Skip to content

Document Header

НОВИ ИНДЕКСИ ЗА НОВУ ГЕНЕРАЦИЈУ

НОВИ ИНДЕКСИ ЗА НОВУ ГЕНЕРАЦИЈУ published on

На Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу, првог октобра, организована је свечана додела индекса бруцошима генерације 2019/2020 и тиме обележен почетак нове школске године.

Факултет је ове године уписало 200 бруцоша на три студијска програма – Хотелијерство и туризам, Здравствени туризам и Гастрономски менаџмент. Највише уписаних студената је на студијском програму Хотелијество и туризам.

Свечана академија отворена је химнама „Боже правде“ и „Gaudeamus igitur“.

Свечаној академији, поред бруцоша и колектива Факултета,  присуствовао је велики број гостију – државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Ана Ланговић Милићевић, проректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Саво Трифуновић, представници локалне самоуправе, Иван Радовић, председник СО и Родољуб Џамић, одборник и иницијатор оснивања високошколских установа у В. Бањи, директори средњих школа, представници хотелских и туристичких предузећа, бројни гости, пријатељи факултета и представници медија.

У име руководства Факуктета и у име свих запослених, све присутне као и девету генерацију студената  поздравила је Јелена Петровић, менаџер Факултета.

Присутне је поздравио и декан Факултета за ХиТ, проф. др Драго Цвијановић: „Веома сам срећан и у име свих колега желео бих да изразим задовољство што ће данас нова генерација студената добити индексе. На овом Факултету знање се стиче кроз теорију и праксу. Нема хотела, мотела, етно села у Србији где наши студенти не раде“. У даљем обраћању студентима истакао је да је њихов задатак да у наредне четири године дипломирају. Праксу ће имати континуирано преко целе године, што највише важи за Гастрономски менаџмент.

„Србија је прелепа земља, али ви са вашим знањима морате бити локомотива развоја наше Србије. Бићу поносан што ћете једнога дана носити славу овога Факултета, и желим вам сву срећу овога света“, истакао је декан Цвијановић. Посебно се захвалио локалној заједници на свеколикој подршци као и Министарству просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Проф. др Саво Трифуновић, проректор за координацију послова факултета чије је седиште ван седишта Универзитета у Крагујевцу, поздравио је најмлађе чланове универзитетске заједнице речима „Добродошли у храм науке и знања који досеже до мудрости“ и објаснио да студенте прве године називају бруцошима док не положе први испит на факултету. Студентима Факултета за хотелијерство и туризам је омогућено да уз подршку стручног и квалитетног наставног кадра стичу теоријско и практично знање и да стекну диплому првог државног факултета из области туризма, и постану успешни менаџери у хотелијерству и туризму.

Затим је прочитана писмо-честитка Бобана Ђуровића, председника општине Врњачка Бања за почетак нове године студија у којој је изразио очекивање да ће по завршетку студија многи остати овде у хотелима у Врњачкој Бањи и да ће дати свој допринос развоју туризма.

Родољуб Џамић је у свом обраћању подсетио да је тачно пре двадесет година отворено Одељење Економског факултета, а да данас имамо државни Факултет за хотелијерство и туризам са три смера. Факултет се мења у сваком погледу, и кад је у питању опремање – нови амфитеатар, и у начину организовања наставе и праксе. Успех једне општине мери се колико она улаже у образовање, у културу, а Џамић је мишљења да општина Врњачка Бања по томе предњачи.

Студенткиње, чланице Драмске секције казивале су стихове „Чувајте се сатова што касне“ Владимира Стојиљковића и „О књигама“ Пера Зупца.

У наставку Академије уследило је свечано уручивање индекса, које су бруцошима, студентима прве године Факултета за хотелијерство и туризам уручили чланови Студентског парламента.

М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial