Skip to content

Document Header

НОВИНЕ У ПРОПИСИМА О РАДУ

НОВИНЕ У ПРОПИСИМА О РАДУ published on

Традиционално, већ 17 година „Глосаријум“ и редакција часописа „Избор судске праксе“ организују у Хотелу „Бреза“ два пута годишње, у априлу и октобру, стручна саветовања за правнике.propisi o radu vrnjacke novine

Традиционално, већ 17 година „Глосаријум“ и редакција часописа „Избор судске праксе“ организују у Хотелу „Бреза“ два пута годишње, у априлу и октобру, стручна саветовања за правнике. „Најназначајније новине у прописима о раду и по основу рада“ назив је саветовања које је организовано од 18. до 20. априла. Приликом отварања Саветовања 18. априла учеснике је поздравио Милан Жамац, директор Издавачког предузећа „Глосаријум“. Правници из привреде, управе и државних органа били су у прилици да се упознају са најактуелнијим темама везаних за прописе о раду. Предавања су одржали еминентни стручњаци и научни радници. Проф. др Зоран Ивошевић са Правног факултета Универзитета Унион говорио је о појму, режиму, врстама заснивању и новелирању радног односа, затим о заради, надокнади зараде и другим примањима, као и о престанку радног односа. О запошљавању странаца у Србији говорила је Љиљана Џувер, помоћник министра за рад, запошљавање и борачка питања, док је њен колега Зоран Лазић упознао учеснике Саветовања са новинама предвиђеним у Закону о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и њиховој заштити. Судија Врховног касационог суда Снежана Андрејевић одржала је предавања о правном положају узбуњивача и о улози Врховног касационог суда у уједначавању судске праксе у радном праву. Директор Фонда солидарности Јаблан Обрадовић  говорио је о правима запослених пред Фондом солидарности. Адвокат Милан Ивошевић имао је излагања о радном односу на одређено време и о радном времену, одморима и одсуствима.  Заштита запослених на раду била је тематика којом се бавила Бисерка Живановић, судија Врховног касационог суда. Предавачи овог Саветовања били су и: Олга Вучковић Кићановић из Агенције за мирно решавање радних спорова, дипл. правник Гордана Вићентијевић, Гордана Ајншпилер Поповић, судија Врховног касационог суда, Горан Марковић из Инспектората за рад и проф. др Небојша Шаркић.

М.Ст.Ј.

НОРМАЛИЗАЦИЈА РАДНОГ ВРЕМЕНА У ВРЊАЧКОМ ДОМУ ЗДРАВЉА

Након укидања ванредног стања у Републици Србији због епидемије вируса КОВИД 19, сви домови здравља су се вратили на устаљени рад какав је био и пре увођења ванредног стања. Укинути су сви кол центри Дома здравља „Др Никола Џамић“. Одељења Педијатрије и Опште медицине раде у две смене а лекари специјалисти раде пре подне.

– Након укидања ванредног стања, 13. маја враћамо се на радно време које смо заправо имали пре увођења ванредног стања у нашој земљи. Радно време организационих јединица које раде у две смене, а то су Општа медицина и Педијатрија, је од 7 до 14 часова и друга смена  од 14 до 21 сат. Укидамо кол центре у овим службама као и психолошку помоћ грађанима а радно време викендом у овим службама биће као и раније, од 7 до 12 сати. Служба Хитне помоћи, наравно, радиће 24 сата а  све специјалистичке службе раде пре подне. Увели смо приправност за рентген службу и АТД одељење обзиром да остаје КОВИД амбуланта. Знамо да је процедура за пацијенте уколико имају тегобе да се јаве на познате бројеве телефона, затим  долазе у амбуланту у Ново Село и након процене лекара сходно томе шта је даље потребно од дијагностике, уведена је та приправност. За суграђане којима је потребан рентген,  односно АТД служба, свакако у преподневном раду од 7 до 13 часова оба лекара ће радити и бити на услузи свим грађанима односно пацијентима. Искористићу прилику  да апелујем на наше суграђане да се придржавају мера на које се апелује и које су на снази, лична одговорност је на првом месту  и уколико имају потребу да дођу у Дом здравља носе маску и рукавице и обавезно прођу кроз дезинфекциони тунел јер их мали број установа у Србији има и просто треба да искористе ту предност коју врњачки Дом здравља има. Мере јесу релаксиране али опуштања и даље нема и поновићу, лична одговорност је на првом месту, рекла је директорка врњачког Дома здравља др Весна Малићанин.

Наставила је са радом и КОВИД амбуланта у Новом Селу у времену од 9 до 17 часова. Са проглашењем ванредног стања затворене су амбуланте по месним заједницама а сада, након укидања ванредног стања стечени су услови да исте буду и отворене.

А.С.

Please follow and like us:

Please follow and like us:

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial