Skip to content

Document Header

ГОДИНА ВАНРЕДНОГ ЖИВЉЕЊА

ГОДИНА ВАНРЕДНОГ ЖИВЉЕЊА published on

Са Иваном Радовићем, председником СО Врњачка Бања о години за нама.

Годину 2020. памтићемо највише по пандемији, ванредном стању и полицијском часу али пре свега по жртвама од вируса који нам је променио животе.

Памтићемо је и по лепим догађајима. У Врњачким новинама, за будуће генерације, као хроника за историју Врњачке Бање, у јануару је написано да смо имали рекордну посету за новогодишње празнике. Најава успешне туристичке сезоне, на Међународном сајму туризма, одржана је под слоганом „Пут под ноге“ и правац у Врњачку Бању која је све ближа региону, Европи и свету. У Врњачкој Бањи су отворени нови хотели и почела градња будућих. Почетком  марта , расписани су локални и парламентарни избори, средином месеца проглашено је ванредно стање у земљи, а након тога избори су одложени за боља времена. Животи су нам постали ванредни. У мају, пандемија се стишава, и живот се полако враћа у нормалу. Освештан је нови Храм Живоносног Источника у центру Врњачке Бање. У Врњачким новинама је записано да је у јуну, у Врњачкој Бањи боравио породично Новак Ђоковић. Крајем тог месеца одржани су избори, пристиже лето и наизглед, све је исто само карневала нема као раније. Ни Love Fest-a није било али је Врњачка Бања била препуна гостију. Средином августа одржана је и конститутивна седница СО Врњачка Бања. Остаће упамћена по томе што је Бобан Ђуровић трећи пут изабран за председника Општине, што се никада раније није десило али и по томе што је Иван Радовић други пут узастопно изабран једногласно за председника Скупштине општине, што се такође никада није десило раније. Крајем августа, на празник „Велика Госпојина“, откривен је величанствен споменик Светом Сави у Грачацу. Сезона Врњачких културних свечаности померена је за септембар. Одржани су Фестивал класичне музике и Фестивал филмског сценарија.

Долазе јесен и зима 2020. године али долази и други, већи талас пандемије.

О години ванредног живљења, за Врњачке новине, причао је Иван Радовић.

Иван Радовић, председник Скупштине општине Врњачка Бања

Скупштина није заседала у периоду ванредног стања, како сте Ви остваривали ваше надлежности, обзиром да сте функционисали кроз Општинско веће и Штаб за ванредне ситуације, односно Кризни штаб?

-Ми смо у 2020. години имали само једну седницу у старом сазиву, 29. јануара и након тога до избијања пандемије више нисмо имали заседања јер су били заказани избори. Када је наступила пандемија и проглашено ванредно стање, као што знате, избори су одложени, а ми смо ингеренције Скупштине пребацили на Општинско веће, које је било у сталном заседању. Ја сам као председник Скупштине, свакодневно присуствовао тим седницама. Именовали смо неке одборнике у Кризни штаб, где смо доносили најважније одлуке.

Формирањем нове скупштинске већине, на првој редовној седници смо потврдили све одлуке које је Општинско веће доносило уместо Скупштине, тако да је било 14 тачака из делокруга Скупштине општине које смо потврдили.

Одборници СО су за време ванредног стања били активни на терену, у складу са повереним овлашћењима. Организовали смо у то време поделу око 3000 пакета са намирницама, као помођ најугроженијим категоријама становништва на територији општине Врњачка Бања. Видели сте да су то биле врло озбиљне хуманитарне акције и да смо били на висини задатка. Имали смо срећу јер нас је и време служило. Сви одборници, чланови Општинског већа и активисти, су учествовали  у акцијама допремања хуманитарних пакета са намирницама до кућа социјално угрожених грађана. Не сумњам да се негде и поткрала грешка и да некоме није допремљен пакет, а да испуњава услове за добијање, наравно не због наше лоше намере али увек се трудимо да исправимо грешке.

Нов скупштински сазив, у односу на претходни има шири коалициони потенцијал. Како ће се то по Вама одразити на рад и  ефикасност Скупштине и реализацију скупштинских одлука?

Имали смо, после конститутивне седнице и једну по хитном поступку, искористили смо Пословник о раду који нам даје ту могућност, да бисмо скратили тај период јер је била потребна и потврда тих одлука које је доносило Општинско веће у време ванредног стања. На конститутивној седници кад су потврђени мандати одборницима, изабрани председник Скупштине, заменик председника СО, секретар и заменик секретара, изабрали смо и председника Општине, његовог заменика и део Општинског већа. Тиме смо отворили могућност о преговорима за неку ширу коалицију. Све несугласице нису биле толиких размера да не може да се седне за преговарачки сто. У временима када имамо невидљивог непријатеља, није време за несугласице. И на другој страни били су људи који су добили одређени број гласова и део бирача је и њих кандидовао да их представљају. Један од мојих предлога био је да имамо апсолутно ширу коалицију, да Врњачка Бања нема трзавица и да убрзано напредује у будућности. Сада је већ евидентно да се у широј коалицији нашао и господин Војислав Вујић, народни посланик. Као политичар са дугогодишњим стажом, позивам и опозицију која је бојкотовала изборе да у перспективи, када дођу нови избори, да сви заједно радимо за Врњачку Бању и ако се не слажемо у већини ставова, идеолошких и политичких. Кад је Врњачка Бања у питању и њен развој, ми ту морамо да нађемо шири консензус и јавни интерес.

Нећемо да губимо и расипамо енергију и да доводимо наше грађане у било какве заблуде. Буџет за 221. годину је свакако развојан и добар за грађане Врњачке Бање и у сваком погледу. Видите да сређујемо Дом здравља, да се праве хотели и да се Врњачка Бања сређује и развија инфраструктурно, да се дечији вртићи сређују и коначно да смо ушли у пројекат где ћемо добити од 30 до 50 нових  станова за решавање проблема домицилног становништва, као што смо решавали за избеглице. Имамо потврду да ће нам проћи тај пројекат, који Европска Унија финансира са око милион и по евра, а ми са око 10 процената у две године. Наредним буџетом предвидели смо осам милиона, а још осам наредне буџетске године.

Иван Радовић и Александар Вучић

Шта бисте Ви, на почетку другог узастопног мандата као председник СО Врњачка Бања, на истеку тешке године поручили грађанима Врњачке Бање и шта бисте им пожелели у новој, 2021. години?

-Грађанима желим добро здравље и да се свакако чувају, јер ако развијене земље доносе одлуке да би требало да се носе маске и да се поштују мере у циљу спречавања ширења заразе, зашто се ми не бисмо тога придржавали? Ми, као озбиљни људи, требало би да кренемо путем којим су ишли наши претходници тридесетих година прошлог века, када су Врњачку Бању сматрали најлепшом и најбољом туристичком дестинацијом. Биле су то златне године и да је у том периоду Врњачка Бања имала више гостију него Блед, Дубровник и Београд.

Да ли сте очекивали да туристичка сезона у Врњачкој Бањи буде тако успешна поред свега што се десило? Никад више гостију није било у месецима после лета..а сложићете се да је сезона била успешна, иако нисмо имали пратећих туристичких манифестација у шпицу сезоне, попут карневала.

-Успешна је била свакако али сам очекивао да ће бити још успешнија јер како је кренуло од почетка године, није било места за јавни паркинг, разлоге сви знамо.. Врњачка Бања је добила ексклузивне хотеле који имају шта да понуде, ових дана је отворен и хотел „Врњачке терме“ тако да Врњачка Бања има добру перспективу. Морам искрено да се захвалим и „Врњачким новинама“ и Установи „Културни центар јер нам они и чувају историју Врњачке Бање и архивирају хронику нашег места.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial