Skip to content

Document Header

Од „Здравственог предузећа“, до медицинског спа комплекса -брига о грађанима која траје 70 година

Од „Здравственог предузећа“, до медицинског спа комплекса -брига о грађанима која траје 70 година published on

Одлуком Владе Народне Републике Србије, 1947. године основано је „Државно здравствено предузеће републиканског значаја – Врњачка Бања“, са циљем пружања услуга лечења термоминералним водама грађанима Федеративне Народне Републике Југославије.merkur

Пролазиле су године и деценије, мењали су се називи и организациони облици установе, али првобитни друштвени и хумани циљ и данас се остварује. Представљајући срж Врњачке Бање и њене услуге током свих 70 година постојања, установа се трaнсформисала од првобитног завода и каснијег РХ центра у Медицински и спа комплекс „Меркур“.

Прича о „Меркуру“ као бањском центру почиње 1947. године. Врњачка Бања је позната као краљица бањског туризма и некадашње место одмора српске аристократије, која је још тада увидела предности боравка у бањи и благодети њених вода. Интересантна је чињеница да је између два светска рата Врњачка Бања имала више туриста него Дубровник. Бројне знамените личности почев од научника, песника, глумаца и писаца проводиле су време у бањи и у њој налазиле своју инспирацију. „Меркур“ је од свог оснивања био срж Врњачке Бање и његове услуге, креирајући принципе бањског лечења, терапијске третмане минералним водама, хигијенско-дијететски режим у којем важну улогу имају избор хране, одмор и релаксација, боравак у природи и друштвени живот.merkur

Балнео терапије коришћене у „Меркуру“ кроз векове, и дан данас су основ услуга које се успешно примењују, ангажовањем природног богатства Врњачке Бање – минералне воде , кроз терапије: пијење, купање, инхалирање, вагинално орошавање и клизме.

“Меркур“ је кроз добро вођену стратегију развоја у последњој деценији успео да се развије из класичног бањског РХ центра у модеран медицински и спа ресорт. Традиционална балнео услуга надограђена је уз савремене дијагностичке методе, високоспецијализован медицински тим, релакс и спа садржаје, који на најбољи могући начин буде здравље!

Данас, „Меркур“ није само савремено опремљено, међународно признато лечилиште, у којем борбу за здравље успешно воде удружено и лекари и природни лековити фактори, због чега су њихови резултати у дијагностици и лечењу болести органа за варење, коштано-зглобног система, као и у превенцији и лечењу дијабетеса – тако значајни. Такође, представља сјајно место и за све оне који трагају за релаксацијом, потпуним опуштањем и ревитализацијом или за физичким активностима у превентивне сврхе, место у којем се на много чудесних начина – „буди здравље“.merkur kupatilo

Данас, „Меркур“ представља модеран Resort смештен у самом срцу Врњачке Бање у прелепом природном окружењу врњачког парка, једног од најлепших у Европи. „Меркур“ успешно комбинује савремену технологију и комфоран смештај, са спа услугама и природним богатством Србије, пружајући пацијентима здравље и лепоту. Купање у минералној води којом су испуњени сви базени Меркуровог Спа центра „Римски извор“, савремена је верзија традиционалног концепта бањских када. Некадашња поштанска писма пацијентима, данас су замењена сајбер-технологијом са могућношћу истовремене двосмерне комуникације  са хиљадама пацијената преко веб-сајта, друштвених мрежа, е-маил алата и он-лајн апликација.

“Меркур“ је занимљив мозаик различитих, инспиративних могућности где је све подређено онима који у Врњачку Бању дођу вођени потребом да нађу лек или жељом да врате енергију и осмех.

 

 

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial