Skip to content

Document Header

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ У ОТРОЦИМА

ХУМАНОСТ НА ДЕЛУ У ОТРОЦИМА published on

У Србији је сваких сто секунди потребан давалац крви за децу и одрасле који су животно угрожени. У намери да прикупе потребне количине ове драгоцене течности, Месни одбор Црвеног крста Отроци у сарадњи са Општинском одбором и Службом за трансфузију крви Крагујевац, организовао је другу акцију у 2021. у просторијама Месне заједнице Отроци 26. марта. За лечење Врњчана у здравственим центрима у  Краљеву, Крагујевцу, Нишу и Београду прикупљена је 21 јединица крви.

– Трансфузијско лечење мора бити континуирано, тако да је прикупљање крви настављено и током епидемије вируса корона. Људи се плаше па се осећа мањак давалаца. Ми, пак, одговорно тврдимо да због епидемиолошке ситуације не треба одлагати давање крви јер су све превентивне мере испоштоване, а давање је безбедно. Како смо у дефициту са негативним крвним групама, позивамо све хумане људе да се одазову акцијама, рекла нам је др Бојана Продановић Ђорђевић, која је предводила медицинску екипу.

Давање крви представља чин од непроцењиве вредности за оног ко крв прима. Радован Живановић из Отрока био је давалац чак 127 пута. Обзиром да је прегазио 65-у, више не даје крв али је био ту да подржи и ову акцију и каже да је најпоноснији на чињеницу  да су после две ћерке, његовим стопама кренули и унуци – њих шесторо. Додаје да се после сваког давања осећао као бољи човек.

Радован Живановић

Учитељица Зорица Тамбурић је дугогодишњи активиста Црвеног крста, крв је дала осам пута, а највећа жеља јој је да буде пример млађим генерацијама.

Учесницима акције у Отроцима, суграђанима, пример су дали и челни људи Врњачке Бање. Иван Радовић, председник Скупштине општине, био је званично хуман више од 30 пута.

– И поред актуелне ситуације са Ковидом-19, велике су потребе за крвљу која је једино решење многим људима да сачувају здравље и животе. Уз велику захвалност активистима Црвеног крста који улажу напоре да сваког месеца организују акције давања, користим прилику да позовем све здраве грађане да дају крв и да то учине што пре јер наше мало некоме може да значи све, каже председник врњачке Скупштине.

Друга годишња акција требало је према плану да буде изведена у средњим школама. Због преласка на онлајн наставу, нашла се овог марта Месна заједница Отроци. Да су људи у овом крају традиционално хумани, подсетио нас је Слободан Дишовић, секретар Општинске организације.

– Активисти Црвеног крста са члановима Савета Месне заједнице Отроци  припремили су просторије за ову акцију и обезбедили логистику и на томе смо им посебно захвални. С обзиром да је ово мала месна заједница, задовољни смо и одзивом. Годишњим планом  предвиђено је 14 акција, а прва следећа биће у Новом Селу, рекао је Дишовић.

За организацију Црвеног крста акције ДДК јесу приоритет, али не и једина активност. Секретар Општинске организације најавио је поделу ваучера социјално угроженим породицама као помоћ за набавку животних намирница и средстава за хигијену. Вредност ваучера је пет хиљада динара. После корисника у ромским насељима, акција се шири и на сеоско подручје. Помоћ у обезбеђивању ваучера Црвеном крсту пружили су Општина и бањски привредници.

Весна Ђорђевић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial