Skip to content

Document Header

ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА У ЧАЧКУ

ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА У ЧАЧКУ published on

ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О КУЛТУРИ

У оквиру јавне расправе о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о култури, коју спроводи Министарство културе и информисања, у градској библиотеци „Владислав Петковић  Дис“ у Чачку, 10. фебруара одржана је прва од укупно пет панел дискусија које ће поред Чачка бити одржане у Суботици, Новом Саду, Нишу и Београду. У циљу даљег унапређења развоја културе, Министарство културе и информисања у новом сазиву, посебну пажњу је ставило на унапређење законског оквира. Циљ измена и допуна закона јесте да поправе и побољшају  поједине законске одредбе којима се даље утиче на унапређење  рада  установа културе ради што бржег  и ефикаснијег поступања.

– Предлог чланова који се мењају а које смо предложили јавности на увид јесу измене при расписивању јавних конкурса за избор директора установа културе затим увођење регистра за установе културе па тако ове установе више неће да се региструју у судовима  већ ће за то бити надлежна  Агенција за привредне регистре, рекла је у изјави за новинаре помоћница министра културе и информисања Данијела Ванушић.

Директор Културног центра Саша Миленковић на јавној расправи

Првој панел дискусији у градској библиотеци присуствовали су представници установа културе из Чачка, Ужица, Лучана, Горњег Милановца, Краљева и Врњачке Бање. Представник Врњачке Бање био је директор Културног центра  Саша Миленковић. 

Панел дискусија у Чачку

– Што се тиче предложених  измена и допуна  Закона о култури мало тога нас директно дотиче  јер се ми углавном  свих тих закона и одредби закона придржавамо.  Оно што је интересантно јесте да ћемо сада бити регистровани у АПР-у што до сада није био случај него је било у суду и то је можда једина мало озбиљнија промена у закону, све остало је оно што већ примењујемо, рекао је директор Културног центра Врњачка Бања, Саша Миленковић.

Од  учесника јавне расправе се  очекују примедбе, предлози и сугестије  којима би се унапредио нацрт Закона о култури. Јавна расправа спроводи се до 20. фебруара а потом ће Министарство културе и информисања анализирати сугестије и предлоге и сачиниће извештај. Након тога ће се финални Нацрт измена Закона о култури наћи и пред посланицима Скупштине Србије.

А. С.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial