Skip to content

Document Header

ОДРЖАН САСТАНАК ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

ОДРЖАН САСТАНАК ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ published on

Поводом епидемије Корона вируса, 16. марта 2020. године, у Врњачкој Бањи, одржан је први састанак Штаба за ванредне ситуације,од како је расписано ванредно стање на територији Републике Србије. Штабом руководи командант штаба, председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић. 

На састанку су донете конкретне мере које су у складу са одредбама које је дала Влада Републике Србије, након увођења ванредног стања. „На састанку Штаба за ванредне ситуације донете су конкретне мере, пре свега, имплементација мера са републичког на локани ниво, у циљу заштите и спречавања ширења вируса, а с друге стране и понашање свих друштвених институција, у наредном периоду док траје ванредно стање, у Републици Србији. Донети су одговарајући закључци, који су одмах добили примену, а сви су углавном у сврху превентивних, заштитних мера, консолидације стања и што боље информисаности грађана о свему што се дешава како на нивоу републике, тако и на локалном нивоу“, рекао је Ђуровић.
На штабу је донета одлука о појачаном раду предузећа Бањско зеленило и чистоћа, Белимарковац и Шуме Гоч. У сарадњи са Белимарковцом, Бањско зеленило ће одржавати комуналну хигијену улица у Врњачкој Бањи, док ће се смеће и отпад износити дупло чешће него у претходном периоду. Настале кварове на водоводу, дежурне екипе Белимарковца санираће у најкраћем могућем периоду, што ће у наредном периоду бити њихов примарни задатак.
„Поред појачаних активности наших Јавно-комуналних предузећа, морам издвојити да су донете конкретне одлуке у које су укључене институције које се баве бригом о најстаријима и најнемоћнијима. То су Центар за социјални рад, Црвени крст и део Општинске управе, који је добио задатак да у наредних 48 сати уз подршку месних канцеларија и месних заједница изврши обилазак и попис лица старијих од 65 година, а који живе сами у својим домаћинствима. Циљ је да се овим лицима помогне у смислу набавке намирница и медикамената, како би се што мање кретали и на тај начин избегли могућност заразе“, наводи Ђуровић.
Волонтери врњачке општине поменуте грађане снабдеваће храном и медикаментима, како би што мање излазили из кућа и у циљу заштите свог здравља и здравља својих најмилијих, и тако поштовали препоруку Владе Републике Србије. Посебне бројеве телефона отвориће Црвени крст Врњачка Бања, Центар за социјални рад, Дом здравља „Др Никола Џамић“ и Општинска управа, а који ће бити намењени информисању најстаријих суграђана о начину пружања помоћи, током трајања ванредног стања.
Сви тимови и директори јавних предузећа и установа у обавези су да свакодневно команданту штаба подносе писане извештаје о спроведеним активностима које су прецизиране донетим одлукама.
У наредном периоду штаб ће заседати сваки дан уколико за то буде било потребе, како би све одлуке и препоруке које доноси Влада републике Србије могле одмах да се спроведу и на локалу.

С. Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial