Skip to content

Document Header

НАЈВЕЋИ СРПСКИ ПРОСВЕТИТЕЉ У ПОЉОПРИВРЕДИ

НАЈВЕЋИ СРПСКИ ПРОСВЕТИТЕЉ У ПОЉОПРИВРЕДИ published on

Проф. др Новак Недић са Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву, одржао је 29. августа у Замку културе предавање о једном од великих српских научника, Ђорђу Радићу (1839-1922), доктору пољопривредних наука. Најпре се осврнуо на општи друштвено-економски амбијент у коме је живео и стварао др Радић.

Говорећи о доприносу др Радића српском просветитељству и пољопривреди, проф. др Недић навео је: Оснивао је и организовао три прве пољопривредне школе код Срба и био њихов професор и управитељ (1872, 1875. и 1882); Основао је и уређивао три прва пољопривредна часописа код Срба „Сељак“, „Тежак“ и „Пољопривредни календар“; Био је носилац прве активности модернизације и механизације пољске привреде (прва вршалица, гвоздени бургов плуг и др.); Увео је нове расе (бернско говедо, мерино овце, разне расе кокошака и гусака, нове сорте поврћа; Унео је и однеговао први памук у Угарској; Изводио је огледе са узгајањем свилене бубе…

У даљем току оредавања публика је имала прилику да сазна да је др Радић написао преко 40 књига, као и да је био члан домаћих и иностраних друштава, као и да је добитник признања за научна и педагошка достигнућа.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial