Skip to content

Document Header

О пројектима које подржава Швајцарска агенцију за сарадњу

О пројектима које подржава Швајцарска агенцију за сарадњу published on

Поводом учешћа Општине Врњачка Бања у пројектима које финансира Швајцарска агенција за сарадњу (SDC) председник општине Бобан Ђуровић са својим сарадницима примио је 5. новембра, у свом кабинету, амбасадора Швајцарске Филипа Геа, Рут Хубер, заменицу директора SDC, Урсулу Лојбли, директорку Швајцарске канцеларије за сарадњу и Београду, Жоржет Бруше, шефицу Одељења Западног Балкана SDC, Сашу Милер, шефицу Одељења за управљање, Амбасада Швајцарске у Србији, Петра Василева, националног координатора програма SDC у Србији, као и Ђорђа Станчића, генералног секретара СКГО, Одсека за буџет и финансије и његовог заменика Николу Тарабука.svajcarci

Састанак се базирао на теми реализације пројекта „Реформа пореза на имовину“, а било је речи и о учешћу Врњачке Бање у раду СКГО и сарадњи.

– Врњачка Бања је добила могућност подршке два пројекта од стране швајцарске Владе: „Реформа пореза на имовину“ и „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине“. Битно је нагласити и у складу са реформама које уз помоћ вас спроводимо је да смо као општина имали велике реформе, пре свега у пословном и инвестиционом амбијенту и да смо у томе успели. Допринос је и пројекат који смо са вама радили у области пореске политике, рекао је председник Ђуровић у обраћању гостима и упознао их са основним карактеристикама туристичке општине Врњачка Бања, као и са радом локалне самоуправе.

– Швајцарска се много  фокусира на локалне самоуправе и локалне скупштине и због тога је  веома  важно за нас што смо данас у Врњачкој Бањи и што размењујемо мишљења о пројекту „Реформа система пореза на имовину“, који је успешан пројекат, како сам вас разумео, рекао је амбасадор Филип Ге, који је прошле године, у приватној посети по први пут боравио у Врњачкој Бањи.

У наставку састанка размењене су информације о искуствима са пројектом који подржава SDC са Сталном конференцијом градова и општина и представници из Швајцарске били су у прилици да директно, на терену изврше процену како се пројекат спроводи.

Рут Хубер, заменица директора SDC рекла је да је врло важно разменити информације и чути какву подршку општина добија од СКГО.

– Нас занима и шта се догађа  са локалном скупштином јер ми сматрамо да су локалне скупштине важан начин за функционисање система међусобне контроле различитих грана власти. Нас занима колико је становништво укључено у одлучивање о томе како ће се прикупљена средства од пореза на имовину употребити, рекла је Рут Хубер.

  Током састанка извештаје о реализацији пројекта „Реформа пореза на имовину“ поднели су Снежана Миљевић, начелница Пореске управе, Зоран Дунић, руководилац Одсека за буџет и финансије, Јасмина Трифуновић, руководилац Одсека за послове органа општине, Саша Радисављевић, секретар Скупштине, као и Сандра Петровић, пописивач.

М.Ст.Ј.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial