Skip to content

Document Header

НАРЕДБА

НАРЕДБА published on

На основу члана 29. став 1. Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама („Сл.гласник РС“, бр. 81/18), члана 17. став 3. Уредбе о саставу и начину рада Штабова за ванредне ситуације („Сл.гласник РС“, бр. 27/20), Штаб за ванредне ситуације Општине Врњачка Бања на седници одржаној телефонским путем дана 15. 07. 2020. године, а у циљу спречавања ширења вируса Covid 19, на територији општине Врњачка Бања, доноси следећу наредбу:

1. Обавезно је ношење заштитних маски на отвореном простору, на местима на којима није могуће обезбедити растојање од 1,5 метар, попут редова испред продавница, апотека, аутобуских и возних стајалишта и слично. На свим осталим јавним местима на отвореном простору препоручује се ношење заштитних маски.


2. Забрањује се окупљање више од 10 особа на јавним местима у затвореном и отвореном простору, уколико није могуће обезбедити физичку дистанцу од 2 метра и одговарајуће мере заштите (ношење заштитне маске и/или визир и рукавица). За време боравка на јавним местима, између окупљених мора постојати дистанца од 1,5 метара, односно свака особа мора заузимати минимум 4m2.


3. Забрањује се организовање свечаности (свадбе, рођендани, прославе крштења) као и спортске и друге манифестације забавног карактера (концерти, утакмице…).


4. Рад угоститељских објеката прилагодити тако да број особа за столом не може бити већи од двоје уз поштовање обавезне дистанце од 2 метра између столова. Број особа у објекту треба ограничити тако да је могуће обезбедити удаљеност од најмање два метра од других особа у свим правцима. Сви запослени су у обавези да носе маске и/или визире и рукавице, док су послодавци дужни да обезбеде адекватна средства за дезинфекцију руку која ће бити лако доступна. На улазу у објекат поставити дезо–баријере са одговарајућим дезинфекционим средством по препорукама Министарства здравља Републике Србије. У самом објекту потребно је што чешће спровођење дезинфекције. У тоалетима обезбедити течни сапун и папирне убрусе.


5. У свим образовним установама одложити окупљања (додела сведочанства, диплома и других скупова). Пријемни испити и упис ученика у образовним установама потребно је организовати уз примену свих мера заштите (физичка дистанца од 2 метра, ношење маске и/или визира и рукавица).


6. У затвореном простору (јавне установе, јавна предузећа, привредна друштва, банке, поште, трговински објекти, тржни објекти, кладионице и друге радне организације) увести обавезно ношење маски и/или визира уз редуковање броја људи на одређеном простору како би се дистанца од 2 метра испоштовала. Препорука је да у овим објектима уколико постоје кафетерије/мензе и слични простори где се продају и служе вода, сокови или храна, не раде до даљњег како би се смањило окупљање већег броја особа на једном месту и скратило време боравка у затвореним просторима. Рад тржних центара је могућ уз поштовање забране окупљања људи, уз обавезно поштовање физичке дистанце у локалима и другим објектима унутар тржног центра.


7. У јавном превозу (градски, међуградски и други организовани превоз) обавезно је ношење заштитне маске и/ил и визира (возачи, редари, контролори и путници) уз редовно проветравање и дезинфекцију возила. Лицима без заштитне маске забрањује се улаз у возило јавног превоза или организованог превоза. Број и распоред путника у возилу треба да је такав да омогућава прописану удаљеност међу њима најмање један метар. Возачи такси возила су у обавези да имају адекватну заштиту (ношење маски и рукавица) уз постављање заштитне преграде ради дистанцирања од путника у возилу, као и честих проветравања и дезинфекција возила.


8. Забрањује се рад свих отворених базена, а рад затворених базена, SPA и Wellness центара, организовати тако, што ће се примењивати све прописане мере превенције и заштите с тим да се мора у потпуности поштовати забрана окупљања за више од 10 особа.


9. Сви вртићи и предшколске установе да спроведу све мере заштите у складу са упутствима надлежног министарства, а препоручује се родитељима да чување деце организују мимо вртића, осим ако радне обавезе родитеља то не дозвољавају.


10. У парковима, дечјим и спортским игралиштима и током вежбања на отвореном простору, дозвољено је окупљање највише до 10 особа уз примену свих прописаних мера заштите – превенције. Не препоручује се боравак у групи коју чини више од 10 особа, осим ако не живе у истом домаћинству и у којем иначе не примењују меру физичког дистанцирања.


11. У верским објектима и приликом верских обреда (крштења, причешћа, венчања, опела и др.) спроводити све мере личне заштите.


12. Рад козметичких, фризерских салона, салона лепоте, фитнес-центара и теретана организовати уз спровођење свих мера заштите од стране запослених (ношење заштитне маске, визира и рукавица).


13. У свим објектима јавне намене (јавне установе, јавна предузећа, привредна друштва, банке, поште, трговински објекти, тржни центри и други) потребно је спроводити честу дезинфекцију – минимум једном дневно одговарајућим дезинфекционим средствима по препорукама Министарства здравља Републике Србије.

Наредба која је усвојена на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације Општине Врњачка Бања, важи од петка, 17. 07. 2020. године.
Број 217-1/20-109 од 15. 07 .2020. године

КОМАНДАНТ ШТАБА
Бобан Ђуровић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial