Skip to content

Document Header

МОРАВСКИ КОРИДОР – ПУТ КОЈИМ СЕ ЉУДИ ВРАЋАЈУ

МОРАВСКИ КОРИДОР – ПУТ КОЈИМ СЕ ЉУДИ ВРАЋАЈУ published on

„Моравски коридор неће бити пут којим људи одлазе, него онај којим се враћају“, изјавио је у Ћићевцу министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након састанка са председницима општина и градоначелницима Ћићевца, Трстеника, Варварина, Врњачке Бање, Чачка, Крушевца и Краљева.

Министар и челници локалних самоуправа кроз које пролази траса Моравског коридора, споне између коридора 10 и 11, сложили су се да је овај путни правац од великог значаја, јер представља основу будућег привредног развоја овог краја у коме живи пола милиона грађана.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић

„Ово неће бити пут којим млади људи одлазе, већ пут којим се они враћају у свој родни крај, овде живе, раде и планирају своју будућност. Овај аутопут је будућност Србије и права победа политике председника Вучића. Овде, на траси овог коридора ће се прво остварити наш успех на пројекту Србија 2025“, нагласио је министар Момировић.

На састанку, ком су присуствовали и представници ЈП „Коридори Србије“, разматрано је и формирање посебне стручне службе која ће се бавити комуникацијом са извођачима, локалним самоуправама и грађанима и решавањем проблема који ће се појавити током извођења радова.

„Овај пут ће отворити могућност за значајан раст плата у свим градовима и општинама на траси и мислим да ћемо успети нешто о чему нико није сањао. Захвалан сам свим представницима локалних самоуправа, јер изградња великих инфраструктурних пројеката увек вуче са собом и одређене проблеме”, рекао је министар Момировић.

Објаснио је да траса аутопута пролази кроз бројна насеља, па су на састанку размотрена питања прилаза путу и експропријације имања која се налазе на траси. Момировић је нагласио да је америчко – турски конзорцијум Бехтел Енка у обавези да до краја марта 2024. заврши цео Моравски коридор.

Састанку је присуствовао и председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, који је као и остали представници локалних самоуправа, изнео стање на терену и проблеме с којима се локална самоуоправа суочила приликом извођења активности, а у циљу остварења главног пројкета – Моравског коридора.

„Врњачка Бања је изнела ситуацију са свог терена, да је експропријација извршена у потпуности, да су остала три предмета по питању експропријације земљишта и да се очекује процена вештака за још неких десетак грађевинских парцела. Иза тога можемо констатовати да је експропријација у потпуности и решена. Остају одређене зоне око аутопута,  где Општина Врњачка Бања активно размишља о постављању кампа за раднике, а који ће касније остати као туристички камп за туристе који буду долазили у Врњачку Бању с приколицама. Поред наведеног, решење проблема који се пре свега тичу одређених кућа, које су остале између Западне Мораве и ауто-пута и захтева грађана да њихове куће и део имања буду експроприсани“, говори Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања.

Значај Моравског коридора је вишеструк како за цео регион, тако и за саму Врњачку Бању. Реализацијом овог пројекта председник врњачке Општине очекује бољу повезаност пре свега са главним градом Републике Србије, Аеродромом „Никола Тесла“, али и осталим градским центрима.

„Врњачка Бања ће се као туристичка дестинација наћи на мапи транзитних путника који из Европе путују према југу.  Врњачка Бања ће стајати као тачка која је незаобилазна, коју треба свакако посетити, можда остати и боравити два дана, па наставити свој пут. Петља изласка са ауто-пута је у зони Врњаца и Новог Села, практично на корак до уласка у Врњачку Бању. Очекујем да ће ово допринети великом приливу гостију и туриста из Београда и Новог Сада, као и да ће створити добру индустријску зону за градњу у околини“, закључује Ђуровић.

Успостављена динамика рада на координатама је у складу са динамиком радова који су дефинисани уговором, тако да се очекује завршетак радова на Моравском коридору у задатим роковима, а то је март 2024. године.

Срђан Удовичић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial