Skip to content

Document Header

НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ С ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА

НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ С ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА published on

На измаку још једне, по свему специфичне године, која је променила животе свих нас, али и научила да будемо још солидарнији и сложнији, говоримо са првим човеком врњачке општине, Бобаном Ђуровићем.

Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања

У години која је за нама, поверен Вам је трећи мандат председника општине Врњачка Бања. Да ли сте веровали да ће Ваше идеје и визије бити остварене?

Када сам 2012. године, први пут као председник општине, изнео своју визију модерне и уређене Врњачке Бање, пун стваралачког набоја и уверен да уз себе имам тим људи који су спремни да своје знање, искуство и енергију усмере на оживљавање Врњачке Бање иза које је био период стагнације, многима се она чинила недостижном и крајње нереалном. Сада осам година касније, са поносом могу рећи да ништа није немогуће ако се искрено жели и ако се у томе истраје. Завршетак важних инфраструктурних пројеката, али и реализација нових амбициозних, које је тешко сагледати и набројити, променили су слику Врњачке Бање. Да су наше досадашње одлуке биле исправне, потврђено је на локалним изборима, одржаним у јуну месецу, када ми је поверен још један, трећи мандат заредом, и пружена прилика и поверење грађана да заједно са својим тимом, уз велику подршку председника Републике Србије, г. Александра Вучића, Владе Републике Србије, ресорних министарстава и локалне привреде, наставим са активностима на унапређењу амбијента и очувању стечене лидерске позиције Врњачке Бање.

Изградили смо на десетине километара нових путева на територији наше општине. Реконструисане су најзначајније и најфреквентније саобраћајнице у Врњачкој Бањи, на којима је саобраћај регулисан изградњом кружних токова које сада красе велелепне фонтане. Након реконструкције и оплемењавања централног бањског парка и главног шеталишта Променаде, наставља се сукцесивно уређење шире парковске зоне. Поред Моста љубави, Јапанског врта, Римског извора и парка скулптура, понуда у централној бањској зони постала је садржанија отварањем Музеја бањског лечења, формирањем лавиринт парка и изградњом водопада. Реконструисали смо објекте културе – Врњачки биоскоп, Замак Белимарковић и библиотеку „Др Душан Радић“.

Библиотека “Др Душан Радић”

Врњачка Бања је у 2019. години забележила рекордну посећеност са остварених 1.170.000 ноћења. Каква су била очекивања за 2020. годину, а шта нам је она донела?

Очекивали смо много. Почетак године је обећавао.  Врњачка Бања је у прва два месеца имала скоро 20% више гостију, него годину дана раније. Очекивали смо да ће Врњачка Бања премашити рекордну посећеност која је остварена у 2019. години. Нико није знао да ће доћи до пандемије, која је наступила у марту месецу. Уследио је период потпуног прекида, а затим и прилагођавање новој реалности и околностима наметнутим пандемијом Kовид-19. Спремност да се учини много више на безбедности грађана него што то предвиђају актуелне мере и добра национална кампања под слоганом „Летујте у Србији“, наша агресивна рекламна кампања, која је пре свега била дигитална,  довели су до тога да Бања и у тим специфичним околностима, према званичним статистичким подацима, заузме водећу позицију у Србији када је посећеност у питању. У таквим условима, ово је била шанса, коју смо искористили. Многи до тада нису имали прилику да упознају Врњачку Бању или су имали стереотип да у бању долазе старија лица и да је она само лечилиште. Нису знали да постоји једна друга демографска структура гостију – младих, породичних људи, спортиста. Сада је јасно да је Врњачка Бања мултифункционалан туристички центар, који пружа угођај како најстаријима, тако и младим људима, али и онима који желе луксуз. У том тренутку били смо изложени нападима и критикама појединих медија, али смо се заједно моји сарадници и ја, борили да покажемо каква је заправо стварна слика. Наравно, здравље је на првом месту и све мере које су прописале струка и Влада примењене су, али привреда не сме да стане. Јер, ако стаје привреда, стаје читав систем. Политика локалне самоуправе Врњачке Бање је била на исправном путу, једином одрживом путу, само је нама било тешко да то као мала локална самоуправа изгурамо у први план. Данас смо сведоци да смо у томе успели и да наш пример следе друге локалне самоуправе. Гости из Србије имали су прилику да боље упознају, не само понуду и садржаје Врњачке Бање, већ и њено окружење. Нажалост, након успешне летње сезоне, поново је уследио период који су, због новог таласа корона вируса,  обележила отказивања свих већих дешавања, договорених групних посета гостију из иностранства, конгреса, семинара, тим билдинга, чије се организовање традиционално везује за јесењи и зимски период. Хотелијери су се борили индивидуално, нудећи породичне или викенд пакете, одмор током недеље када је мања гужва за све оне који желе мирније окружење. Све то је доста редуковало бањску привреду, с обзиром на то да смо ми 90% ослоњени на туризам. Сигуран сам да ће Влада Републике Србије, којој велику захвалност на досадашњој изузетно великој помоћи дугују локална самоуправа и хотелијери, и убудуће помагати како би се обезбедила одрживост и трајност овог дела привреде. Борићемо се заједно са хотелијерима, даваћемо подршку и надам се да ћемо све ово успешно пребродити, сачувати привреду и радна места за наше грађане.

Буџет за 2020. годину, планиран је као развојни буџет. Од којих пројеката и инвестиција се одустало, односно на који начин сте одредили примарне инвестиције?

Имали смо амбицизан буџет. Он је био на реалним основама, из 2019. године. Наши планови су били да ове године имамо већи приход, него што је био 2019. године, а који је износио 1.350.000.000 динара. Међутим, пандемиија је довела до потпуног рушења наших планова.  Приходовна страна буџета умањена је за 30%. То је реално, с обзиром да хотели нису радили неколико месеци, да је био мањи број гостију у односу на прошлу годину, да је било мање инвестиција, мањи ниво улагања од стране приватног капитала. Са овом ситуацијом суочили су се и други градови, општине, не само ми. Наши планови су морали бити редуковани. Од пројекта „Рајска планина Гоч“ који је био планиран за 2020. годину, морало се одустати, пре свега јер је Министарство трговине, туризма и телекомуникација извршило рецесију свог буџета. Из тог разлога смо добили знатно мањи износ, који није био довољан да се пројекат реализује у целости. Реализација овог пројекта је одложена за 2021. годину. Када су у питању путна инфраструктура, водовод и канализација, имали смо значајно већа улагања, у односу на претходне године. У сеоским срединама спроводили смо ургентне радове, у циљу заштите од поплава, односно санације штете из ранијег периода. Морамо бити реални. У овом тренутку је битно сакупити новац за личне дохотке директних корисника буџета, за нормално функцинисање Дома здравља, обезбедити новчана средства за неке непредвиђене ситуације, а које се јављају из дана у дан.

Централни врњачки парк

Вратимо се неким лепшим темама. Врњачка Бања се може похвалити садржајном и квалитетном понудом, која је пре свега заступљена у оквиру врњачких хотела. Сматрате ли је конкурентном у односу на бање у региону и Европи?

Бања је постала део Асоцијације европских римских бања, као једина бања ван Европске уније. То значи да смо подигли и ускладили наше параментре и стандарде са европским. Ово су препознали и најеминентнији привредници из области хотелијерства и туризма који су, у последње две године, упослили више од две хиљаде људи. До пре неколико година једино се хотел Соларис, са својим услугама, издвајао као хотел високе категорије. Хотели у државној својини били су девастирани. У међувремену, добили су нове власнике спремне да свој капитал уложе у подизање категоризације ових објеката, како би услугом и садржајима могли да задовоље и најзахтевније госте. Данас су ти објекти претворени у хотеле високе категорије са богатим велнес и спа програмима, попут хотела Тонанти, Цептер, Слатина, Фонтана, Парк, Банбус, Лидер С Врњачка Бања добија још нових, модерних хотелских објеката, са богатим велнес и спа програмима, као што су: Пегаз, Врњачко врело, Опера и Врњачке терме које су, у оквиру комплекса отворених и затворених базена, са термоминералном водом, учиниле доступним услуге због којих су туристи до сада одлазили у словеначке бање. У изградњи су и Меркур Палас, Хотел Три коцке, а фасада некадашње Звезде 2, која гледа на Променаду, до половине априла, требало би да засија на исти начин као и приземље где се налази тржни центар. Унутрашње уређење и отварање, планирано је за 2021. годину.

Којим новом атракцијом планирате да обележите почетак нове туристичке сезоне?

У току је изградња савременог аква парка који ће се простирати на 3,5 хектара корисничке површине, и чије ће отварање, уколико то услови буду дозволили, управо обележити почетак следеће туристичке сезоне. Биће то највећа и најмодернија водена атракција на овим просторима,  како због броја људи који може у истом тренутку да прими, тако и због модерног приступа градњи, с обзиром на то да исти граде инвеститори који су радили најбоље аквапаркове у свету и учествовали у конзорцијуму других великих компанија које су неприкосновени лидери у реализацији ових објеката.

Уређењем летње позорнице започели сте реконструкцију Црквеног брда. Које активности је још потребно реализовати до окончања овог пројекта?

Реконструкција Црквеног брда извођена је по фазама. Након Летње позорнице, наставило се са поплочавањем пешачких стаза, изградњом водопада, видиковца, уређењем зелених површина и постављањем мобилијара. У завршној фази овог пројекта је реконструкција Леровог тунела дугог 130 метара, где је планирано да се од девет соба направи музеј у ком ће бити изложени предмети пронађени током археолошких ископавања, а један део ће бити претворен у 6Д биоскоп, у којем ће, кроз мултимедијалне садржаје, посетиоцима бити приказивани филмови о историјату Врњачке Бање. Потребне дозволе за овај подухват дале су  надлежне институције, па ће ускоро и ова туристичка атракција бити доступна мештанима, бањским гостима и посетиоцима.

Поглед на Трг културе и Црквено брдо

Улажете у инфраструктуру, осмишљавате нове и подижете квалитет постојећих услуга, али и имате одговоран приступ према благодетима Врњачке Бање. Којим новим аутентичним садржајима планирате да продужите боравак врњачких гостију?

Планирана је реализација Дино и Инсект парка, Шуме илузије и Парка цвећа у централном делу. Након Беча и Анталије, и Врњачка Бања ће добити панораму која ће, свакако, представљати једну нову атракцију, не само у Врњачкој Бањи, већ и у Србији. Наш циљ је  и отварање нових пространстава у зонама које неће нарушити најбитнији и највиталнији део Врњачке Бање, а то су наши паркови, шеталишта, извори, што је и утицало на осмишљавање пројекта „Рајска планина Гоч“ који обухвата широки спектар понуда за све генерације. Као што сам споменуо, реализација овог пројекта је одложена за 2021. годину. Лепоту планине Гоч употпуниће тако плишане ливаде замишљене као дечије село, сунчана падина са шумским кућама, рекреативни комплекс “Пропланак”, језеро мирне воде на Селишту, лавиринт, мини зоолошки врт, зип лајн, авантура парк, видиковац у облику шаке, туристички возић који ће, уз већ присутну и све популарнију вожњу квадовима, омогућити обилазак прелепих пејзажа планине Гоч. Уз подршку Владе Републике Србије, као један од најзначајнијих и најамбициознијих пројеката, у плану је изградња панорамске гондоле која ће повезивати центар Бање са планином Гоч. Свакако, државни пројекти попут Аеродрома  „Морава“ у Лађевцима и Моравског коридора представљају велики подстицај за врњачки туризам и привреду.

Анимација видиковца на Гочу

У отварању нових пространстава учествовала је и локална привреда.  Можете ли навести неколико садржаја, који су успешно реализовани захваљујући приватној иницијативи?

Уз помоћ привредника, обезбедили смо финансијска средства за комплетно уређење простора око најстаријег храма на у овом делу Србије – Храма Светог Саве у Грачацу, где смо обновили здање старе школе, подигнутe давне 1909. године, а сада претворенe у музеј. У непосредној близини, подигнут је и споменик нашем првом архиепископу и просветитељу. Туристима је доступан и мини ЗОО врт у Врњцима који се налази на приватном поседу, површине од три хектара и има преко сто врста животиња. За атрактивност винарије и базена Грабак, већ се чуло и ван граница наше земље. Морам споменути и Кедар село на Гочу, које је употпунило понуду Врњачке Бање, као и  врхунске тениске терене у Новом Селу, на којима се организују значајни турнири који се бодују за светску WTA листу.

Кедар село на Гочу

Врњачка Бања је првенствено позната по здравственом туризму, чији је носилац Специјална болница „Меркур“. Међутим, последњих година неретко у Врњачкој Бањи можемо видети врхунске спортисте и спортске екипе.

Великим улагањем у спортску инфраструктуру створили смо услове да Врњачка Бања буде избор врхунских спортиста. Уређен је стадион малих спортова „ Коцка“, завршене су спортске хале и изграђен фудбалски терен који одговара прописима ФИФА за професионална такмичења. Често смо домаћини врхунским спортистима и спортским екипама из земље и иностранства, који овде долазе на припреме или организују међународне спортске престижне кампове, али смо и домаћини бројних спортских дешавања. 

Фудбалски терен у Врњцима

Образовање и здравство су такође приоритети локалног руководства. Од многобројних улагања у поменутим областима, која бисте посебно издвојили?

Улагање у образовање је инвестиција у будућност. Управо тиме смо се водили када смо донели одлуку да нашим младим суграђанима обезбедимо што боље услове за школовање. За потребе Факултета за хотелијерство и туризам, који је, у години за нама, обележио 10 година успешног рада, откупили смо зграду некадашњег предузећа „Енерготехник“.  У плану је и иградња новог објекта за потребе нових студијских програма. У току је и изградња новог објекта за потребе Гимназије, чије отварање је планирано у 2021. години. Реконструисали смо школе и школска дворишта. Изградили смо нове вртиће. Отворили смо амбуланте у сеоским подручијима. Изводе се и радови на другој фази реконструкције Дома здравља, чијим завршетком ћемо добити модерну зграду опремљену са пет нових санитета, новим рендген апаратом и другом опремом неопходном за пружање квалитетне услуге у примарној здравственој заштити грађана.

Дом здравља “Др Никола Џамић”

Шта бисте пожелели својим суграђанима у Новој 2021. години?

Упркос тешким временима кроз које сви заједно сада пролазимо, искрено верујем да ћемо у  Новој години, солидарни и сложни, бити сведоци великих позитивних промена. Свим нашим грађанима желим, да им 2021. година донесе много здравља и среће, али и већу извесност, мир и благостање, да се сви заједно радујемо сваком новом успеху.

Срђан Удовичић, Данијела Јелићанин

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial