Skip to content

Document Header

Ново Село и Шмартно об Паки- побратимство дуго четири деценије

Ново Село и Шмартно об Паки- побратимство дуго четири деценије published on

Воз Братства и јединства који је од Марибора до Краљева низао ниску пријатељских веза између словеначког и српског народа повезао је пре више од четири деценије Ново Село – највеће место у општини Врњачка Бања и Шмартно об Паки, тада МЗ у општини Велење, а данас општину у Републици Словенији.smartno-ob-paki

У Новом Селу 3. октобра 1976. године  потписана је Повеља о братимљењу ова два места из бивше СФРЈ. Размењиване су посете младих и старих, склапала су се нераскидива пријатељства и везе које трају до данашњих дана.

Долазак и боравак тридесетак деце из Словеније у породицама вршњака из Новог Села од 11. до 16. септембра 2016. године почетак је обележавања ретког јубилеја, 40 година побратимства, старијег од ЕУ. Прва размена деце реализована је 2012. године.

Домаћини су припремили програм којим ће госте упознати са свим лепотама Врњачке Бање и Србије а најављена је посета представника Амбасаде Словеније у Београду, родитеља и представника општине Шмартно об Паки и Велење.

Ово је у ствари увод у централно обележавање јубилеја које се организује у Шмартном об Паки од 11. до 13. новемра у време дана ове Општине кроз Програм ЕУ – Европа за држављане где су Пројектом (MOCP) Medkulturnost druzbe za vecjo civilno participacijo обухваћене општине Шмартно об Паки, Врњачка Бања, као и општине из Аустрије и Хрватске тако да ће се Врњачка Бања представити на културном, привредном и спортском плану. Припреме у Новом Селу у организацију УГ Новоселац су у пуном јеку, а узвратна посета деце из Новог Села реализоваће се од 7. до 13. новембра 2016. године.

Жарко Марковић

 

 

 

 

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial