније 24, у Врњачкој Бањи било је 150 укупно Ковид  позитивих пацијената. Епидемиолошка ситуација пред крај новембра месеца није била баш добра, број заражених корона вирусом је у константном порасту и на дневном нивоу је око десетак позитивних пацијената.

– У овом тренутку референтне установе за јављање за пацијенте са било каквим тегобама су Ковид  амбуланте у Новом Селу  и Руђинцима. Због повећаног броја позитивних пацијената специјалистичке службе Дома здравља до даљњег неће радити, већ су лекари рапоређени у Ковид амбулантама. И АТД и Рентген служба и даље  су у служби Ковид пацијената  и ту је промењено радно време  тако да лабораторија сада ради и у поподневним сатима, рекла је директорка врњачког Дома здравља „Др Никола Џамић“ др Весна Малићанин и додала да с обзиром да је кренула сезона обележавања слава, свако треба да буде савестан  и мисли на своју и сигурност других људи.

Dr Vesna Malićanin

– Ми не можемо да изигравамо полицајце, кренуле су славе и не можемо ми да мислимо о томе да ли ће неко бити кажњен, да ли ће се придржавати мера и  да ли ће заражени поштовати одређени карантин односно изолацију од 14 дана. Ја не могу да верујем да ми треба да апелујемо на људе да се придржавају прописаних мера али ево, заиста апелујем на све суграђане да поштују прописане мере и апелујем на све позитивне којима је одређена изолација, да се тога и придржавају. Молим заиста све Врњчане да будемо уједињени и да пробамо да изађемо из ове приче као победници. Битно је да сви  покажемо добру вољу а на добробит свих нас, додала је др Малићанин.

На дневном нивоу ради се готово 40 тестова, а тестирање се обавља свакодневно од понедељка до петка. Уколико буде било потребе у наредном периоду, тестирања ће се вршити и викендом.

 А.С.

АМБУЛАНТА У РУЂИНЦИМА У СЛУЖБИ КОВИДА

АМБУЛАНТА У РУЂИНЦИМА У СЛУЖБИ КОВИДА published on

ДВЕ КОВИД АМБУЛАНТЕ У ВРЊАЧКОЈ ОПШТИНИ

Због великог броја пацијената позитивних на Ковид 19, управа Дома здравља „Др Никола Џамић“ донела је одлуку да амбуланта у Руђинцима буде стављена у Ковид  систем односно да за сада пређе и функционише као   Ковид амбуланта.  И ова, као и амбуланта у Новом Селу радиће у две смене од 7 до 21 сат радним данима а викендом од 7 до 18 часова.

– У амбуланти у Руђинцима се неће радити PSR тестови већ само антигенски, нови брзи тестови који заправо  имају једну нелагодност а то је да уколико се пацијент врати на преглед после петог дана од почетка симптома, тај тест не може да буде позитиван или негативан, дакле тест тада нема  дијагностичку вредност, рекла је др  Зорица Шарац Лаковић, заменик директора  Дома здравља „Др Никола Џамић“.

Контакт телефон у Ковид амбуланти у Руђинцима је 036/612124 за све информације које су пацијентима потребне.

– Због великог оптерећења амбуланте у Новом Селу  отворили смо Руђинце, пре свега због тога да би пацијенти имали могућност да се информишу колико је њих  на чекању за преглед. Када смо одлучили да амбуланту у Руђинцима ставимо у Ковид систем, имали смо идеју да се мештани Руђинаца, Штулца и Врњаца јављају у ову амбуланту а да се мештани Новог Села, Подунаваца, Грачаца и Вранеша  јављају у амбуланту у Новом Селу. Кажем, то је била наша првобитна идеја, међутим ми не можемо да утичемо на пацијенте где ће се они јавити јер ако је негде јако велика гужва, вероватно ће отићи на преглед у другу амбуланту ако  тамо мање људи чека на преглед, додала је др Шарац.

Многе специјалистичке службе  врњачког Дома здравља стављене су у службу Ковида. ОРЛ, Психијатријска амбуланта и Служба физикалне медицине неће радити до даљњег  а лекари су у Кол центру.

Амбуланта у Руђинцима

Новина је и то да антигенски, брзи тест, може да се ради и на педијатрији а сестре су обучене да могу да раде поменуте тестове. На педијатрији ће бити рађена и тријажа тако да малишане више није потребно водити у Ковид амбуланту у Ново Село већ ће само малишани код којих постоји нека индикација за PSR бити упућени у амбуланту у Ново Село. Иначе Лабораторија је  такође у служби Ковид пацијената док ће онколошки  пацијенти и они који се припремају за оперативне захвате, анализе  радити у Специјалној болници за интерне болести.

А.С.

НАРЕДБА КРИЗНОГ ШТАБА ОПШТИНЕ

НАРЕДБА КРИЗНОГ ШТАБА ОПШТИНЕ published on

УСКЛАЂУЈУ СЕ сви претходно донети акти Општинског штаба за ванредне ситуације на територији Општине Врњачка Бања, са новим мерама Владе Републике Србије.

1. Док траје опасност од ширења заразне болести COVID-19, за време боравка на јавним местима у затвореном простору, грађани су дужни да, због спречавања ширења заразне болести COVID-19, обавезно носе заштитне маске и одржавају међусобно растојање од најмање један и по метар између два лица која не бораве у истом домаћинству, односно на свака 4 m2 може бити присутно једно лице.

На јавним местима на отвореном простору, уколико није могуће одржати растојање између два лица од најмање један и по метар (испред продавница, апотека, на аутобуским и другим стајалиштима и сл.), ношење заштитних маски је обавезно.

У јавном друмском и железничком превозу путника обавезно је ношење заштитних маски.

Родитељи малолетне деце или деце са посебним потребама, односно њихови старатељи дужни су да обезбеде да деца носе заштитну маску.

2. У периоду почев од 24. новембра 2020. године закључно са 3. децембром 2020. године, радно време угоститељских објеката (ресторана, кафића, барова, клубова и сл.), трговинских центара, позоришта, биоскопа и других установа културе и приређивача посебних и класичних игара на срећу ограничава се тако да ти објекти неће радити од 18.00 часова до 05.00 часова наредног дана.

3. Ова наредбаступа на снагу 24. новембра 2020. године, а доносе се у циљу спречавања ширења вируса Covid 19, на територији Општине Врњачка Бања домаћег становништва као и туриста који посећују Врњачку Бању.

            Наредбу објавити у Службеном листу Општине Врњачка Бања.

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА

Број 217-1/20-151 од 23. новембра 2020. године

Зам. КОМАНДАНТА ШТАБА

Ивan Џатић

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР ДОЦ. ДР СТЕФОСКИ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР ДОЦ. ДР СТЕФОСКИ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ published on

САСТАНАК ДИРЕКТОРА ДОМОВА ЗДРАВЉА РАШКОГ И РАСИНСКОГ ОКРУГА СА ДРЖАВНИМ СЕКРЕТАРОМ

У врњачком Дому здравља „Др Никола Џамић“ 22. јануара одржан је састанак директора  установа примарне здравствене заштите  Рашког и Расинског округа. Дом здравља у Врњачкој Бањи, односно другу фазу радова на реконструкцији Дома здравља  који су у току, обишао је  државни секретар у Министарству здравља Републике Србије задужен за примарну здравствену заштиту,  доц. др Александар Стефоски који је потом са директорима домова здравља Рашког и Расинског округа одржао састанак на тему вакцинације становништва против Ковида-19.

– Част ми је и задовољство да је Дом здравља Врњачка Бања био домаћин састанка директора  Рашког и Расинског округа и да нас је  посетио државни секретар  доц. др Александар Стефоски. Током састанка који је, морам рећи, био веома конструктиван, директори домова здравља, моје колеге, имали су бројна питања на која нам је доц .др Стефоски дао конкретне одговоре и упутства, инструкције и практичне савете. Сви директори дали су  кратке извештаје када је реч о Ковид амбулантама. Конкретно за Врњачку Бању  ја сам дала презент да је од почетка Ковида, амбуланта у Новом Селу референтна установа и да смо само у трећем таласу имали ангажовање још једне амбуланте. Добили смо предлог и то ће одмах ступити на снагу да Ковид амбуланта у Новом Селу ради скраћеним радним временом јер је број јављања знатно мањи. Састанку је присуствовао и директор Ковид болнице  из Крушевца па смо разменили одређена искуства,  тако да је ово заиста био састанак на једном завидном нивоу са практичним саветима и даљим инструкцијама које ћемо свакодневно добијати од Министарства здравља и Института „Батут“, рекла је директорка врњачког Дома здравља др Весна Малићанин.

У овом тренутку, по речима др Малићанин , одзив за вакцинацију  је веома добар, а са пресеком у 10 часова 22. јануара, 400 Врњчана је вакцинисано кинеском вакцином. Доц. др Стефоски  обишао је у пратњи директорке Дома здравља и њених сарадника један од пунктова за вакцинацију у Врњачкој Бањи.

Државни секретар у Министарству здравља РС доц. др Александар Стефоски и директорка врњачког Дома здравља др Весна Малићанин

– Ја сам данас овде испред Министарства здравља  да обиђем поједине здравствене установе  у Рашком и Расинском округу а томе је претходио састанак са директорима  домова здравља из ова два округа и директором Ковид болнице у Крушевцу. Сагледали смо читаву ситуацију у протеклом периоду, како што се тиче рада у Ковид амбулантама које су радиле у континуитету  и све време нису са радом престајале тако и ситуацију где је доста мање јављања пацијената што значи да се грађани придржавају прописаних мера. Говорили смо и о масовној вакцинацији која је почела пре неколико дана, драго нам је што оволики број грађана жели да прими вакцину јер нам то говори да су схватили значај вакцинације  и потребу да се имунизирају и на тај начин помогну да што пре изађемо из ове пандемије и вратимо се нормалном животу. Морам да нагласим да сам веома задовољан бројем вакцинисаних људи на дневном нивоу, ангажованошћу свих  запослених и желео бих да поручим грађанима да се  без обзира на ову вакцинацију  и даље придржавају препоручених мера јер је то начин да што пре изађемо из овога, рекао је државни секретар у Министарству здравља Републике Србије  доц. др Александар Стефоски.

Он је након обиласка пункта за вакцинацију обишао и зграду Дома здравља где су у току радови друге фазе  реконструкције у циљу  пружања што ефикасније и комфорније здравствене заштите  Врњчанима.

Државни секретар у обиласку пункта за вакцинацију

– Радови теку одлично, веома сам задовољан оним што сам видео а битно је да ће људи на нивоу примарне  здравствене  заштите у овој установи  моћи да добију све услуге, од превентивних прегледа, процеса дијагностике  и да ће у виши ниво здравствене установе морати да оду само онда уколико је потребна нека даља интервенција  или неки виши  степен дијагностике који захтева секундарну  или  терцијалну здравствену заштиту, додао је доц. др Стефоски.

Грађани се сада вакцинишу са Синофармовом вакцином, у наредном периоду биће испоручене и остале вакцине и грађани, како то је речено, имају могућност да изаберу којом вакцином желе да се вакцинишу. Што се тиче услова око чувања вакцина, доц. др Стефоски је рекао да су сви услови у врњачком Дому здравља  потпуно у складу са прописаним мерама, поштује се хладни ланац, поштују се мере епидемиолошке заштите и континуитет примања саме вакцине. Пријава за вакцинацију је преко кол центра и е-Управе а до јуче се преко 400 хиљада грађана пријавило за вакцинацију.

A.С.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial