Skip to content

Document Header

ОДРЖАНА 22. РЕДОВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

ОДРЖАНА 22. РЕДОВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ published on

Редовна седница Скупштине општине, двадесет друга по реду, одржана је 27. марта у Великој сали СО. председавао је Иван Радовић у присуству 21 одборника, председника, заменика и помоћника председника општине, чланова Већа, директора јавних предузећа и установа и представника стручних служби.

Дане Станојчић, заменик председника Скупштине општине затражио је реч и у кратком обраћању подсетио да се 22. седница Скупштине општине одржава на дан историјског датума 27. марта када је у Београду извршен пуч један сат по поноћи којим је поништено потписивање протокола о приступању Југославије Тројном пакту (Немачка, Италија и Јапан) од 25. марта. Избиле су демонстрације с чувеним паролама „Боље рат него пакт“ и „И боље гроб него роб“. Сви присутни позвани су да минутом ћутања одају почаст настрадалим учесницима демонстрација као и жртвама НАТО бомбардовања које је, такође, отпочело крајем марта.

Потом је усвојен записник са седнице Скупштине општине одржане 30. јануара и дневни ред. Прва тачка била је разматрање Статута општине Врњачка Бања и амандман који је поднео одборник Родољуб Џамић који се односи на утврђивање Дана Врњачке Бање с тим што ће се 14. јул славити уколико се до тог датума не одреди неки други датум. Што се тиче Статута, из образложења које је дао Саша Радисављевић, секретар Скупштине,  новине су да је број помоћника председника општине смањен са три на два, затим ојачана је улога месних заједница, односно непосредно учешће грађана у одлучивању. Новим Статутом дефинисано је да је пуноважно покретање грађанске иницијативе 5% од укупног броја грађана. Нови статут општине Врњачка Бања је усвојен, док је усвајање Пословника одложено за наредну седницу.

Уследила је тачка Ребаланс Одлуке о буџету општине Врњачка Бања за 2019. годину која је изазвала и најжучнију расправу. Одборник Војислав Вујић који за себе каже да је сам опозиција, или једини опозициони посланик констатовао је да су ребаланси веома често на дневном реду као и питање распореда места монтажних објеката. Добио је одговор од Ивана Џатића, заменика председника општине, да разлоге овог ребаланса треба тражити у одобравању два нова пројекта – и то завршетак уређења Црквеног брда за који је новац добијен од Министарства трговине, туризма и телекомуникација и други пројекат који ће се реализовати је 2. фаза и Унапређење енергетске ефикасности зграде општинске управе за који је новац опредељен из Министарства за привреду. С тим у вези потребно је да Општина обезбеди средства за учешће у пројектима и зато је извршена одређена промена на појединим позицијама. По усвајању ове одлуке, изгласане су и следеће тачке: Стамбена стратегија општине Врњачка Бања 2019 -2029. година; Одлука о Плану детаљне регулације стамбеног насеља у Липови „СТ3“; годишњи Програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији општине Врњачка Бања за 2019. годину; Одлука о одређивању надлежног органа за спровођење поступка давања у заскуп земљишта у државној својини на територији општине Врњачка Бања; одлуке о мрежи јавних основних школа и јавних предшколских установа на територији општине Врњачка Бања.

Једна од тачака дневног реда била је Одлука о лимо сервису. Овом одлуком локална самоуправа настроји да доведе у ред тзв. ванлинијске превознике који су се до сада незванично дефинисали као превозници путничким возилима по цени аутобуских карата на тим линијама. По закону локална самоуправа уређује и обезбеђује јавни превоз.

Ево неколико одредница о Лимо сервису који се регулише донетом одлуком а које је изложио Живорад Јаћимовић. То је врста јавног превоза који је под једнаким условима доступан свим корисницима. Одредница ванлинијски значи да се јавни превоз обавља тако што се итинерер и други услови утврђују за сваку вожњу посебно и непосредно. „Лимо сервис“ је јавни превоз који се обавља путничким возилом са највише девет места за седење које је изнајмљено са услугом возача. У најкраћем још да наведемо да привредно друштво или предузетник може да обавља лимо сервис ако поседује решење Општинске управе и претежну делатност „такси превоз“ и испуњава услобе у погледу возила и возача.

На седници Скупштине уследило је доношење неколико одлука које се односе на појединачна решења и то смањење доприноса за уређење грађевинског земљишта за изградњу још две стамбене јединице у „Дубоком потоку“, одлука о прибављању непокретности, одлука о отуђењу дела стана у својини општине Врњачка Бања и тсл.

Програм активности Црвеног крста Врњачка Бања са финансијским планом за 2019. годину изложио је Слободан Дишовић, секретар. Програм је усвојен једногласно уз похвале за рад и за помоћ породицама и појединцима које је задесила нека од недаћа.

Уследило је усвајање извештаја о раду јавних предузећа и установа, сваког понаособ. Директори су по потреби излагали и образлагали исте. Усвојени су извешатаји о раду установа Спортски центар, Културни центар, Туристичке организације, Вртића „Радост“, Центра за социјални рад, Општинске стамбене агенције, Библиотеке „Др Душан Радић“.

Одборници Скупштине општине дали су сагласност на измене и допуне ценовника ЈКП „Бањско зеленило и чистоћа“, а онда се повела дискусија, која може се рећи се провлачила од почетка седнице,  о раду овог предузећа које је запало у потешкоће. Позитивно је то што је председник општине Бобан Ђуровић обећео да ће локална самоуправа помоћи у решавању насталог проблема уз захтев да се послови и обавезе много озбиљније схвате како би се извршио већи обухват наплате пружених услуга.

У оквиру тачке избор и именовања прихваћена је оставка Ратомира Стевановића на дужност вд директора ЈП „Бели извор“, а именован је нови директор Андрија Радуновић, дипл. економиста. Школски одбор ОШ „Бранко Радичевић“ комплетно је замењен новим члановима због истека мандата. И у Управном одбору Спортског центра Иван Грађанин на лични захтев је замењен са новим чланом – Сашом Ђуровићем испред радника Установе.

Седница Скупштине општине завршена је постављањем одборничких питања.

М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial