Skip to content

Document Header

ПЕТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

ПЕТА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ published on

ЕФИКАСАН РАД ЗБОГ КОРОНЕ

Пета по реду седница Скупштине општине Врњачка Бања одржана је 23. марта. Учешће у раду седнице узело је 19 одборника, док је шест одборника било оправдано одсутно. На почетку седнице минутом ћутања одата је последња почаст преминулим суграђанима између два заседања Скупштине. Нешто касније, одборник Родољуб Џамић се посебно осврнуо на преминулог Бошка Руђинчанина истичући да Бошко није био обичан човек, већ великан културе, човек који је обележио једно време својим идејама. Био је то, по Џамићу, период велике демократије и великог успеха Врњачке Бање кад је у питању посетилачки промет. Бошка ћемо памтити по „Врњачким културним свечаностима“ које су се одвијале под геслом „Сто приредби за сто дана“.

По усвајању записника са претходне седнице одржане 29. јануара изгласан је дневни ред који је садржао 24 тачке. Прва тачка дневног реда била је посвећена расписивању избора за чланове Савета месних заједница. Наиме, Иван Радовић, председник Скупштине општине донео је Одлуку о расписивању избора за 28. април 2021. године, а пошто су одборници једногласно за њу и гласали, председник је Одлуку и потписао. У образложењу ове Одлуке Саша Радисављевић, секретар СО рекао је да се избори за чланове Савета месних заједница морају одржати најкасније месец дана пре истека мандата садашњим члановима. Бира се укупно 68 чланова. Савети неких месних заједница бројаће седам, односно пет чланова. Савет МЗ Врњачка Бања имаће седам чланова с тим што су пет чланова из Врњачке Бање, а по један члан из Липове и Гоча. Новину представља то што предлоге за чланове не подносе политичке партије већ директно грађани. За кандидатуру је потребно пет потписа грађана, избори су непосредни, а бирачки спискови се добијају директно из Министарства за државну управу и локалну самоуправу. У оквиру ове тачке дневног реда усвојена је и Одлука о образовању Изборне комисије за спровођење избора за чланове Савета месних заједница Општине Врњачка Бања, председница је Вања Лазовић, а заменик Саша Миодраговић и Другостепене изборне комисије чија је председница Ивана Јовановић, а њена заменица Љиљана Радаковић.

По завршетку, ове тачке. Иван Радовић информисао је одборнике да је формирана једна нова одборничка група од 19 чланова, председник одборничке групе је одборник Милан Плањанин, а његив заменик, одборник Ненад Николић.

Славиша Пауновић

Одборници су у наставку седнице гласали за низ одлука поступајући по закључцима донетим на седници Општинског већа и препоруци Бањског одбора и то: о првом ребалансу буџета, о одређивању зона на територији Општине Врњачка Бања, две одлуке о отуђењу грађевинског земљишта из јавне својине општине непосредном погодбом сувласнику. Донета је Одлука о измени и допуни Одлуке о грађевинском земљишту Општине Врњачка Бања. По образложењу Славише Пауновића, начелника Општинске управе измена се односи на члан бр. 1 у којем се каже да тржишну вредност утврђује надлежни порески орган. Уследило је доношење Одлуке о давању на коришћење непокретности у јавној својини Општине Врњачка Бања – фудбалски терен у Врњцима Установи Спортски центар Врњачка Бања.

На седници Скупштине општине донето је неколико одлука из области пољопривреде и то о одређивању надлежног органа за спровођење поступка давања у закуп земљишта у државној својини, утврђивању програма расподеле подстицајних средстава за земљорадничке и пољопривредне задруге у 2021. години и усвојен је годишњи програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији Општине Врњачка Бања за 2021. годину.

Као важну тачку издвојили бисмо Извештај о епидемији ковид-19 на територији Општине Врњачка Бања који је поднела одборница др Весна Малићанин, директорка Дома здравља „Др Никола Џамић“. Укратко она је рекла да је дошло до повећања првог јављања ковид оболелих, такође да има оболелих међу докторима и медицинским сестрама, а да су то углавном лакши облици ове болести. Међу оболелим има и 14-оро деце. У случају даљег раста броја оболелих размишља се о поновном отварању ковид амбуланте у Руђинцима. Директорка др Весна Малићанин упутила је апел грађанству да се јављају одмах кад осете сиптоме болести како би даљи ток лечења био лакши, а такође је позвала грађане да се вакцинишу.

Др Весна Малићанин

У дискусији, Родољуб Џамић је оценио да се вакцинација одвија у добрим условима, у Хали „Владе Дивац“. Похвалио је рад свих медицинских радника, а такође подсетио да и локална самоуправа може да изнађе могућности и начин да из својих средстава награди пожртвовани и тежак рад лекара и медицинског особља.

Из дискусије о анализи пословања јавних предузећа и друштва капитала за протеклу годину издвојили би смо залагање Родољуба Џамића за изналажење начина и помоћ локалне самоуправе у плаћању заосталих пореза и доприноса како би радници могли да иду у пензију и да се лече када је то потребно. Он је нагласио да средства нису мала, али да би се продајом неке непокретности могло наменски да се определе средства. Апеловао је и на јавна предузећа о којима је реч да се потруде да и из свог пословања определе одређена средства како би се овај проблем решио.

Родољуб Џамић

Гласало се и за решење о давању сагласности на ценовник који су утврдили „Врући извори“ ДОО за одржавање и уређивање гробља. Према речима директора Бобана С. Ђуровића, „Врући извори“ ДОО се региструју за нову делатност – одржавање, уређење гробља и услуге сахрањивања. Њихова делатност ће се односити на гробља у Новом Селу, Грачацу, Отроцима, Вукушици, Подунавцима и Вранешима. Има укупно 13 гробља, биће запошљена четири нова радника и планира се куповина мањег камиона који ће служити за превоз радника и алата. И следећа тачка тицала се уређења гробља, како је известио Иван Џатић, заменик председника општине и ЈП „Бањско зеленило“ имаће ценовник као „Врући извори“, а уњиховој надлежности поред гробља у Врњачкој Бањи наћи ће се гробље у Руђинцима, Штулцу, Липови и Гочу.

О овим тачкама позитивно је дискутовало више одборника, међу њима и Родољуб Џамић, Миљко Арсић и Милан Плањанин.

На седници Скупштине општине усвојени су извештаји о раду у 2020. години: Културног центра, Центра за социјални рад, Народне библиотеке, Спортског центра, ПУ „Радост“, Туристичке организације и Општинске стамбене агенције.

У оквиру тачке избор и именовања разрешени су и именовани бројни чланови надзорних и управних одбора углавном због истека мандата.

М.В

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial