Skip to content

Document Header

Одржана 9. редовна седница СО Врњачка Бања

Одржана 9. редовна седница СО Врњачка Бања published on

Седницом СО В. Бања која је одржана 4. маја председавао је Иван Радовић. Градски парламент је ефикасно разматрао и усвојио 18 тачака дневног реда.v. banja

Према предлогу Општинског већа Скупштина је једногласно усвојила одлуку о изради Плана детаљне регулације „Центар 1 – Аутобуска станица“. Разматрана је и донета измењена одлука о плаћању доприноса за пензијско и инвалидско осигурање и доприноса за здравствено осигурање за лица која самостално обављају уметничку или другу делатност у области културе. Према усвојеној одлуци о одређивању надлежног органа за спровођење поступка давања у закуп пољопривредног земљишта у државној својини на територији врњачке Општине  одређује се председник Општине В. Бања као орган надлежан за доношење одлуке о расписивању јавног огласа за давање земљишта у закуп, уз сагласност надлежног Министарства.

Са 18 гласова одборници су усвојили одлуку о давању овлашћења председнику Општине  да у име СО донесе одлуку о преносу права јавне својине на другог носиоца права својине, права закупа, односно права коришћења на катастарској парцели бр. 1200/5 КО В. Бања. На овој парцели налази се објекат „Беба“ који користи Угоститељско-туристичка школа. Радоје Симић заложио се да се техничком редакцијом изостави право коришћења на неодређено време како би се у будућности избегло преношење парцеле у трајно власништво. Родољуб Џамић предложио је да се овласти административно правни одбор који би направио техничку редакцију предложене одлуке.9. sednica so

Решењем које је донето са 19 гласова „за“ дата је сагласност за извођење радова на текућем одржавању пословног простора у склопу објекта Аутобуске станице који је закупцу „Лимузина“ д.о.о. Краљево дат на коришћење.

На седници је усвојено и решење о умањењу доприноса за уређивање градског грађевинског земљишта  од 50% у поступку реконструкције и доградње прве фазе Хотела „Славија“. Председник Општине, Бобан Ђуровић информисао је одборнике о инвестицијама у хотелијерство у В. Бањи.

– Локална самоуправа је учествовала у директном довођењу људи који су купили и постали инвеститори хотела. Продат је Хотел „Звезда 1“ Компанији Цептер, који је купљен по почетној процењеној цени од стране проценитељских кућа, а добијена сагласност од стране Министарства на такву цену. Хотел „Фонтана“ такође је продат по почетној цени фирми „Јужна Бачка“ из Новог Сада, такође је дата сагласност на процењену вредност објекта. Кафе „Швајцарија“ је продат за 950.000 евра фирми „Ацико-комерц“ из Краљева. На свим овим лицитацијама било је од два па навише учесника лицитације што потврђује да је било интересовања и да је лицитација спроведена у складу са законом. Одмах по куповини власници ових објеката су у договору са локалном самоуправом постали су инвеститори улагајући средства у ове објекте и подижући њихов квалитет и категоризацију чиме су створени услови за нова радна места  и колико сам упознат, у току је конкурс за пријем нових радника. Кафе „Швајцарија“ је већ отворен, ради, а ова два хотела су у завршним фазама сређивања како би ове сезоне ипак радили да бисмо задржали пре свега конгресни туризам, семинаре, радничко спортске игре који се традиционално организују у В. Бањи, а од септембра, октобра креће се у озбиљно реновирање у смислу проширивања капацитета соба итд. Што се тиче других објеката који су веома битни за В. Бању, пре свега, објекат „Славија“, он је такође продат по цени по којој је процењен. Купила га је фирма MPSS RRESORT DOO Београд. Ту се интензивно изводе радови. Четврти битан објекас су „Рекреатурсови“ објекти код Олимпијског базена, продат фирми „Бамбус“ по почетној цени, за 800.000 евра. У тај објекат се већ инвестира и најављено је отварање крајем маја или почетком јуна када ће се објекти пустити у функцију, а аранжмани су продати све до краја октобра. Хотел „Парк“ после дуго година, иако је он приватизован нешто пре, али било је судских и административних проблема, добио је дозволу за рад, кренуо је у реновирање унутрашњости и у току наредних месец дана постоји обећање да ће средити фасаду и тај објекат би требало ове године, такође, да буде пуштен у рад, имаће 5 звездица и 35 до 40 радника ће упослити.

Овим стањем Врњачка Бања улази у конкуренцију европских места, са доста хотелског смештаја, доста хотелских лежаја, што је био интерес и жеља ове локалне самоуправе, да се створе услови да Врњачка Бања има хотеле са пет звездица, ризорт хотеле који могу да пруже услуге са великим велнес и спа центрима у зимском периоду када је број туриста мањи. Што се тиче посла око тражења партнера за хотеле, остао је још „Железничар“. Тај хотел је власништво државе, дат је на коришћење „Железницама Србије“. Ми смо као локална самоуправа у два наврата упутили захтев „Железници“ и Дирекцији за имовину да се тај објекат изузме из састава „Железница“ и да се да локалној самоуправи на коришћење, да локална самоуправа има могућност за тражење партнера пошто постоје заинтересовани партнери за куповину или улагање у тај објекат. На њима је да донесу одлуку, а уколико се не додели нашој Општини, замолили смо „Железнице Србије“ и Дирекцију за имовину изврше продају тог хотела и да би се по истом принципу кренуло одмах у реновирање.

Припрема се локација „Белог извора“, то земљиште ће бити понуђено за изградњу Терме са коришћењем оног извора испред. Ми смо тај посао што се тиче хотелијерства у Бањи завршили. На нама је сада да пратимо и да амбијент држимо на нивоу, рекао је Ђуровић.

Иван Радовић констатовао је да ће Врњачка Бања бити много боља и да је локална самоуправа заслужна за то што Бања иде крупним корацима напред. Радовић се захвалио огромној подршци премијеру Вучићу и министру Љајићу.

У даљем току седнице усвојени су извештаји о раду Општинске управе, Спортског центра, Културног центра, Библиотеке „Др Душан Радић“ и ПУ „Радост“, за 2016. годину.

Одборници су упознати са одлукама о поступању по пресудама Вишег суда у Краљеву и Апелационог суда у Крагујевцу. Констатовано је да Горану Атанасковићу престаје дужност директора Народне библиотеке „Др Душан Радић“.

За новог директора Библиотеке именована је Марија Петковић, дипломирани историчар. Ненад Јокић, на лични захтев, разрешен је са функције в.д. директора ЈП „Бели извор“. За новог в.д. „Белог извора“ именован је дипл. инж. маш. Ратомир Стевановић.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial