Skip to content

Document Header

МИНЕРАЛНИ ИЗВОР „ЈЕЗЕРО“ САДА ИМА ВЕЋИ КАПАЦИТЕТ НЕГО РАНИЈЕ

МИНЕРАЛНИ ИЗВОР „ЈЕЗЕРО“ САДА ИМА ВЕЋИ КАПАЦИТЕТ НЕГО РАНИЈЕ published on

Минерални извор „Језеро“, који је познат и по изузетној бивети, отворен је 1978. године, када је постављена прва чесма.  Наредних година наставило се са унапређењем извора, да би 1985. године изнад првобитног изворишта пронађена вода идентичног састава, где је 1989. године изграђена данашња бивета. У последњих годину дана, смањена је издашност извора, дошло је до смањења капацитета и то је изазвало лавину спекулација, злонамерних инсинуација, а највише погрешних закључака и претпоставки о разлозима.

Данас је проблем решен, откривени су разлози насталог проблема са капацитетом, које за Врњачке новине објашњава Бобан Ђуровић председник Општине.

– После чишћења самог изворишта и бушотине дошли смо до резултата који је данас видљив. Након свих негативних коментара, са поносом могу рећи да смо успели да одржимо ону баштину коју смо наследили, а то су управо изворишта. Свих пет славина су у функцији. Причао сам и тада грађанима да инвеститори који граде хотеле у Врњачкој Бањи, сагласност за истражна права на бушотинама добијају од ресорног министарства. Та истражна права трају годину дана. Током сва четири годишња доба се раде одређена испитивања, узимање веће или мање количине воде, на основу чега се утврђује оптимална количина и овера резерви како би се знало колико се воде може црпети са тог бунара, а да то не угрози остала изворишта уколико су она међусобно повезана, речи су председника Ђуровића.

– Људи који су знали за напред наведене чињенице, тобоже бринући за Бању, а за коју никада ништа добро нису урадили, слали су негативне коментаре, управо са овог изворишта чинећи тиме велику „неуслугу“ Врњачкој Бањи. Такви коментари, лоша су промоција за једно туристичко место. Неко се бори да можда и оно што није најбоље поправи, али и да гостима Врњачку Бању покаже у најбољем светлу. После годину дана вршења истражних права  дошли смо до статуса оверених резерви и тачног знања колико у околним просторима око „Језера“ могу да се користе изворишта,  да  извор не буде угрожен. До проблема је дошло јер гас није избацивао довољну количину воде која је требала бити на чесмама. Постоје и други параметри који утичу или који ће можда утицати у неком наредном периоду, а то је мање падавина.  Дешава се и да саме количине воде у неком тренутку дођу до неког биолошког минимума.  То су речи струке и су професора који су направили извештај, наводи председник Општине Врњачка Бања.

Ревитализација извора Језеро изведена у сарадњи Општине Врњачка Бања са Специјалном болницом Меркур и Врњачким термама које су финансирале  део  радова.

С. Удовичић

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial