Skip to content

Document Header

АМБИЈЕНТ ЗА УЖИВАЊЕ

АМБИЈЕНТ ЗА УЖИВАЊЕ published on

По конкурсу који је расписало Министарство за заштиту животне средине „Пошумљавање у циљу заштите и очувања предеоног диверзитета у 2021. години“ Општини Врњачка Бања је одобрен пројекат „Паркови Врњачке Бање стаза 1- Централни бањски парк. Циљ пројекта је да се ревитализује парковска архитектура, очува архитектонско-пејзажно уређење око извора Топле воде и дуж Врњачке реке, природа као заштићено добро и сви природни и културно-историјски елементи у парку и то у форми „француског парка“ који карактерише геометријска тачност и симетрија. Реализацијом овог пројекта заштитиће се парковско зеленило, унапредиће се и обогатити биљни фонд уз очување биодиверзитета.

– Ми смо се показали као добри домаћини и одговорни људи и обећали смо господину Алексићу и господину Цептеру да ћемо урадити оно што је у нашем домену, а то је да уредимо шетачку зону, Променаду. То смо завршили у року од 55 дана. Показали смоспособност да реализујемо инвестицију и на тај начин подстакли приватни капитал на завршетак инвестиција. Отишли смо корак даље од обећања, а то је уређење парковског дела испред хотела. Новим распоредом плана монтажних објеката отворићемо поглед према парку, да гости могу да уживају у амбијенту зелене оазе.

На конкурсу Министарства за заштиту животне средине прошли смо са пројектом према којем ћемо партиципирати са 30% средстава, а Министарство са 70%. Потпуно ћемо реконструисати део парка од Купатила до цркве. Средићемо шетачке стазе, извршићемо пошумљавање и попуну оних стабала која недостају са потпуно формираним стаблима висине од 15-20 метара. Нове приземне форме промениће изглед парка. Сигуран сам да ће са новим амбијентом грађани бити презадовољни. Општинска стамбена агенција је радила на том пројекту са људима из Италије који се баве искључиво парковима. Парк ће задржати форму француског парка, а биљке ће бити нове, са актуелним бојама које ће се смењивати током читаве године. Сматрамо да ће по завршетку епидемиолошке ситуације Врњачка Бања бити посећена свих 365 дана и да морамо имати такву понуду која ће пружати гостима амбијент у коме ће уживати кад год се нађу у Врњачкој Бањи, изјавио је Бобан Ђуровић, председник општине.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial