Skip to content

Document Header

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЦРВЕНОГ КРСТА

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЦРВЕНОГ КРСТА published on

Светски дан Црвеног крста обележава се 8. маја у целом свету, на дан рођења Анри Динана, оснивача најстаријег хуманитарног покрета.

И ове године, истим поводом, делегација Црвеног крста Врњачке Бање положила је цвеће пред спомен обележјем код минералног извора Слатина, постављеним октобра 1985. године, у знак захвалности грађана Врњачке Бање, британским женама – лекарима и болничаркама које су 1915. године лечиле српске рањенике и болеснике. Те године у Врњачкој Бањи је радило седам разних британских болница. Поред прихватања и лечења рањеника, лечени су и мештани Врњачке Бање, међу којима је највише било деце јер је у то време у Бањи и околини владала епидемија дифтерије.

Обраћајући се присутнима, Слободан Дишовић, секретар ОО ЦК, подсетио је на историјат Црвеног крста и датуме који се сматрају почетком рада организације у Србији, најавивши притом поздравне речи др Весне Малићанин, председнице ОО ЦК Врњачке Бање и реситал ученика основне и средњих школа, уприличен обележавању овог значајног датума. „Има нечег заједничког у покрету Црвеног крста у свету. То је језик којим се споразумевамо без обзира на различито порекло земаља из којих потиче, то је језик који окупља породице Црвеног крста у свим земљама света. За све што чини Црвени крст данас и свакако сутра, обавезује нас 143 године постојања Црвеног крста у Србији, брига за човека и очување његовог достојанства. Године у којима су многи људи уткали своје вредности, ауторитет и знање, обавезују сазнања да су људи свих профила знали да цене потребу постојања Црвеног крста.

Поверење које је стекао Црвени крст мора се чувати управо због људи којима је потребан. Једном је неко рекао одавно да нема Црвеног крста, требало би га измислити. Он ће постојати док буде било људи који неће живети само за себе, који ће део свог живота поклонити деци којој треба вратити осмех и човеку коме треба пружити помоћ“, изјавила је др Весна Малићанин, председница општинске организације Црвеног крста.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial