Skip to content

Document Header

Обележена годишњица оснивања Црвеног крста Врњачке Бање

Обележена годишњица оснивања Црвеног крста Врњачке Бање published on

Поводом обележавања годишњице оснивања  Црвеног крста Врњачке Бање, 28. октобра организовани су пријатељски сусрети са братским ОО Црвеног крста из Сремских Карловаца и Грачанице.c-krst-disovic

Делегације из ова две организације дочекали су представници Црвеног крста Врњачке Бање – Слободан Дишовић, Бранко Чеперковић, Мића Миодраговић, Жарко Марковић, Ђорђе Ђукић. Присутни су били и представници месних одбора општинске организације као и Зорка Јанчић, суруга недавно преминулог вредног активисте Црвеног крста Предрага Педе Јанчића.

Гостима је добродошлицу, у новоопремљеном простору Црвеног крста,  пожелео Слободан Дишовић уз подсећање да је Црвени крст Србије основан 6. фебруара 1876. године, на иницијативу др Владана Ђорђевића.

– Почетак развоја Црвеног крста Врњачке Бање везан је за 1915. годину. Некако, у ово јесење време, на иницијативу Међународног Црвеног крста у Врњачкој Бањи, попут још неких градова у Србији, отварају се Болнице у којима се лече рањеници са фронта и домаће становништво.  Та, чувена британска мисија лекара и медицинских сестара, под вођством др Џемса Берија оставила је једногодишњи рад  у венама тада многих Врњчана, а потом и њиховим потомцима да се и данас са поносом сећају те хумане и племените мисије. Мислим, драги пријатељи из Грачанице и Сремских Карловаца да смо поставили темеље плодне сарадње, а ово је прилика да се договоримо како ћемо даље да радимо, рекао је Дишовић и гостима пренео поздраве које им је упутио председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, заменика генералног секретара ЦК Србије Драгослава Карића и покрајинског секретара ЦК Косова и Метохије Драгише Мурганића.

Врњачка Бања је у знак вечите захвалности британским лекарима и медицинским сестрама подигла Спомен-обележје, као симбол захвалности и сећања на то незаборавно време. У сећање на њих Трочлана делегација, представници све три организације Црвеног крста положила је цвеће, у знак поштовања хуманог дела, крај спомен-плоче.

Уследио је обилазак планине Гоч – дела где се налазе скијашке стазе, акумулационо језеро „Селиште“ и посета ресторану „Бреме“ који води чувена Јела, која је избегла из Лике и која је на планини Гоч нашла уточиште са својом породицом.

Дружење  уз ручак са гостима из Сремских Карловаца и Грачанице је настављено у просторијама Црвеног Крста, а постигнут је договор да се све три побратимске организације окупе и ангажују на изради пројекта који ће и заједно реализовати.

М.В.

 

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial