Skip to content

Document Header

ОТКЛАЊАЊЕ ТЕГОБА НАКОН КОВИДА-19

ОТКЛАЊАЊЕ ТЕГОБА НАКОН КОВИДА-19 published on

Користећи искуства из ковид-режима лекари „Меркура“ осмислили су нове програме рехабилитације и опоравка који помажу у решавању широког спектра физичких симптома након прележаног КОВИД-19

У периоду који је обележила пандемија вирусом КОВИД -19, осим саме инфекције, један је од највећих проблема пацијената је потпуни опоравак како би могли да се врате у нормални живот. Многи који су прележали КОВИД -19, након излечења суочили су се са физичким, когнитивним или менталним здравственим проблемима, због чега им је смањено функционисање у активностима свакодневног живота.

Тим „Меркурових“ стручњака креирао је два јединствена персонализована програма у Србији који имају за циљ комплетан опоравак особа које су прележале КОВИД -19 и повратак њиховим редовним животним и радним активностима. Пост– КОВИД рехабилитација и Пост – КОВИД Хипербарик рехабилитација у „Меркуру“ имају за циљ да у бањском амбијенту, уз мултидсциплинарни медицински надзор и персонализовани план исхране и терапије, отклоне све физичке симптоме након болничког лечења и кућног опоравка. Болест утиче различито на пацијенте. Зато „Меркуров“ тим лекара креира персонализовани план лечења за сваког појединца и то је преимућство ових оригиналних програма за отклањање последица прележаног коронавируса.

Програми су намењени свим пацијентима који су имали позитивне тестове, опорављају се након инфекције КОВИД-19 и имају различите симптоме: хронични умор, малаксалост и слабост мишића, отежано дисање, кашаљ и бол у грудима, бол у зглобовима, главобољу, анксиозност и депресију, повећање телесне масе…

Програми су направљени са идејом да се пацијенти опорављају најбрже и најбезбедније. Након програма пацијенти остварују следећа побољшања: унапређење плућне вентилације, јачање имунитета, побољшање периферне циркулације, регулацију секундарних болести (дијабетес, реуматске болести, гојазност…), повратак уобичајеним физичким и спортским активностима.

Поред поменутих бенефита, пацијенти на програму Хипербарик рехабилитације лече се удисањем чистог кисеоника под притиском већим од атмосферског, који иде и до 2,8 бара. На тај начин се до 20 пута повећава количина физички раствореног кисеоника у крвној плазми и омогућава његово брже допремање до оштећених ткива и ћелија. Врши се детоксикација крви у целости, јача се имунитет и достиже опште благостање тела, повећава се меморија за 20% и физичке способности за 35%, долази до повећања снаге, енергије и издржљивости, уклања се умор и побољшава сан. Организам се ослобађа стреса и напетости, успорава се старење, затеже се кожа и враћа младалачки изглед. Опште здравље битно се побољшава.

Програм Хипербарик рехабилитације помаже пацијентима да коришћењем хибарбаричне медицине брже отклоне тегобе након КОВИД-19, посебно код пацијената који су имали тежи облик КОВИД-19 са респираторним проблемима, са полинеуопатским тегобама (болови у ногама, грчеви, трњење…) и са клаудикационим тегобама (појава бола, храмања и утрнулости у ногама…).

Оба програма намењена је пацијентима којима су протекле минимално четири недеље од завршетка лечења од коронавируса.

„Меркуров“ лекарски тим нам поручује: „Здрав и нормалан животни ритам су постали приоритет данашњице,  а овај програм то обезбеђује и онима који су током пандемије били најугроженији“.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial