Skip to content

Document Header

ИСКРЕ РАДОСТИ У ПОРТИ ВРЊАЧКОГ ХРАМА

ИСКРЕ РАДОСТИ У ПОРТИ ВРЊАЧКОГ ХРАМА published on

Традиционалним паљењем бадњака у порти Храма Рођења  Пресвете Богородице и божићним порукама у предвечерје најрадоснијег хришћанског празника, Врњчани су обележили Бадње вече.

Почетак славља Христовог рођења означава јутарња литургија, док је освећење и паљење бадњака уследило после вечерње службе коју су служили свештеници Црквене општине.

Централни догађај Бадњег дана окупио је  велики број верника, али је било приметно да их је знатно мање но претходних година, у складу са актуелном ситуацијом. Верујућем народу  се при светлости бадњака обратио старешина храма. 

– Нека Бог благословом својим осветли све оне који данас нису са нама. Који су у болницама, у туђини, у немоћи. Жељни смо и жедни љубави, топлине, једни других. Зато, нека свима буде љубав у срцу. Нека ово буде почетак једног новог духовног пролећа и буђења свега доброг у нама, свега што смо добили кроз духовно наслеђе. Дај Боже да нас буде све више и да славимо Бога у радости. Христис се роди! – рекао је протојереј Часлав Јовановић, честитајући празник.

Бадњак представља свето дрво које је симбол живота, док је традиција паљења бадњака везана  за сећање на ватру коју су, према предању, витлејемски пастири наложили у пећини у којој се родио Исус Христос да би угрејали божанско новорођенче и његову мајку.

Весна Ђорђевић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial