Skip to content

Document Header

Недеља здравља уста и зуба

Недеља здравља уста и зуба published on

Недеља оралног здравља уста и зуба у Републици Србији се обележава сваке године у трећој недељи маја, овогодишња кампања трајала је од 15. до 21. маја.nedelja zdravlja usta i zuba

Обележена је бројним активностима као што су јавне и друге манифестације у којима су учествовали стручњаци из области стоматологије и општа популација. Циљ кампање „Недеље здравља уста и зуба“био је информисање и стицање знања, формирање исправних ставова и понашања појединаца у вези са очувањем и унапређењем здравља уста и зуба популације, посебно деце и младих. Кампању су спровели Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Стоматолошки факултет Универзитета у Београду уз подршку Министраства здравља Републике Србије. Како сазнајемо од Марине Перовић, стоматолога, носиоци и координатори активности за територију сваке општине су домови здравља, уз активно учешће приватне стоматолошке праксе, локалне заједнице, привартног сектора и удружења грађана.

Орално здравље има велики утицај на опште здравље и самопоуздање, а утиче и на кључне функције као што су говор и смех. У свету 60 до 90 одсто школске деце има зубни квар, а 30 одсто становништва старости  65 до 74 године  нема ниједан свој зуб. Овогодишња тема „Осмехни се здраво“ наглашава значај доброг оралног здравља за свакодневне активности као што су говор и смех.

У Врњачкој Бањи стоматолошка екипа је посетила Предшколске установе „Радост“ и „Колибри“. Стоматолози су својим предавањима о значају оралног здравља покушали да мотивишу како децу тако и њихове васпитаче да дају свој допринос у очувању оралног здравља.

М.В.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial