Skip to content

Document Header

Одржан Национални симпозијум у „Меркуру“ – “Шећерна болест – увек актуелна тема”

Одржан Национални симпозијум у „Меркуру“ – “Шећерна болест – увек актуелна тема” published on

У петак, 27. октобра 2017. године, у конгресној сали, зграде Термоминералног купатила, у Врњачкој Бањи, свечано је отворен Национални симпозијум “Шећерна болест – увек актуелна тема”, у организацији Специјалне болнице “Меркур”.merkur 1
У име домаћина, свих запослених и менаџмента, на самом почетку скуп је поздравила др Данијела Карамарковић: “Меркур ове године слави важан јубилеј, 70 година од оснивања установе. Те давне 1947. године почели смо као привредно предузеће и до данашњих дана израсли у модерну и савремену Специјалну болницу.
Значајна ставка по којој се разликујемо од осталих РХ центара јесте лечење шећерне болести. Наиме од 1976 године у „Меркуру“ постоји ендокринолошко одељење за оболеле од шећерне болести. Кроз све ове године посебну пажњу смо придавали усавршавање медицинског кадра и створио је један велики мултидисциплинарни тим лекара, сестара, терапеута, који су и снага ове установе. Захваљујући томе смо 2008. године од стране Фонда препознати као установа која може да буде центар за едукацију оболелих од шећерне болести, а у циљу превенције компликација. Тако да сви пацијенти који су старији од 18 године и на инсулинској су терапији могу једном у 4 године, 10 дана о трошку Фонда да буду код нас у програму едукације.
Због свега наведеног данас смо баш овде у “Меркуру”, на симпозијуму о шећерној болести и баш у овој годину јубилеја . Надам се да ће овакви скупови постати традиција у Меркуру” .merkur 2
Током два дана трајања симпозијума еминентни стручњаци из области дијабетологије, одржали су  предавања која истичу најновија сазнања о дијабетесу.
Циљ скупа је да се дијабетес као обољење сагледа на један мултидисциплинаран и свеобухватан начин, као и презентовање најновијих трендова када је терапија ове болести у питању.
На скупу је  као главни предавач учествовао  академик проф. др Небојша М. Лалић, декан Медицинског факултета у Београду и председник Републичке комисије за дијабетес, који је говорио  на тему “Савремена терапија у шећерној болести”.
Тим лекара „Меркура” као Националног едукационог центра за дијабетес и водеће установе када је ова болест у питању,  учествовао је у предавања на темама едукације, превенције и терапије дијабетеса.merkur 3
Одржавање Националног симпозијума подржали су Novonordisk, Sanofi, Swiss Nature, Adoc, Roche.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial