Skip to content

Document Header

БЛАГОДАРЈА И ПОКЛОНИ ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ

БЛАГОДАРЈА И ПОКЛОНИ ЗА ЂАКЕ ПРВАКЕ published on

СВЕТОСАВСКА СВЕЧАНОСТ У ОШ „БАНЕ МИЛЕНКОВИЋ“ У НОВОМ СЕЛУ

Упркос пандемији ни ове године није изостао свечани „пријем“ ђака првака у ОШ „Бане Миленковић“ у Новом Селу. Уз поштовање безбедносних мера, 26. јануара, уочи Светог Саве „стара“ учитељица Вучица Тодоровић, Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда и УГ „Новоселац“ из Новог Села одржали су два „нарочита“ часа за 36 ђака првака учитеља Ивана Вукојичића и учитељице Радојке Атанасковић поштујући традицију свечаног пријема најмлађих школараца.

Учитељица Вучица Тодоровић ове године навршава 60 година васпитно образовног рада од којих је 26 година провела у ОШ у Новом Селу делујући сво време попут активног вулкана духовне снаге не само Новоселаца већ и Срба на свим меридијанима, добила је поверење колега Ивана и Радојке да одржи „нарочити“ час за њихове прваке, потомке многих генерација које је Вуца васпитавала у Новом Селу. Говорила је „стара“ учитељица о Светом Сави и времену свог учитељовања у Новом Селу, надахнуто, као на почетку учитељске каријере. Својим предивним гласом отпевала је Химну Светом Сави, а

прваци су са њом научили да певају почетну строфу химне школске славе.

У другом делу часа Жарко Марковић је у име Удружења грађана „Новоселац“ и врњачког повереништва Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ из Београда „приказао“ Вуцин рад са децом и младима претходних 60 година. Најмлађе новоселске школарце упознао је са значајем ЋИРИЛИЦЕ као јединог њиховог писма.

– Уз веру и језик ЋИРИЛИЦА је трећи стуб националног идентитета српског народа и најпрепознатљивији  симбол српства којим је у протеклих 10 векова забележено све најважније у историји Србије, истакао је Марковић и додао да  развијање љубави, посебно код деце, корисника српског језика и ћирилице, је основ борбе за одбрану ћирилице, и односа према свом писму које је у основи српске културе, али и култура свих оних који користе српски језик.

Обележавање школског празника Светог Саве била је прилика да се доделе признања и поклони. Повереник Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ је уручио БЛАГОДАРЈА за допринос и подршку на очувању српског језика и ћириличног писма Основној школи „Бане Миленковић“ поводом 125 година рада које је примила директорка Снежана Шпировић док је учитељици Вучици Тодоровић признање уручено поводом 60 година васпитно образовног рада.Учитељици је Удружење грађана „Новоселац“, с љубављу, уручило лицидерско срце  поводом ретког јубилеја, а у сусрет 80. рођендану.

Првачићима је „стара“ учитељица поклонила књиге о Светом Сави са посветом, а УГ „Новоселац“ је ђацима честитао празник са слаткишима, књигом „Монографија Новог Села Западноморавског“, док је „Ћирилица“ даривала календаре са ликом Добрице Ерића.

У име добитника захвалила се директорка Снежана Шпировић  истакавши да је између две школске славе, упркос пандемији, ова школа остала у самом врху српског основног образовања похваливши одличну сарадњу са Општином Врњачка Бања, удружењима и са  бившим просветним радницима од којих је учитељица Вучица свакако на самом врху са љубављу коју исказује према својој бившој школи и ђацима.

Жарко Марковић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial