Skip to content

Document Header

НОВИНЕ У ЗАКОНУ О ПОРЕЗУ НА ИМОВИНУ

НОВИНЕ У ЗАКОНУ О ПОРЕЗУ НА ИМОВИНУ published on

Порез на имовину грађани Србије плаћају квартално у року од 45 дана од почетка тромесечја, односно у фебруару, мају, августу и новембру. Тако обавеза за први квартал годишњег пореза стиже на наплату 14. односно 15. фебруара. Он се плаћа на основу решења за претходну годину и практично представља једну његову четвртину.                     

Пореска решења за 2021. ће уобичајено бити одрађена до краја фебруара, а одмах иза тога и достављена на кућну адресу обвезника. Они који немају решења за претходну годину или имају било какве недоумице у вези плаћања могу да се обрате Служби за локалну пореску администрацију. Епидемија корона вируса утицала је на систем рада са пореским обвезницима, па тако све потребне информације можете добити у Инфо центру Општинске управе у приземљу зграде општине или позивом на неки од телефона Службе (036/601 271, 601 269 или 601 275), односно електронским приступом информационом систему Локалне пореске администрације.

– Нови Закон о порезима на имовину који је усвојен крајем прошле године и промена која се односи на све обвезнике са помоћним објектом, покренуо је мноштво полемика, каже Снежана Миљевић, руководилац Oдсека за локалну пореску администрацију. До сада је закон познавао четири врсте непокретности. Ако занемаримо земљиште, то су били: стан, кућа, пословне зграде и гараже. Помоћни објекти су до сада сматрани делом куће или стана. Нова категорија „помоћни објекат“ дефинисана је посебним чланом новог Закона као и то шта се све сматра помоћним објектом, а опорезиваће се мање него што је то до сада био случај. Оно што је важно јесте да ће висина пореза на новонаведену категорију помоћних објеката бити утврђена на основу просечне цене квадратног метра гаража и гаражних места у конкретној општини, јер је овај намет у надлежности локалне самоуправе. Сви грађани који имају овакав случај могу да се јаве Локалној пореској администрацији за измене пореске пријаве, односно, да се ураде нова решења са измењеним нижим вредностима за други објекат. Измене Закона иду на руку грађанима, што пре дођете, пре ће и бити прихваћене измене, закључује Снежана Миљевић.

Снежана Миљевић

Још једна од новина је и начин утрврђивања цена за ову годину. Оне су до сада рађене на основу цена остварених у промету непокретности по зонама у периоду од 1. јануара до 30. септембра године која претходи години за коју се утврђује порез на имовину. Због уобичајено великог промета непокретности око новогодишњих празника, период од девет месеци сада ће бити продужен на годину дана: од 1. октобра текуће до 30. септембра наредне године.

Порез на имовину у 2021. увећан је линеарно за 6 одсто. Одлука о увећању једног од најважнијих извора прихода општинског буџета донета је крајем прошле, а примењује се од 1. јануара ове године.

Весна Ђорђевић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial