Skip to content

Document Header

Одржано предавање на тему репродуктивно здравље и болести АИДС-а

Одржано предавање на тему репродуктивно здравље и болести АИДС-а published on

О подизању свести и ширењу знања у циљу очувња репродуктивног здравља, као и смањења стигме и дискриминације ХИВ позитивних особа, говорило се на предавању које је одржано 25. маја 2016. године.030 (1)Репродуктивно здравље, према дефиницији Светске здравствене организације је стање телесне и менталне способности и социјалне сигурности, а не само одсуство болести и неспособности које се односе на репродуктивни систем, његове функције и процесе.

Управо на тему “Репродуктивно здравље и болести АИДС-а”, а на иницијативу едукатора комуникације Црвеног крста Врњачка Бања, Иване Радивојевић и секретара Општинске организације Црвеног крста, Слободана Дишовића, Председница Општинске организације Црвеног крста Врњачка Бања, др Весна Малићанин и волонтер Црвеног крста Врњачка Бања, Неда Атанасковић, одржале су предавање, у Народној библиотеци “Др Душан Радић”, у четвртак 25. маја 2016. године.047Нежељена трудноћа, сексуално преносиве болести, карцином грлића материца, карцином дојке и фактори који доводе до поменутог, само су неке теме које је обухватало предавање. Том приликом, др Малићанин је истакла да је неопходно подизање свести и ширење знања о очувању репродуктивног здравља и дискриминације ХИВ позитивних особа, као и да репродуктивно здравље обухвата правилан полни развој и сазревање, здрав и безбедан сексусални живот, превенцију обољења и инфекција, планирање трудноће и испуњавање репродуктивне функције на жељени начин.

Адекватна доступност информацијама и њихов селективни одабир имају за циљ развој одговорног сексуалног понашања, упознавање са ризицима и начина превенције, спречавање обољења, полно преносивих болести и нежељених трудноћа, поготово смањење броја адолесцентских трудноћа и намерних прекида, абортуса.

Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial