Skip to content

Document Header

ОДРЖАН ПРВИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

ОДРЖАН ПРВИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ published on

Пред више од 350 гледалаца, 25. јула, званично је отворен први Интернационални фестивал позоришта у Врњачкој Бањи. Фестивал је отворила представа „Oleanna“ у режији Виде Огњеновић, коју су маестрално извеле глумице Јована Тодоровић и Annamaria Serda са београдског Факултета савремених уметности.

Свечаном коктелу поводом отварања присуствовали су представници локалне управе и културних и уметничких институција из Врњачке Бање, Kраљева, Београда и мањих градова у окружењу, као и представници медија. Заједнички закључак је да један овакав фестивал, првенствено посвећен младима, био неопходан Бањи и да ће вишеструко допринети културном развоју локалне заједнице и Србије уопште.

– Kада сам први пут чуо о идеји за фестивал од организатора, мислио сам да је то само леп концепт који је тешко изводљив у времену када је, чини ми се, мало слуха за културу и уметност. Ипак, њихова решеност да истрају у својој замисли била је мотив да их Општина Врњачка Бања подржи. Посебно зато што су то наши млади суграђани из Бање, који чине нешто добро за Бању и младе. Сада, када стојим на бини и делим са вама утиске одушевљења, искористићу прилику да им пожелим да још дуго трају и да заједно славимо њихове јубилеје, истакао је Милутин Думановић, помоћник председника Општине за област туризма.

Други дан Фестивала започео је радионицом фотографкиње Јоване Ракезић, која је такође Врњчанка, а чији радови су се нашли и у водећем модном магазину „Vogue“, док је, на одушевљење публике, представа „Овде пише наслов драме о Анти“, сјајног Ивора Мартинића, у режији Марије Барна-Липковски, обележила друго фестивалско вече.

Трећи фестивалски дан започео је округлим столом о значају децентрализације културе, изазовима и перспективама. Учесници су били Саша Миленковић, директор Kултурног центра Врњачка Бања, Невена Цаковић, продуценткиња београдског Рефлектор театра, Александра Kовачевић, редитељка Kраљевачког позоришта и Милена Божовић Манић, новинарка и уредница Радио Београда, која је специјализована за културу. Овај стручни скуп модерирао је доц. др Душан Стојаковић са београдског Факултета савремених уметности. Једна од кључних порука је да је децентрализација културе можда и најбољи начин да се култура и уметност нађу управо тамо где је публика, уместо да публика трага за овим садржајима, а што је у великој мери ван великих градских језгара. Учесници су сложни у ставу да је потребно дефинисати детаљнију националну културну стратегију, али и развити много већу заинтересованост медија за културне и уметничке садржаје, јер они могу да одиграју важну улогу у едукацији становништва и подизању опште културне свести.

– Локална управа и Kултурни центар Врњачка Бања, пре свега, настоје да изграде адекватну инфраструктуру за реализацију пројеката у области културе, по чему је бањско лето већ препознатљиво. Други важан сегмент је сагледавање и задовољавање културних потреба локалног становништва, али и туриста, на основу чега може да се допринесе општом развоју Бање, истакао је Саша Миленковић, директор Kултурног центра на округлом столу, хвалећи покретање Фестивала и потврдио спремност локалне управе за подршку културним и уметничким пројектима, а за шта је првенствено потребна иницијатива, идеје и предлози који су усмерени ка локалним институцијама.

Представа „Мушкарчине“, београдског Рефлектор театра, затворила је треће фестивалско вече, пред око 700 гледалаца. Маестралан глумачки ансамбл и сјајан ауторски тим заслужено су награђени овацијама публике али и наградом „Променада“. Ова награда се додељује само једна сваке године и то за посебан допринос културном и уметничком стваралаштву.

Затварање Фестивала уприличено је пред пуним Тргом културе, извођењем представе о одрастању „Ствар избора… зашто слушам Марчела“, а додељене су и специјалне награде за публику.

Фестивал је током 4 дана посетило око 2.000 гледалаца.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial