Skip to content

Document Header

Одржан Фестивал дечијег фолклора “Кад липе цветају”

Одржан Фестивал дечијег фолклора “Кад липе цветају” published on

Фестивал дечијег фолклора, 22. по реду, „Кад липе цветају“ у организацији КУД-а „Абрашевић“ и под покровитељством СО Врњачка Бања одржан је 23. јуна на Летњој позорници.Kad lipe cvetaju

У име СО Врњачка Бања част да Фестивал прогласи отвореним имао је Душан Стевановић, помоћник председника општине, а улогу водитеља програма имала је Наташа Бабић, учитељица, која је и овом приликом показала и доказала да се у свакој улози одлично снађе и буде на висини задатка.

Као домаћин, КУД „Абрашевић“ је отворио овај Фестивал дечијом групом и кореографијом којом је 2015. године на XV интернационалном дечијем фестивалу фолклора у Бугарској освојио III место.

– КУД „Абрашевић“ постоји већ више од 7 деценија, основано је далеке 1946. године и од тад су многе генерације свој први контакт са игром оствариле кроз ово Друштво.

Народна игра и песма је уметност која прелази са старијих генерација на млађе а то је и циљ сваког КУД-а. Доказ да се успело у томе је и ова манифестација која се традиционално организује у јуну месецу и окупља дечије групе културно-уметничких друштава из целе Србије, рекла нам је Биљана Ђорђевић, председница КУД „Абрашевић“.

Фестивал је ове године окупио преко 300 учесника из културно уметничких друштава: „Вранић“ из Вранића, „Бор“ из Бора, „Шумадија“ из Г. Милановца, „Јелек“ из Подунаваца, „Фрула“ из Рашке, „Абрашевић“ из Чачка, „Свети Никола“ из Трстеника, „Бане Миленковић“ из Новог Села, „Топлица“ из Прокупља, „Чукојевац“ из Чукојевца, „Ратина“ из Ратина, и Црквено играчки ансамбл „Бранко“ из Ниша. Публика је уживала у извођењу сплетова народних игара.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial