Skip to content

Document Header

Одржано Џудо првенство Србије у Врњачкој Бањи

Одржано Џудо првенство Србије у Врњачкој Бањи published on

У Спортској хали “Владе Дивац” у суботу 21. маја 2016. године, одржано је Појединачно првенство Србије у џудоу за сениоре и сениорке.dzudo turnir vrnjacka banja

У организицији Џудо савеза Србије, под покровитељством Општине Врњачка Бања, уз техничку подршку Џудо клуба Врњачка Бања, у суботу 21. маја 2016. године, у Спортској хали “Владе Дивац”, одржано је Појединачно првенство Србије у Џудоу за сениоре и сениорке. Такмичење је отворио помоћник председника Општине Врњачка Бања, Душан Стевановић, који је поздравио све присутне, а учесницима пожелео много успеха у такмичењу и том приликом истакао да је Врњачка Бања потписала уговор са више спортских савеза и да изразио наду да ће поред одбојкашког, рукометног, ватерполо, теквондо и кошаркашког савез, то учинити и са Џудо савезом Србије.  

Право учешћа на овом такмичењу остварило је 144 такмичара из Србије. Сениори су се такмичили у категоријама испод 60кг, испод 66кг, испод 73кг, испод 81кг, испод 90кг, испод и изнад 100кг, док су се сениорке надметале у категоријама испод 48кг, испод 52кг, испод 57кг, испод 63кг, испод 70кг, као и испод и изнад 80кг.

Срђан Удовичић 

НА ГОЧУ ПОЧЕЛА САДЊА БУКВЕ

На огледном добру у Сувом Јелаку на Гочу, почела је садња 4.500 садница букве са Балкана и Средње Европе. Реч је о научном огледу у коме се прати способност букве да се прилагоди променљивим условима спољашне средине, од екстремних температура до малих падавина на нивоу године. Врсте букви које се у овом огледном експерименту покажу најотпорнијим, користиће се за обнову букових шума у нашој земљи. Научни оглед спроводи Институт за шумарство из Београда у сарадњи са Јавним предузећем „Шуме –Гоч“. Радници овог предузећа почели су садњу на површини од 1,5 хектара. Саднице букви су пореклом са различитих места из Средње Европе и Балкана. По речима директора ЈП „Шуме-Гоч“, Ивице Лазаравића, у сарадњи са колегама са Института за шумарство, радници овог предузећа почели су садњу букве из тридесетак провенијенција на површини од 1,5 хектара. Поред тога, у току је процес помоћи природном обнављању на стаништима букве у којима тешко долази до подмлађивања.

Провенијенични тест букве је процес испитивања како се врсте са различитих  подручја и географских ширина понашају у промењеним условима спољашне средине. Др Владан Поповић, помоћник директора за науку, Института за шумарство, рекао је за Врњачку радио телевизију, да је реч о садницама букве која је расла у другачијим условима него што су на Гочу и тестирање би требало да покаже како ће се буква понашати у складу са неким променама које се очекују у смислу измењених фактора спољашне средине, првенствено климатских фактора, као што је повећање средње годишње температуре ваздуха и смањење укупне количине падавина у току године. Ако се покаже да неке јужније провенијенције дају боље резултате, онда ће то бити сигнал да те провенијенције буду коришћене приликом вештачке обнове, односно пошумљавања. Уколико се покаже да наша буква ништа не заостаје, онда то значи да таква врста букве има у себи адаптивног потенцијала, рекао је овај стручњак из Института за шумарство, који сарађује са националним парковима јер предузећа која газдују шумама, још увек нису препознала важност оваквих огледа. Изузетак је наше Јавно предузеће „Шуме –Гоч“ које са Институтом има дугогодишњу сарадњу. Планина Гоч, по мишљењу стручњака из овог Института, има оптималне услове за букву и научне огледе јер је висинска амплитуда од 800 до 1.300 метара надморске висине.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial