Skip to content

Document Header

О Карађорђевом племенском пореклу

О Карађорђевом племенском пореклу published on

У Библиотеци „Др Душан Радић“ 6. јула, Живојин Андрејић одржао је интересантно предавање о високом племенском пореклу Карађорђа.Karadjordje

Дугогодишњи истраживачки рад сублимирао је нова сазнања и претпоставке о родослову Карађорђа.

Карађорђева историја писана је на приповедањима. Зна се да му је отац Петар, мајка Марица и деда Јован. Дуго се није знало ни кад је рођен. Немамо валидних извора о Карађорђу. Говорило се да је неписмен, али, ипак, писао је. Андрија Лубурић је проучавао Карађорђа. Деда Јован је био војвода Васојевићско–климентски и алај барјактар седам брдских племена. Карађорђе је убио свог оца Петра, Љушић је то открио, а рођеног брата Маринка је обесио, због политичке игре у коју је ушао.

Сестра Јованова била је удата за кучког војводу Симу Рашовића, друга сестра удата за војводу Зогу. Они су били нека врста племенске аристократије, рекао је између осталог Андрејић и указао на бројне кумовске везе Карађорђа који је кумовао и са двојицом Турчина.

Андрејић је указао и на идеализацију портрета вожда Карађорђа која није случајност.

Живојин Андрејић је из Раче. Завршио је Вишу педагошку школу у Београду, дипломирао историју уметности на Филозофском факултету у Косовској Митровици. Члан је Удружења ликовних уметника Крагујевца, Удружења књижевника Србије. Излагао 36 пута самостално. Написао преко 40 књига и много научних радова, представио је Горан Атанасковић, директор Библиотеке, госта Андрејића.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial